Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja stropu betonowego

matrix1395

Recommended Posts

Stoimy aktualnie przed wyborem ocieplenia na strop z płyty żelbetowej o grubości 16cm. W projekcie mamy docelowo aby dać folię polietylenową (nie do końca jestem pewien po co) + 40cm wełny mineralnej + 3,2 cm deski na legarach.

Mamy dostępne od znajomego 10cm wełny skalnej którą chcielibyśmy wykorzystać akurat na pierwszą warstwę. Według mnie 10cm to zdecydowanie za mało więc pewnie byśmy musieli dokupić jeszcze kolejne 10 albo i więcej. Pytania:

1. Czy dwie warstwy po 10cm wełny skalnej, czyli w sumie 20cm wystarczą?
  2. Czy lepiej dokupić wełnę skalną czy może na tę wełnę skalną którą mamy dać wełnę szklaną (lepsze parametry cieplne)?
  3. Na stropie idzie całe okablowanie w peszlach. Czym wypełnić te przestrzenie? Myślę, aby czymś to zalać do jednakowej wysokości i dopiero na to układać wełnę.
  4. Czy można zalać betonem tą wełnę skalną (na przykład 3cm anhydrytu)? Szczerze mówiąc legary przy peszlach na dole mogą być nieco problematyczne i też kosztowne patrząc na to że musielibyśmy wykończyć je deskami lub płytą OSB.

Poddasze w najbliższych latach będzie nieużytkowe ale może w przyszłości (~10lat) zrobi się tam mały pokój.

Edytowane przez matrix1395

Pytanie podstawowe co jest nad stropem.

Jeśli poddasze użytkowe to tylko wylewka a jeśli ona to styropian a nie wełna.

Jeśli ma tam być strych, składzik, graciarnia to wełna i podłoga z płyt np. OSB na legarach.

Instalacje na stropie wełna wypełni i ukształtuje się sama.

Jeśli styropian to warstwami klejona pianką do betonowego stropu pierwsza warstwa 3 - 5cm dla wyrównania a następna już prosta.

Pod wylewkę na styropian folia budowlana.