d7d 26.07.2023 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2023 W ub.roku kiedy kończyłem budowę i zakładałem PC 1 kWh w ENEI w taryfie G-12 kosztowała 0,44 zł /nocna i 0,71 zł dzienna. W tym roku po przekroczeniu limitu mam 1,10 zł/nocna i 1,31 zł / dzienna. Oczywiście to ceny brutto ze wszystkimi opłatami doliczonymi do samego prądu . Ceny te są dlatego tak niskie bo rząd zadbał o nas i zamroził ceny na 0,693 netto / kWh ale dochodzi do tego przesył, akcyza ,vat i kwoty na FV są takie jak podałem.Tymczasem na terenie Gildii w Poznaniu dzieją się cuda. Kiedy w sierpniu ub.roku Gildii skończyła się umowa na dostawy prądu w stałej cenie z ENEĄ ta w nowej umowie chciała narzucić 2,70 zł/kWh.Władze Gildii nie przystały na to i zaczęły kupować prąd wg. notowań dziennych Towarowej Giełdy Energii ( TGE ) .Robią z tego średnią miesięczną i fakturują nam wg. zużycia z podliczników które mamy w boxach. I jak się zaczęło we wrześniu na 1.77 zł/kWh to już w listopadzie było 0,82 zł/kWh, w grudniu 0,77 , styczeń i luty 0,72 , marzec 0,66 , kwiecień i maj 0,63 i ostatnia FV za czerwiec z kwotą za kWh 0,53 netto czyli 0,65 brutto.Są to kwoty za prąd już do zapłacenia wraz ze wszystkimi opłatami z nim zawartymi. I wychodzi na to że kupując prąd do firmy po cenach rynkowych ma się go dwa razy taniej niż zamrożony i otarczowany przez rząd prąd dla gospodarstw domowych. Czy jeszcze ktoś twierdzi że nie jesteśmy przez rządzących dymani...? To właśnie dzięki zamrożeniu ceny energii elektrycznej nie spadają. W sumie słusznie bo latem mrożenie cen prądu dużo kosztuje Są tacy co z uporem maniaka będą twierdzić że dobry rząd dba o nasz kieszenie... Ostatnia faktura od ENEA zawiera dwie strony ale do tej faktury dołączona jest jakaś informacja (?) RZĄDOWA TARCZA SOLIDARNOŚCIOWA ZABEZPIECZENIE POLSKICH RODZIN Gwarantowana cena energii w 2023 roku i dzięki tej "tarczy" za przykładowe 2000 kWh zapłaciłem tylko 2003 zł zamiast 4004 zł czyli mam "oszczędność" 2001 zł. 4004 zł / 2000 kWh = 2,00 zł/kWh tyle powinno kosztować a kosztuje "tylko" 2003 zł / 2000 kWh = 1,00 zł/kWh Ooo !! Dzięki ci Panie Rządzie !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 26.07.2023 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2023 (edytowane) [ATTACH=CONFIG]465809[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]465810[/ATTACH]https://twitter.com/BWisniakowski/status/1681957787868319744/photo/1 Edytowane 26 Lipca 2023 przez d7d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 16.08.2023 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2023 [ATTACH=CONFIG]465809[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]465810[/ATTACH] https://twitter.com/BWisniakowski/status/1681957787868319744/photo/1 Tak naprawdę dzięki naszemu położeniu i dostępu do prądu (elektorownie atomowe w każdy sąsiadujądym z nami kraju) moglibyśmy zamknąć wszystkie kopalnie, wywalić wszystkich górników i zupełnie zlikwidować przemysł wydobywczy a prąd importować z wielu różnych krajów. Mielibyśmy prąd sporo tańszy niż obcenie albo podobny ale nie cierpiała by ekologia i środowisko a sądzę że ze oszczędności dla budżetu były by w dziesiatkach miliardów złotych rocznie po zlikwidowaniu górnictwa ... Kilka dni temu przyszedł rachunek za prąd. "Tani" prąd (pakiet 2000kwh) już wyczerpałem i pojawiła się nowa kwota I tak w taryfie G12W w "drogich godzinach" cena kwh skończyła prawie 2x (1,35zł) a cena w tanich godzinach skoczyła prawie 3x do kwoty 0,95zł ... Choć jeszcze powinno dodać się inne kwoty bo to sama cena prądu + przesyłu ... Ale tyle kosztuje nas utrzymanie Ukrainy i Ukraińców i prezenty dla Ukrainy i Ukraińców i "megalomania" PIS. Widzę że marzy im się armia jak w Korei albo w Rosji , tyle że zapominają że jesteśmy w NATO i tan naprawdę olbrzymia armia i olbrzymia ilość uzbrojenia nie jest nam do niczego potrzebna. Jedynie USA sie cieszy że taki głupi kraj jak Polska jest że mimo że jest w NATO to się zbroi na potęgę .. A ludzie się "cieszą" że dzięki PIS mamy "TANI" prąd .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 16.08.2023 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2023 (edytowane) [ATTACH=CONFIG]465809[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]465810[/ATTACH] https://twitter.com/BWisniakowski/status/1681957787868319744/photo/1 Hmm...nie żebym kochał PiS,ale jak ktoś pisze "dzień jak co dzień!" to bardzo łatwo to obalić, co jest bolączką opozycji, która takimi informacjami karmi propagandę rządzących. https://www.reddit.com/media?url=https%3A%2F%2Fpreview.redd.it%2Fbn07wxeiwhl91.jpg%3Fauto%3Dwebp%26s%3D04f9c58cc096b94f1983f316a11fae3aea7392f5&rdt=64475 Przypomnę też, że w DE wprowadzono tzw. hamulec cenowy by utrzymać dla odbiorców indywidualnych koszt 1kWh w granicach 40 eurocentów Koszt tego hamulca - 56 mld euro, z czego dobre 40 mld euro zostanie wydane w roku budżetowym 2023. Edytowane 16 Sierpnia 2023 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 16.08.2023 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2023 I tak w taryfie G12W w "drogich godzinach" cena kwh skończyła prawie 2x (1,35zł) a cena w tanich godzinach skoczyła prawie 3x do kwoty 0,95zł ... .. Ja u siebie nie zauważyłem znacznej podwyżki. Wszystkie składniki zmienne wraz z VATem w G12 to T1 - 94 gr. a T2 42 gr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 16.08.2023 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2023 Ja u siebie nie zauważyłem znacznej podwyżki. Wszystkie składniki zmienne wraz z VATem w G12 to T1 - 94 gr. a T2 42 gr. To są ceny po przekroczeniu 2000Kwh. Po przekroczeniu cena prądu w taryfie I i w II jest identyczna (Energa). Jedyna różnica to koszt przesyłu który w II taryfie jest znacznie tańszy Ceny z ostatnej FV gdzie było rozbicie z cenami <2000kWh i po przekroczeniu Tyle że ty masz FV. Ja nie mam i już dawno te 2000kwh wykorzystałem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 16.08.2023 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2023 Nie wiem jak naliczają te 2000 kWh. Za 1 półrocze mam zużycie 3090 kWh i nie mam wyszczególnionej stawki po przekroczeniu tych 2000 kWh. Nie zapłaciłem za energię nic , tylko opłaty stałe ale cena po przekroczeniu chyba powinna być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 16.08.2023 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2023 Masz PV to czerpiesz energię z paneli lub z magazynu wirtualnego i dlatego nic nie płacisz za energię elektryczną.Ile masz energii pobranej z sieci, ile oddanej do sieci a ile energii masz w magazynie z poprzednich rozliczeń i z bieżących rozliczeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 17.08.2023 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2023 Może mi ktoś powiedzieć dlaczego Geniusz Karpat odpowiedzialny za tą słynna Tarczę (... podobno Solidarnościową) przewidział zróżnicowane progi zużycia energii dla: dużej rodziny, dla rolnika, a nie przewidział zwiększonego limitu dla rodzin ogrzewających swoje chałupy prądem???!!!Z całym szacunkiem dla dużych rodzin i rolników.Niby ekologia, niby walczymy ze smogiem i efektem cieplarnianym, a tu jaśniepanujący jakoś nie chce tej grupy wyszczególnić. Jak księciunio nie wie ile kWh zużywa dom ogrzewany pompą ciepła to niech spyta w Urzędzie Statystycznym, albo zajrzy w statystyki "molochów energetycznych".A może oddzielna taryfa dla pompiarzy?Niee... to nie ten elektorat.Aż strach pomyśleć co będzie po wyborach. 2zł/kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 17.08.2023 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2023 (edytowane) Tak naprawdę dzięki naszemu położeniu i dostępu do prądu (elektorownie atomowe w każdy sąsiadujądym z nami kraju) moglibyśmy zamknąć wszystkie kopalnie, wywalić wszystkich górników i zupełnie zlikwidować przemysł wydobywczy a prąd importować z wielu różnych krajów. Mielibyśmy prąd sporo tańszy niż obcenie albo podobny ale nie cierpiała by ekologia i środowisko a sądzę że ze oszczędności dla budżetu były by w dziesiatkach miliardów złotych rocznie po zlikwidowaniu górnictwa ... .. Podobno w 2049r. Hmmm..... w co wątpię. Gierkowska propaganda zrobiła swoje. Jak to? Towarzyszy pracy z roboty wywalić? Przecież Polska węglem stoi. Za chwilę do Chin się dowiercą, ale będą te resztki śrupać i śrupać. Tak naprawdę jest to temat wrażliwy dla każdej władzy. Trzeba jakoś tym paru milionom osób związanym z węglem wytłumaczyć "DLACZEGO". I szczerze mówiąc nie wiadomo co im powiedzieć We Władysławowie czy Ustce stary rybak też nie rozumie dlaczego dorsza nie można łowić. A zawsze można było. Co tym ludziom powiedzieć? Że jest smog, syf i nowotwory? Wali ich to. Trzeba tym wszystkim chłopom którzy wyjadą spod ziemi i ich kobietom powiedzieć, że mają otworzyć pizzerię, kwiaciarnie, salony kosmetyczne.... czy co tam sobie wymyślą... Jak ich do tego przekonać? Na dzień dzisiejszy jest tylko jeden argument - walizka pieniędzy. Edytowane 17 Sierpnia 2023 przez tomasziolkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 17.08.2023 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2023 Masz PV to czerpiesz energię z paneli lub z magazynu wirtualnego i dlatego nic nie płacisz za energię elektryczną. Ile masz energii pobranej z sieci, ile oddanej do sieci a ile energii masz w magazynie z poprzednich rozliczeń i z bieżących rozliczeń? Za pierwsze półrocze pozostało mi w magazynie jeszcze 140 kWh dlatego zapłaciłem tylko opłaty stałe. Na fakturze mam wyszczególnione tylko ceny z limitu, nowych cen nie mam. Pobranej mam 3090 kWh od której mam naliczoną tylko opłatę kogeneracyjną. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 05.10.2023 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2023 Sprawdź ponownie. https://www.energa.pl/dam/jcr:e7808837-03ad-49d0-8358-38505a91af8b/Wyciąg%20z%20Taryfy%20Energa%20Operator%20SA%20obowiązujący%20od%201.01.pdf Właśnie dzwoniłem - nie mają w ofercie G12as. Pytałem 3 razy - nie mają. Zmieniłem na G12W. Od 1 października limit 3000 kWh 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.10.2023 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2023 (edytowane) Właśnie dzwoniłem - nie mają w ofercie G12as. Pytałem 3 razy - nie mają. Wyślij maila, żeby był ślad, że łamią prawo. Konkretnie nie wypełniają obowiązku który nałożył na nich Minister w § 6. ust. 4 i kolejnych rozporządzenia w sprawie szczegółowych zasad kształtowania i kalkulacji taryf oraz rozliczeń w obrocie energią elektryczną. Edytowane 5 Października 2023 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 10.10.2023 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2023 G12as się opłaci tylko przez 1 rok jak zakładasz i masz zużycie dla nowego punktu poboru. Potem z każdym kolejnym rokiem preferencyjne ceny tylko dla zużycia powyżej tego z poprzedniego okresu rozliczenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.10.2023 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2023 G12as się