Owczar 27.06.2023 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2023 U mnie przy osłanianiu od słońca refleksolami odprowadziłem do gruntu 760kWh ciepła w czerwcu żeby mieć te 23@55. Ale mam dom nasłoneczniony z wszystkich 3 stron. Wiele zależy od lokalizacji domu i orientacji na strony świata i kluczowe są przeszklenia, które dają ogromne zyski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jambos 27.06.2023 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2023 Bypassem to nie ma szans schłodzić, za małe przepływy powietrza. Otwierając okna w nocy schłodzimy wnętrze i jesteśmy w stanie utrzymać w miarę komfortową temperaturę wewnątrz, ale co z tego jak okna na dzień się zamknie a wilgotność wystrzeli ponad 70%. Wtedy to już czuć grzybkami, a chodząc boso czuć, ze podłoga jest wilgotna... Tak miałem w zeszłym roku na początku lata. Szybko kupiłem klimę i bez problemu dało się utrzymać w ryzach wilgotność oraz zadowalającą temperaturę wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 27.06.2023 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2023 No niestety, latem gdy temperatura spada w nocy do 18 stopni ma wilgotność i 95%. Więc schladzamy, ale pozostaje problem wilgotności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pdothash 27.06.2023 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2023 ale co z tego jak okna na dzień się zamknie a wilgotność wystrzeli ponad 70%. Wtedy to już czuć grzybkami, a chodząc boso czuć, ze podłoga jest wilgotna... No niestety, latem gdy temperatura spada w nocy do 18 stopni ma wilgotność i 95%. Więc schladzamy, ale pozostaje problem wilgotności. Chyba żyjemy w jakichś innych strefach klimatycznych, aż będę musiał sprawdzić jaka u mnie jest wilgotność w upały. Gdzie odczytujecie taką wilgotność, na higrometrze w mieszkaniu, czy na rekuperatorze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 27.06.2023 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2023 (edytowane) To wilgotność na zewnątrz. Po podniesieniu temperatury maleje proporcjonalnie. Odczyty na czujnikach - mam ich w domu kilkanaście Przykład z zeszłego roku 1 lipca. W dzień 30@55. W nocy 20@90. Wpuszczając takie powietrze do nagrzanego domu temperatura stabilizuje się powiedzmy na 25 stopniach. Wtedy wilgotność wyniesie okolo 73. Edytowane 27 Czerwca 2023 przez Owczar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 27.06.2023 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2023 Wiele zależy od lokalizacji domu i orientacji na strony świata i kluczowe są przeszklenia, które dają ogromne zyski. Dla mnie kluczem jest posiadanie parterówki. Latem Słońce szybko jest wysoko i większość przejmują okapy dachu. W upały spuszczam rolety na 0-1-2 szt. okien (zależy od trybu użytkowania domu w dany dzień). No niestety, latem gdy temperatura spada w nocy do 18 stopni ma wilgotność i 95%. Więc schladzamy, ale pozostaje problem wilgotności. Dokładnie wilgotność to dla mnie to problem. Właśnie próbuję oszacować/obliczyć jakąś przewymiarowaną chłodnicę wodną, żeby nawet kiepska wytwornica wody lodowej nadążyła. Oczywiście traktuję ją tylko i wyłącznie jako osuszacz, chłodzenia będzie tam między nic a zero no moze tyle co kot napłakał, ale nie to jest moim celem i potrzebą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 27.06.2023 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2023 Gdybym miał większą działkę to bym budował parterowke U siebie używam 6 rzędowej thesla green z dolnym źródłem od pompy. Sprawdza się doskonale. Temperatura powietrza jest ok 1 stopień wyższa od temperatury na wejściu chłodnicy i osuszanie działa jak należy. Oczywiście tak jak napisałeś, moc chłodnicza tego jest znikoma. Chyba że będziesz dmuchał po 500m3 non stop - ale wtedy hałas. Do osuszania wystarczy normalny tryb pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 27.06.2023 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2023 Ja mam powietrzną. Czasem (sporadycznie) uruchomię chłodzenie podłogą, ale wtedy zapodaję +19st.C. Do zasilenia chłodnicy się nie nadaje (za dużo kucia i przeróbek z którymi sam sobie nie poradzę, w dodatku jakbym ja zmusił do produkcji tych +7st. to chłodnica byłaby jedynym odbiorcą, więc mały zład, więc bufor lodowej - no bez sensu piętrzenie problemów). Dlatego do głowy wpadła mi przewymiarowana chłodnica i osobna wytwornica wody lodowej. Normalnie do typowych przepływów powietrznych mojej wentylacji powinienem wziąć chłodnicę z ramki zielonej i zapodać te 200-250 litrów/godz przepływu lodowej. Ale gdybym zamontował coś z ramki niebieskiej (potężne chłodncie jak do tego zastosowania) i pchał te +/- 200m3/h to ta wielka chłodnica być może zadowoliłaby się przepływem lodowej poniżej 100 litrów/godz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 