jebadeon 15.06.2023 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2023 Hejka W prąd jestem noga. A próbuję sobie coś wyobrazić. Mam instalacje 3fazową. Rozdzielnica jest w domu. Z kuchni mam puszczony pod ziemią kabel do budynku gospodarczego. Tam zrobione z tego 2 gniazdka. I teraz zastanawiam się, czy małą instalacje fotowoltaiczną można nie wpinać do rozdzielnicy w domu (nie chce demolki w elewacji i przekopu pod kostką na placu), tylko wpiąć na gniazdko w budynku gospodarczym, z jakimiś zabezpieczeniami ekstra? Instalacja byłaby na gruncie w pobliżu budynku gospodarczego. Jeśli coś jest niezrozumiale, to doprecyzuję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.06.2023 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2023 Mam instalacje 3fazową. Rozdzielnica jest w domu. Z kuchni mam puszczony pod ziemią kabel do budynku gospodarczego. Jaki dokładnie kabel (ile żył i przekrój)? Instalację chcesz podpiąć do sieci energetycznej (on-grid)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 16.06.2023 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2023 Można. tylko sprecyzuj jaki układ sieci masz w garażu i jaki będzie inwerter/mikroinwerter - zapewne 1 fazowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jebadeon 18.06.2023 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2023 Tak, on grid. Przekrój sprawdzę po powrocie do domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jebadeon 18.06.2023 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2023 Można. tylko sprecyzuj jaki układ sieci masz w garażu i jaki będzie inwerter/mikroinwerter - zapewne 1 fazowy? Co masz na myśli pytając o układ? Ja jestem kompletna nogą w te tematy A co do inwertera: Np Mikroinwerter Hoymiles HMS-2000-4T Coś w tym stylu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jebadeon 24.06.2023 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2023 Jaki dokładnie kabel (ile żył i przekrój)? Instalację chcesz podpiąć do sieci energetycznej (on-grid)? Kabel 5x 2,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jebadeon 28.06.2023 13:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2023 Może głupie pytanie. Czy są mikroinwentery, które po prostu można wpiąć w gniazdko na elewacji? Kojarzęże są rozwiązania na balkon, ale zazwyczaj to jest już drogi komplet z panelami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 28.06.2023 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2023 Może głupie pytanie. Czy są mikroinwentery, które po prostu można wpiąć w gniazdko na elewacji? Kojarzęże są rozwiązania na balkon, ale zazwyczaj to jest już drogi komplet z panelami. W gniazdko możesz to wpiąć ale jak tego nie zgłosisz i nie wymienią ci licznika na dwukierunkowy to tyle ile oddasz tyle ci policzą jak byś pobrał więc tu bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jebadeon 29.06.2023 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2023 W gniazdko możesz to wpiąć ale jak tego nie zgłosisz i nie wymienią ci licznika na dwukierunkowy to tyle ile oddasz tyle ci policzą jak byś pobrał więc tu bez sensu. pewnie do zgłoszenia musiałoby to być na certyfikowanej liście inwerterów, a nie jest. Inne pytanie. Teoretyzuję, ponieważ nie mam wiedzy w temacie i nie potrafię sobie tego do końca wyobrazić. Skoro mam w domu instalację 3 fazową. Na jednej z tych faz podpięte są gniazdka w budynku gospodarczym - i lodówka, zmywarka oraz bodaj indukcja - to fotowoltaikę da radę inwerterem 1 fazowym do tej fazy wpiąc pod autokonsumpcję już w budynku gospodarczym? Wiadomo, że będzie to robił elektryk, ale chciałbym w ogóle zrozumieć, czy w tę stronę się da popchnąć temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 30.06.2023 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2023 Jak nie zgłosisz to chyba tylko osobna instalacja lub magazyn energi jakiś ale to już bezsens bo koszt przerasta korzyści ,nie jest to łatwy temat niby fajnie ale ni huja nie fajnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jebadeon 02.07.2023 16:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2023 Będę zgłaszał. Wezmę mikroinwerter z listy dostawcy energii. Tylko wracam do pytania. "Teoretyzuję, ponieważ nie mam wiedzy w temacie i nie potrafię sobie tego do końca wyobrazić. Skoro mam w domu instalację 3 fazową. Na jednej z tych faz podpięte są gniazdka w budynku gospodarczym - i lodówka, zmywarka oraz bodaj indukcja - to fotowoltaikę da radę inwerterem 1 fazowym do tej fazy wpiąc pod autokonsumpcję już w budynku gospodarczym?" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts