Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Z Internetu nauczyłem się, że nie powinno się robić łączeń pod wylewką, ale 2 niezależne firmy mówią mi, że to ok. Dają złączki PEX zaciskane. Podobno jest to wytrzymalsze niż sama rurka, no ale co z uszczelkami? W mojej okolicy "wszyscy tak robią". Nawet kierownik nie wskazał tego jako problem. Drążyć temat i wymienić czy to dopuszczalne?IMG_20230531_170938.jpg
https://forum.murator.pl/topic/273526-zaciskane-z%C5%82%C4%85czki-pex-pod-wylewk%C4%85/

Jest to dopuszczalne ale tylko wtedy gdy nie ma innego wyjścia.

Problemem nie jest wytrzymałość łącznika czy uszczelki ale sam fakt.

Nic nie zastąpi litej rury, a wszelkie inne rozwiązania im bardziej są skomplikowane tym bardziej rośnie prawdopodobieństwo zawodności.

Złączka ulega zakryciu a świadomość jej istnienia pozostaje i niestety stwarza domysły i teorie " Co się stanie gdy"

Powiedzenie iż wszyscy tak robią nie rozwiązuje problemu bo hydraulik po prostu idzie na łatwiznę.

Instalator wykona pracę, weźmie gratyfikację i trzaśnie drzwiami zapominając o Tobie a potem sam się będziesz borykał z problemem gdy po sprawdzeniu ciśnieniowym posadzka po wyschnięciu w jednym punkcie cały czas będzie ciemniejsza i wilgotna.

Jeśli na fotce jest instalacja grzewcza i widoczne podejście do grzejnika to główna magistrala powinna być wykonana na większym przekroju rury a odejścia do poszczególnych grzejników cieńsze, trójnikiem zaprasowywanym np. PEX 25/16/25

https://forum.murator.pl/topic/273526-zaciskane-z%C5%82%C4%85czki-pex-pod-wylewk%C4%85/#findComment-8062815