27.06.2023 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2023 A nie prościej jakiś klimatyzator kanałowy najprostszy? Ustawić najniższą moc, przepuścić przez niego powietrze nawiewane i oszukać automatykę żeby myślała że wentylator działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 27.06.2023 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2023 Nie rozumiem za bardzo. Jedyne klimatyzatory kanałowe jakie kojarzę i tak wymagają podpięcia agregatu skraplającego. Trochę sporo roboty w dodatku takiej do zlecenia bo sam nie zrobię. Chyba, że są jakieś tego typu klimatyzatory all-in-one. Jedyne all-in-one jakie znam to te przenośne. Wcześniej się zastanawiałem czy da się taki wykorzystać, łatwo dostosować, ale nic konstruktywnego nie wymyśliłem. Jestem otwarty na propozycje, burze mózgów i refleksje póki co nie poczyniłem żadnych zakupów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 28.06.2023 01:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2023 Po prostu trochę bez sensu stawiać agregat do wody lodowej, jak można dać bezpośrednio chłodnice bezpośredniego odparowania. Problem tylko polega na tym, że takie rozwiązanie jest po prostu bardziej kosztowne. Thesla miała takie chłodnice freonowe, ale potrzeba do tego agregatu i sterowania. Sam rekuperator potrafi tym sterować - ten od thesla, ale za pomocą sygnału 0-10v, więc potrzebna jednostka zewnętrzna, którą można tak sterować. Inna opcja to zabudowa klimatyzatora kanałowego - oczywiście split. Jednostkę wewnętrzna zabudować w nawiewie za centrala jak chłodnice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 28.06.2023 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2023 Dla mnie kluczem jest posiadanie parterówki. Latem Słońce szybko jest wysoko i większość przejmują okapy dachu. W upały spuszczam rolety na 0-1-2 szt. okien (zależy od trybu użytkowania domu w dany dzień). Dokładnie wilgotność to dla mnie to problem. Właśnie próbuję oszacować/obliczyć jakąś przewymiarowaną chłodnicę wodną, żeby nawet kiepska wytwornica wody lodowej nadążyła. Oczywiście traktuję ją tylko i wyłącznie jako osuszacz, chłodzenia będzie tam między nic a zero no moze tyle co kot napłakał, ale nie to jest moim celem i potrzebą. chciałbym dobrze zrozumieć problem z wilgotnością - czy nie można po prostu włączyć opcji "osuszanie" w klimatyzatorze ?, oczywiście jeżeli ktoś ma klimatyzację w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 28.06.2023 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2023 Thesla miała takie chłodnice freonowe, ale potrzeba do tego agregatu i sterowania. Sam rekuperator potrafi tym sterować - ten od thesla, ale za pomocą sygnału 0-10v, więc potrzebna jednostka zewnętrzna, którą można tak sterować. To opcja podstawowa i najlepsza (chłodnica freonowa + agregat skraplający) - to rozwiązanie "książkowe". Moja centrala też porafi sterować 0..10V takim agregatem. Sęk w tym, że rok temu wycenę na takie coś miałem 17-18 kPLN. Za dużo. Inna opcja to zabudowa klimatyzatora kanałowego - oczywiście split. Jednostkę wewnętrzna zabudować w nawiewie za centrala jak chłodnice. Sam nie wykonam. Koszt pewnie zbliżony do rozwiązania powyżej. Po prostu trochę bez sensu stawiać agregat do wody lodowej, jak można dać bezpośrednio chłodnice bezpośredniego odparowania. Na poniżej opisane "druciarstwo" nawet bym się zdecydował, ale z braku sprzętu i umiejętności skreślam rozwiązania, które wymagają złożenia lub przerwania istniejącego obiegu chłodniczego. Mogę kupić klimatyzator przenośny, rozbebeszyć i wstawić parownik w jakąś skrzynkę i w kanał nawiewny. Ale wnętrze takiego klimatyzatora raczej bardzo zwarte i nie rozłoże na kawałki. Trochę lepszym rozwiązaniem wydaje się klima samochodowa (z racji luźniejszego połączenia elementów) i także wstawienie parownika w kanał nawiewny. Ale nie wiem czy można taką kupić złożoną i napełnioną. Poszukam, kierunku samochodowego jeszcze dokładnie nie analizowałem. chciałbym dobrze zrozumieć problem z wilgotnością - czy nie można po prostu włączyć opcji "osuszanie" w klimatyzatorze ?, oczywiście jeżeli ktoś ma klimatyzację w domu Masz rację klima rozwiązuje ten problem całkowicie. Ja nie mam klimatyzacji, stąd poszukiwania innych rozwiązań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 18.07.2023 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2023 A nie prościej jakiś klimatyzator kanałowy najprostszy? Ustawić najniższą moc, przepuścić przez niego powietrze nawiewane i oszukać automatykę żeby myślała że wentylator działa. Wracając do tej dyskusji. To powyższe faktycznie może być najprostsze. Może jeszcze uprościć i wykorzystać klimatyzator przenośny. Wcześniej nie widziałem go jako rozwiązania teraz jawi się jako wygodnie i szybko. Wtedy wlot i wylot z parownika tego klimatyzatora jest wpięty w nawiew wentylacji a wlot i wylot skraplacza gdzieś z boku niezależnie od centrali wentylacyjnej. Oczywiście wentylator od parownika do zatrzymania/wymontowania i pęd powietrza tylko mocą centrali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 20.07.2023 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2023 Wracając do tej dyskusji. To powyższe faktycznie może być najprostsze. Może jeszcze uprościć i wykorzystać klimatyzator przenośny. Wcześniej nie widziałem go jako rozwiązania teraz jawi się jako wygodnie i szybko. Wtedy wlot i wylot z parownika tego klimatyzatora jest wpięty w nawiew wentylacji a wlot i wylot skraplacza gdzieś z boku niezależnie od centrali wentylacyjnej. Oczywiście wentylator od parownika do zatrzymania/wymontowania i pęd powietrza tylko mocą centrali. Sam rozważałem właśnie przenośny klimatyzator na wypadek gdyby chłodnica nie dawała rady. Miałem nawet na czas budowy klimatyzator Chigo i trzymałm go jakiś czas żeby mieć pewność czy może się przydać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.07.2023 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2023 Wtedy wlot i wylot z parownika tego klimatyzatora jest wpięty w nawiew wentylacji a wlot i wylot skraplacza gdzieś z boku niezależnie od centrali wentylacyjnej. Wiesz, że to tylko pompa ciepła? Pompuje z jednej strony na drugą ciepło (do ciepła dokłada energię wyciągniętą z gniazdka). Jej moc maksymalna i sprawność (jaki w tym grzaniu jest % energii z gniazdka) zależy głównie od temperatur. Czyli "z boku" robisz saunę a im w niej cieplej, tym mniej zimna wpuszczasz do wentylacji. Nie ma najmniejszego sensu spinanie chłodzenia z wentylacją. Do chłodzenia i osuszania klima rządzi (patrz #2). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 20.07.2023 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2023 (edytowane) Wiesz, że to tylko pompa ciepła? Pompuje z jednej strony na drugą ciepło (do ciepła dokłada energię wyciągniętą z gniazdka). Jej moc maksymalna i sprawność (jaki w tym grzaniu jest % energii z gniazdka) zależy głównie od temperatur. Czyli "z boku" robisz saunę a im w niej cieplej, tym mniej zimna wpuszczasz do wentylacji. Nie ma najmniejszego sensu spinanie chłodzenia z wentylacją. Do chłodzenia i osuszania klima rządzi (patrz #2). Wiem, że to pompa ciepła. Według dokumentacji EER = 2,6. Wiem, że podłącza się do gniazdka, bo to urządzenie na prąd Wiem też, że taki klimatyzator ma dwa wloty i wyloty, bo skraplacz i parownik. Z grubsza wiem jakie tam temperatury będą i na wylocie ze skraplacza pewnie będzie spokojnie ponad 50 st.C. Nie wiem paru innych rzeczy i pytam o to czego nie wiem. Głównie o to jakie mogą być ograniczenia w mojej konkretnej sytuacji. Sytuacja - to sprzęt który ma stać obok centrali, czyli w garażu z dostępem do komina wentylacyjnego, więc sauna będzie ponad dachem. Jak trzeba to obok jest kolejny komin wentylacyjny, który mogę także wykorzystać, bo funkcje mojego garażu są inne niż przechowywanie samochodu PS Klima na pewno byłaby lepsza. Ale póki co nie chcę kuć i tyle płacić z różnych względów. +edyta: Tak jak pisałem wcześniej nie oczekuję chłodzenia domu - nie te moce nie te przepływy powietrza. Ale oczekują wyraźnego, zauważalnego osuszenia powietrza. Czy mam szanse to osiągnąć? Edytowane 20 Lipca 2023 przez giman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 20.07.2023 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2023 Średnia wilgotność bezwzględna w domu jest zbliżona do tej w nawiewu, więc się da u mnie osuszanie chłodnicą glikolowa się sprawdza, więc jak zejdziesz z temperatura do powiedzmy 10 stopni, to będzie tylko lepiej. Przy założeniu, że masz dobrze zaizolowane kanały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.07.2023 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2023 Średnia wilgotność bezwzględna w domu jest zbliżona do tej w nawiewu Bez klimy? Niemożliwe. Przecież do tej z nawiewu dokładasz wilgoci (wydychając, susząc zlewozmywak, ręczniki itd.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 21.07.2023 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2023 Średnia wilgotność bezwzględna w domu jest zbliżona do tej w nawiewu, więc się da u mnie osuszanie chłodnicą glikolowa się sprawdza, więc jak zejdziesz z temperatura do powiedzmy 10 stopni, to będzie tylko lepiej. Przy założeniu, że masz dobrze zaizolowane kanały. No niestety izolacja kanałów wentylacji to słaby punkt mojego domu. Co do wilgotności zew vs. wew (w te gorsze dni) to ja wewnątrz mam między 0 a 0,4 g/m3 mniej (czyli tyle co nic ale w kierunku korzystnym). W parne dni to efekt żaden stąd poszukiwania osuszacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts