Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cienka ściana z pustaka żużlowego

bocian77

Recommended Posts

Cześć!

Przerabiam strych na pokój. Dom lata 80te. Ściana szczytowa jest ekonomicznie zbudowana z jednej warstwy pustaka żużlowego. Na ocieplenie całego domu styropianem na razie nie ma szans. Kiedyś na pewno. Moje pomysły:

1. Dobudować od środka ścianę z betonu komórkowego 24cm

2. Między pustak a beton komórkowy dać styropian/wełnę (choć już poczytałem, i chyba nie jest to dobry pomysł)

3. Zamiast budować ścianę z betonu komórkowego postawić przedsciankę z kartongipsu wypełnioną wełną mineralną 15cm.

4. A może multipor zamiast opcji 1. Tyle, że ciężko z dostępnością i ceną...

5. Może jednak opcja 1 i przedscianka z gk?

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Na kalkulatorczystepowietrze.kape.gov.pl po wybraniu odpowiednich parametrów,

1. Dodatkowy mur z bloczka komórkowego 500 i 24cm grubosci, będzie miał U=0.516W/m2K

2. Dodatkowa warstwa wełny mineralnej lambda 0.035 o grubości 5cm da U=0.512. Aby spełnić WT2021 potrzeba tej wełny 16cm.

Czy dobrze myślę, że wystarczy mi do szczęścia ta welna? Czy może czegoś nie wziąłem pod uwagę...

Przekrój ściany to z zewnątrz

1. Tynk cementowy 2-3cm

2. Pustak żużlowy 20cm

3. Wełną mineralna 16cm

4. Folia paroizolacyjna

5. Płyta gk *2

Proszę o wszelkie uwagi.

Tu masz dokładny kalkulator U przegrody. Ile tam jest w WT2021 to ja nie pamiętam, a nie chce mi się sprawdzać. Ja bym minimum 20 cm, może nawet niekoniecznie wełny, tylko styropianu. Od tego masz paroizolację, żeby nie wpuścić wilgoci w przegrodę. Dobrze paroizolację pozaklejaj taśmami w miejscu połączeń, jak również na styku z innymi płaszczyznami. Styropian Ci nie zgnije, jeśli gniekolwiek będzie szczelina w łączeniach, a wełna i owszem