Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja Elektryczna a izolacja przeciwwilgociowa chudziaka

Recommended Posts

Jak przewody są ułożone logicznie to wystarczy styropian 2.3.5cm ale jak hydraulik dupa to rzeźbi. Zawsze można zapłacić za bruzdowanie i układać na ścianach a czasami się nie da bo nie wszystko można bruzdować bezmyślnie. Inwestor ma ostateczny głos w tym gdzie układa się przewody a elektryka ma po to by mu wyjaśnił i doradził.

nie wszystko można bruzdować bezmyślnie.

Po co bruzdować?

Nie ma problemu z układaniem styropianu na korytkach, wystarczy położyć płytę i lekko docisnąć stopą, a korytko/ peszel się odbije w styro, następnie wycinanie przecinarką. Robota szybka i przyjemna. otwory można też kleić na pianę.

To masz strasznie badziewny styropian. Ja układałem EPS80 i nie chciał się uginać. Do tego był sprężysty i trudniej go było odkształcić trwale (trudniej, niż twardszy).

• 4 months później...

Hej,

No to mam elektrykę po podłodze w peszlach 20mm co jakiś czas przyłapana do chudziaka i na ściany wychodzi w bruzdach. Robię tak jak w projekcie czyli folie położę na przewody i wtedy dam 20mm styropian i pozniej resztę. Jestem w stanie dołożyć do grubszej folii ale wszystkie o grubości 1mm jaki znalazłem to pcv/pvc a w projekcie mam PE. Z tego co czytałem to te pcv/pvc są bardziej szkodliwe i sztywniejsze. Czy ktoś miał doświadczenie z folia pcv/pvc ? Lub czy możecie polecic jakas sprawdzona sensowna? W necie z pe znajduje tyko 0,5 mm grubości i często maja jeszcze tolerancje grubości +/- 50% wiec tak średnio.

Dodatkowo jak ja kłaść? Czy jest jakiś oficjalny sposób kładzenia folii zatwierdzony przez jakieś instytuty? Chodzi o to ze jedni wywijają inni nie a tak naprawdę to chyba nikt nie wie jak to ma być do końca.

I ostatnia sprawa. Spiżarnie mam 40 cm poniżej posadzki w kuchni. Jak tam położyć ta folie. Wywinąć na te 40 cm do góry? Ale co wtedy z tynkiem ?

• 3 weeks później...

Hej,

męczę tutaj ale dlatego, że chyba nie ma jedynej słusznej metody (innej niż papa).

Folię dam na peszle elektryki i wsunę pod ta folię co wystaje z pod ścian łącząc to taśmą do folii. Tam gdzie nie wystaje albo jest ucięta to wywinę na ścianę.

Że wiele osób piszę o tym, że styropian pije wodę to pierwszą warstwę styropianu ta co ma się wyrównać z peszlami czyli pierwsze 2cm dam styropian hydrofobowy.

Czy to jest jakieś rozwiązanie czy szkoda kombinować?

Jak chcesz teraz ta folie połączyć z izolacją pozioma pod ścianami jak już masz położone pędzle i przytwierdzone do podłogi? Cała zasada izolacji przeciw wilgociowej poległa .

O filii już się dużo mówiło , położysz przejdziesz układając styropian i już po folii bo dziurki.

Może masz teren suchy u nigdy wilgoć nie będzie problemem. Ja mam teren wilgotny i robiłem szczelną izolację, wszędzie ciągłość, zgrzewana papa na podłodze z papą pod ścianami.

Przewody po podłodze w peszlach obłożone szczelnie styropianem , nic nie dziurawione w izolacji.

Można zamiast peszli dać korytka , ładniej i prościej zaizolować ale za późno na to wpadłem.

Ps do jeszcze masy hydroizolacyjne , szlamy ,

Ps moje osobiste zdanie że na poziomie zero nie powinno nic być przymocowane do podłogi bo nie da się dobrze zrobić później hydroizolacji ( tanio) .

• 2 weeks później...
Hej, wiesz dom jest na zboczu gorki więc zakładam że jak woda przyjdzie to i pojdzie. A folie dam na peszle po czym będę kładł styropian. Raczej chodzić nie będę. Folia też widziałem raczej w rękach się nie rwie.Jezeli chodzi o łączenie tej foli z tą co pod ścianą wystaje to różnie bo różnie też wystaje albo nie wystaje ale tak już kupiłem. Mogę jeszcze peszle podnosić i folię pod nie ale nie wiem czy jest sens.