bocian77 09.06.2023 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2023 Cześć! Przerabiam strych na pokój. Dom lata 80te. Ściana szczytowa jest ekonomicznie zbudowana z jednej warstwy pustaka żużlowego. Na ocieplenie całego domu styropianem na razie nie ma szans. Kiedyś na pewno. Moje pomysły:1. Dobudować od środka ścianę z betonu komórkowego 24cm2. Między pustak a beton komórkowy dać styropian/wełnę (choć już poczytałem, i chyba nie jest to dobry pomysł)3. Zamiast budować ścianę z betonu komórkowego postawić przedsciankę z kartongipsu wypełnioną wełną mineralną 15cm.4. A może multipor zamiast opcji 1. Tyle, że ciężko z dostępnością i ceną...5. Może jednak opcja 1 i przedscianka z gk?Z góry dzięki za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 09.06.2023 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2023 Ma coś na tym wisieć? Jeśli nie, to podwójna GK + paroizolacja + wełna wystarczy, ludzie tak mieszkają od dziesiątek lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bocian77 11.06.2023 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2023 Dzięki za odpowiedź!Co z wilgocią, punktem rosy? Choć z drugiej strony, dachy są tak ocieplane, tyle że zamiast muru jest blacha/dachówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bocian77 11.06.2023 14:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2023 Na kalkulatorczystepowietrze.kape.gov.pl po wybraniu odpowiednich parametrów, 1. Dodatkowy mur z bloczka komórkowego 500 i 24cm grubosci, będzie miał U=0.516W/m2K2. Dodatkowa warstwa wełny mineralnej lambda 0.035 o grubości 5cm da U=0.512. Aby spełnić WT2021 potrzeba tej wełny 16cm. Czy dobrze myślę, że wystarczy mi do szczęścia ta welna? Czy może czegoś nie wziąłem pod uwagę... Przekrój ściany to z zewnątrz1. Tynk cementowy 2-3cm2. Pustak żużlowy 20cm3. Wełną mineralna 16cm4. Folia paroizolacyjna5. Płyta gk *2 Proszę o wszelkie uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 11.06.2023 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2023 Tu masz dokładny kalkulator U przegrody. Ile tam jest w WT2021 to ja nie pamiętam, a nie chce mi się sprawdzać. Ja bym minimum 20 cm, może nawet niekoniecznie wełny, tylko styropianu. Od tego masz paroizolację, żeby nie wpuścić wilgoci w przegrodę. Dobrze paroizolację pozaklejaj taśmami w miejscu połączeń, jak również na styku z innymi płaszczyznami. Styropian Ci nie zgnije, jeśli gniekolwiek będzie szczelina w łączeniach, a wełna i owszem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts