Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabezpieczenie betonowych narożników

bartosz2022

Recommended Posts

Dzień dobry. Czytałem że dom traci bardzo dużo ciepła przez betonowe narożniki i inne betonowe elementy. Ktoś wspominał że takie miejsca warto dodatkowo lepiej ocieplić. Dom z gazobetonu, w każdym rogu betonowy słup, ocieplany będzie styro 20cm 0,31. Czy jest sens dodatkowo docieplać te betonowe elementy? Jeśli tak to jak? Myślałem o farbie termoizolacyjnej tylko czy to zda egzamin pod warstwą styropianu i czy np. nie zmniejszy przyczepności?
  • Like 1

Nie ma to żadnego sensu. Ściana w całej przegrodzie jest tylko elementem nośnym.

Oczywiście ze w zależności od rodzaju materiału współczynnik przewodzenia ciepła jest różny i waha się dla betonu 1 - 1,7 do 0.17 - 0.3 dla betonu komórkowego.

Sam styropian natomiast ma współczynnik 0,03 - 0,044 więc zmiana materiału ściennego nie powoduje tak znacznej rozbieżności.

Przykładowo przenikanie ciepła:

Dla styropianu 20cm i betonu komórkowego 400 o grubości 24cm będzie to 0,11

Dla styropianu 20 cm i betonu zwykłego o grubości 24cm będzie to 0,14

Dla styropianu 20cm i ceramiki poryzowanej 25cm będzie to 0,125

Poza tym to słupy, wieńce nadproża mają zwykle ograniczoną szerokość do 30 cm więc jako element ścienny nie wniosą zbyt wiele do całości

styro 20cm 0,31. Czy jest sens dodatkowo docieplać te betonowe elementy?

Nie ma sensu.

Farby, folie i inne cuda to oszustwo. Mogą co najwyżej odbijać promieniowanie cieplne - ale tego tam nie ma i straty są wyłącznie przez przenikanie i przez nieszczelności. A od szczelności to masz tynk wewnętrzny i klejenie obwodowe.

• 2 weeks później...

Mój szef często wali w rzeczy, które mi mówi, więc idę do was!

Nigdy nie zakładałem metalowych osłon narożnych na CMU, ale on mówi, że powinieneś. Nie wydaje mi się nawet, żebym kiedykolwiek to gdzieś widział. Wiem, że beton może pękać spankbang, ale jest o wiele trwalszy niż płyta gipsowo-kartonowa, więc nigdy się tym nie martwiłem.

Edytowane przez fujoncama