opłaci tylko przez 1 rok jak zakładasz i masz zużycie dla nowego punktu poboru. Potem z każdym kolejnym rokiem preferencyjne ceny tylko dla zużycia powyżej tego z poprzedniego okresu rozliczenia. Nieprawda. Wielokrotnie dementowana wszędzie - w tym na FM. Co do kolejnych lat - jest to wyjaśnione w rozporządzeniu: 8. W kolejnych latach od zakwalifikowania odbiorcy do grupy taryfowej, o której mowa w ust. 4, do rozliczenia opłaty sieciowej zmiennej w poszczególnych okresach przyjmuje się ilość zużycia energii elektrycznej taką jak w analogicznym okresie rozliczeniowym roku poprzedzającego pierwszy rok zakwalifikowania odbiorcy do grupy taryfowej, o której mowa w ust. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 13.12.2023 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2023 Mała prośba do użytkowników pomp w taryfie G12W.Czy ciągnie ktoś z was pompę tylko w tanich okienkach? Czyli (Energa) 22:00 - 6:00 , 13:00 - 15:00 + całe dni wolne.Czy ekonomicznie ma to jakiś sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 13.12.2023 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2023 Mała prośba do użytkowników pomp w taryfie G12W. Czy ciągnie ktoś z was pompę tylko w tanich okienkach? Czyli (Energa) 22:00 - 6:00 , 13:00 - 15:00 + całe dni wolne. Czy ekonomicznie ma to jakiś sens? Mam taką taryfe od 6 lat Jak miałem ustawione grzanie na II taryfę tylko i starałem sie robić jak najwięcej w II taryfie to było nawet okolo 70% zużycia w II tarfie. Obecnie pompa działa kiedy chce i juz tak bardzo mi nie zależy i w listopadzie mialem 60% w taniej taryfie .. Więc sądzę że warto. Choć jak przekroczy się limit to różnica w cenie końcowej prądu pomiędzy I a II taryfą to tylko około 30groszy brutto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 13.12.2023 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2023 Obecnie pompa działa kiedy chce i juz tak bardzo mi nie zależy i w listopadzie mialem 60% w taniej taryfie .. Co zadecydowało, że tak bardzo Ci nie zależy? -masz PV na pokrycie zuzycia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 14.12.2023 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2023 Co zadecydowało, że tak bardzo Ci nie zależy? -masz PV na pokrycie zuzycia? Nie mam PV. Po prostu widzę że jak grzalem tylko w II taryfie to czasami brakowało "czasu" aby temperatura w domu była caly czas komfortowa czyli nie spadała poniżej 0,2-0,3 stopnie od założnej. przy grzaniu ciągłym tego problemu nie ma .. Jak grzałem tylko w II tayfie to miałem zużycie w drogiej taryfie około 25-30%. Przy grzaniu bez patrzenia na taryfę jest około 40%. Stwierdziłem że stac mnie na trochę wiekszy rachunek, tym bardziej że koszty mam bardzo niskie a komfort termiczny ważniejszy ... Inna rzecz ze 3000kwh już przekroczone więc różnica w cenie pomiędzy I a Ii taryfą (końcowa) nie jest zbyt wielka, więc ewentualne zyski też dużo mniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 18.12.2023 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2023 "....prezydent Duda podpisał ustawę mającą chronić odbiorców energii elektrycznej, gazu i ciepła w pierwszej połowie 2024 r. Ustawa zakłada między innymi maksymalne ceny prądu dla gospodarstw domowych oraz małych i średnich firm. Ma to być 412 zł za MWh netto do limitu 1500 kWh. Powyżej ma być zachowana stawka 693 zł...." A jak to 0,41 zł/kWh będzie się miało do ceny w dziennym okienku G12W - 0,50 zł/kWh? Chyba że od 01.01.2024 wskoczą nowe cenniki z taryfami. I wcale bym się nie zdziwił gdyby koszty przesyłu jeszcze wzrosły. Podobno szykują nową taryfę dla pompiarzy - nocną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts