Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fotowoltaika 2kWp na mikroinwenterze do gniazdka lub 2 rozdzielnica?

Recommended Posts

Hejka

W prąd jestem noga. A próbuję sobie coś wyobrazić.

Mam instalacje 3fazową. Rozdzielnica jest w domu. Z kuchni mam puszczony pod ziemią kabel do budynku gospodarczego. Tam zrobione z tego 2 gniazdka.

I teraz zastanawiam się, czy małą instalacje fotowoltaiczną można nie wpinać do rozdzielnicy w domu (nie chce demolki w elewacji i przekopu pod kostką na placu), tylko wpiąć na gniazdko w budynku gospodarczym, z jakimiś zabezpieczeniami ekstra?

Instalacja byłaby na gruncie w pobliżu budynku gospodarczego.

Jeśli coś jest niezrozumiale, to doprecyzuję :)

• Like 1

Może głupie pytanie. Czy są mikroinwentery, które po prostu można wpiąć w gniazdko na elewacji? Kojarzęże są rozwiązania na balkon, ale zazwyczaj to jest już drogi komplet z panelami.

W gniazdko możesz to wpiąć ale jak tego nie zgłosisz i nie wymienią ci licznika na dwukierunkowy to tyle ile oddasz tyle ci policzą jak byś pobrał więc tu bez sensu.

W gniazdko możesz to wpiąć ale jak tego nie zgłosisz i nie wymienią ci licznika na dwukierunkowy to tyle ile oddasz tyle ci policzą jak byś pobrał więc tu bez sensu.

pewnie do zgłoszenia musiałoby to być na certyfikowanej liście inwerterów, a nie jest.

Inne pytanie. Teoretyzuję, ponieważ nie mam wiedzy w temacie i nie potrafię sobie tego do końca wyobrazić. Skoro mam w domu instalację 3 fazową. Na jednej z tych faz podpięte są gniazdka w budynku gospodarczym - i lodówka, zmywarka oraz bodaj indukcja - to fotowoltaikę da radę inwerterem 1 fazowym do tej fazy wpiąc pod autokonsumpcję już w budynku gospodarczym? Wiadomo, że będzie to robił elektryk, ale chciałbym w ogóle zrozumieć, czy w tę stronę się da popchnąć temat.

Będę zgłaszał. Wezmę mikroinwerter z listy dostawcy energii.

Tylko wracam do pytania.

"Teoretyzuję, ponieważ nie mam wiedzy w temacie i nie potrafię sobie tego do końca wyobrazić. Skoro mam w domu instalację 3 fazową. Na jednej z tych faz podpięte są gniazdka w budynku gospodarczym - i lodówka, zmywarka oraz bodaj indukcja - to fotowoltaikę da radę inwerterem 1 fazowym do tej fazy wpiąc pod autokonsumpcję już w budynku gospodarczym?"