Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy może zawalić mi się dach? Czy powinienem wpadać w panikę?

zoomclub

Recommended Posts

Cześć wszystkim,

Mój dom już jest na ukończeniu, natomiast jedna rzecz nie daje mi spokoju, a wydaje się być to ważna sprawa, gdyż nie chciałbym uśmiercić żony i 3 moich dzieci na pewnym etapie mojego życia.

Otóż w trakcie budowy, w momencie robienia dachu zdecydowałem się na pełne deskowanie dachu, które zostało wykonane. Projekt dachu nie był dodatkowo modyfikowany pod to deskowanie. Jedna połać dachu została odeskowana deską 32mm (taka mi została) a druga deską 25mm, do tego dochodzi wełna skalna 35cm, płyty osb 22mm na jętkach jako strych i podwójne płyty ogniowe regips (czerwone), krycie dachówka ceramiczna

Od pewnego czasu jest we mnie pewien niepokój z tym związany, bo już nie da się na tym etapie raczej nic z tym zrobić, bo tak jak mówię, już mam wszędzie podłogi i flizy, a meble już stolarz montuje ... natomiast no boję się czy mi kiedyś to się nie zawali na głowę.

Prosiłbym was o opinię, załączam 2 zdjęcia z projetku, jeżeli potrzebne są jakieś jeszcze to powiedzcie jakie to dodam.

Moje podstawowe pytanie -> Czy jest się czego bać.

Są pęknięcia na ściankach ale to raczej na działówkach w niektórych miejscach.

Nie wiem jak wrzucić wieksze zdjecia tutaj wiec daje link:

https://ibb.co/JzgqD8F

Edytowane przez zoomclub

Masz trzpienie betonowe w sciance kolankowej? Pękniecia ścianek działowych na poddaszu mogą być wynikiem naporu jętek na ścianki działowe, tak było przynajmniej u mnie. Sprawdz czy dach schnąc nie zapracował i jętki nie opierają się o ścianki działowe. Deskowanie nie jest jakimś szczególnym ciężarem, m3 desek suchych wazy ok 500 kg, jesli masz dach 200 metrowy to masz na dachu raptem ok 2,5 tony. Jakie masz pokrycie blacha czy dachowka?

A co mowi na to konstruktor projektant lub kierownik budowy? Masz podciagi na dachu?

Edytowane przez zeusik6

To są dwa różne dachu? Na jednym przekroju jest dach z jętkami a na drugim jest bez jętek.

Ciekawe jak masz zaprojektowane i wykonane ścianki kolankowe. Czy są dobrze utwierdzone w masywnym stropie.

W większości przypadków pełne deskowanie nie powinno być problemem dla wytrzymałości konstrukcji dachu.

Najlepiej zrobisz jak zwrócisz się z zapytaniem do autora projektu konstrukcji więźby dachu.

PS Praktycznie nic nie widać na tych zdjęciach.

Jak masz C24 (naprawdę masz certyfikowane?) 8x18 i zrobione zgodnie z projektem to raczej możesz spać spokojnie. Gross obciążenia i tak pochodzi z wiatru i śniegu, więc prawidłowo zaprojektowana więźba ma spory zapas. Ale jak chcesz mieć 100% pewności to zatrudnij konstruktora i niech to przeliczy.

No to powinno być ok, więźba była projektowana pod ciężką dachówkę? Jeśli tak to te deskowanie to pikuś w porownani z ciezarem dachówki ceramicznej. Myśle, że taka dachówka na 200m2 dachu wazy koło 11 ton, deski jakieś dwie tony/dwie i pół tony to wszystko. Pękanie ścian dzialowych może się brać z tego że murarze domurowywali do stropu ściany dzialowe a powinni zostawić przerwę i ewentualnie dać piankę.

To dom parterowy? na parterze pękniecia działówek?

Problemem może być nie dodatkowe obciążenie od deskowania a rozpór w poziomie murłaty.

Zwłaszcza w konstrukcji pokazanej na przekroju B-B.

I to niezależnie od tego czy drewno jest C27 certyfikowane czy nie jest certyfikowane (ad. post #7).

Problemem może być nie dodatkowe obciążenie od deskowania a rozpór w poziomie murłaty.

Zwłaszcza w konstrukcji pokazanej na przekroju B-B.

I to niezależnie od tego czy drewno jest C27 certyfikowane czy nie jest certyfikowane (ad. post #7).

Po co straszyć autora niepotrzebnymi szczegółami i problemami które tu raczej nie istnieją. Są jętki które spinają obie połacie i płatwie ze słupami na których podparta jest częściowo więźba więc ten rozpór na boki nie jest taki wielki.

Budynek ma wieniec na ścianach szczytowych i stężenie wiatrownicami.

Dodatkowe deskowanie raczej tu pomaga a nie szkodzi gdyż jego ciężar w porównaniu do zapasu projektowego na śnieg i wiatr to kropla w morzu

Patrząc na oba rysunki nie wiem co jest w rzucie B ( możliwe że to lukarna itp ) to coś znacznie mniejszego ze względu na rozmiary krokwi dochodzące do 5mb

Po co straszyć autora niepotrzebnymi szczegółami i problemami które tu raczej nie istnieją. Są jętki które spinają obie połacie i płatwie ze słupami na których podparta jest częściowo więźba więc ten rozpór na boki nie jest taki wielki.

Budynek ma wieniec na ścianach szczytowych i stężenie wiatrownicami.

Dodatkowe deskowanie raczej tu pomaga a nie szkodzi gdyż jego ciężar w porównaniu do zapasu projektowego na śnieg i wiatr to kropla w morzu

Patrząc na oba rysunki nie wiem co jest w rzucie B ( możliwe że to lukarna itp ) to coś znacznie mniejszego ze względu na rozmiary krokwi dochodzące do 5mb

Piszesz to jako uprawniony projektant konstrukcji lub uprawniony KB i bierzesz odpowiedzialność za "niepotrzebne problemy i szczegóły" ? ;)

Jętki są na górnym przekroju A-A.

Na dolnym przekroju B-B nie ma jętek, chyba że Ty je tam widzisz.

Tylko wskaż gdzie one są.

Widzisz też "płatwie ze słupami" - przyznam się że ich nie zauważyłem ;)

Wiatrownice 3,2x18 nie zmieniają schematu statycznego konstrukcji dachu.

Usztywniają w podłużnym kierunku.

Wieńce w oddalonych od siebie ścianach szczytowych wiele nie pomogą.

Jak masz możliwości to policz jaki może być rozpór i wtedy będziesz wiedział czy może to być problem czy też nie.

Może chociaż oszacuj rząd wielkości sił rozporowych.

Pisałem też, że dodatkowy ciężar nie będzie decydował o tym czy to jest dobrze wykonane czy nie.

Decydują połączenia krokwi do murłat, murłat do wińca, wieńca do trzpienie i trzpieni do stopu. :)

Nie straszę autora tematu. Udzielam informacji.

W takich dachach jak na przekrojach A-A i B-B zawsze występują siły poziome na murłatę.

Musiałby być ściąg lub belka w poziomie murłat łącząca krokwie.

https://budujemydom.pl/i/2019/09/12/213111-5dc4-790x0_rodzaje-wiezby-dachowej4-budujemydompl.png

Rys. 3. Więźba krokwiowo-jętkowa oparta na drewnianych belkach stropowych

Edytowane przez d7d

W takich dachach jak na przekrojach A-A i B-B zawsze występują siły poziome na murłatę.

Musiałby być ściąg lub belka w poziomie murłat łącząca krokwie.

https://budujemydom.pl/i/2019/09/12/213111-5dc4-790x0_rodzaje-wiezby-dachowej4-budujemydompl.png

Rys. 3. Więźba krokwiowo-jętkowa oparta na drewnianych belkach stropowych

Nie twierdzę że tych sił nie ma. Ja ich tylko nie wyolbrzymiam.

O siłach decydują ciężar pokrycia dachowego i więźby oraz niedoskonałości połączeń które po części wymieniłeś.

Linki uświadamiające sobie możesz podarować bo zaczynasz przypominać znanego na forum kolegę na "K"

Odpowiedź dotycząca deskowania została już udzielona a dalsze wchodzenie w temat i dyskusja o szczegółach więźby raczej nie uspokoi autora tematu.

Edytowane przez Mareks77

Nie twierdzę że tych sił nie ma. Ja ich tylko nie wyolbrzymiam.

O siłach decydują ciężar pokrycia dachowego i więźby oraz niedoskonałości połączeń które po części wymieniłeś.

Linki uświadamiające sobie możesz podarować bo zaczynasz przypominać znanego na forum kolegę na "K"

Odpowiedź dotycząca deskowania została już udzielona a dalsze wchodzenie w temat i dyskusja o szczegółach więźby raczej nie uspokoi autora tematu.

Nie znasz sił rozporowych i nie potrafisz ocenić ich wpływu na całą konstrukcję.

Gdzie są słupy na tych przekrojach? Może być jakiś rysunek inny niż widziałem.

Linkowany rysunek więźby dachu pokazuje przypadek w którym nie występują oddziaływania poziome na murłaty.

Link był informacyjny a nie w celu uświadamiania.

O sile rozporowej decydują ciężar konstrukcji, ciężar pokrycia dachu i oddziaływania śniegu i wiatru ale decydujący wpływ ma schemat statyczny i geometria.

Możesz sam sprawdzić - ustaw dwie deseczki tak jak ustawione są dwie krokwie na przekroju B-B połączone górą (tam gdzie jest płatew kalenicowa).

Ustaw je pod kątem 60 stopni do poziomu, później pod kątem 45 stopni i na końcu np. pod kątem 30 stopni do poziomu.

Sprawdź co się będzie działo. :)

Faktycznie w całym temacie dociążenie deskowaniem nie ma większego wpływu na nośność i bezpieczeństwo całej konstrukcji.

Znaczenie mają pozostałe elementy konstrukcji o których wcześniej pisałem - post #13.

No jeszcze i Wy się za łby weźcie.

Tak hak napisałem wszyscy normalni cieśle w przekroju B dadzą jętki, więc połowa ciężaru odejdzie.

Czy to są duże siły? Nie. U kuzyna widziałem jak wygląda rozpór, miał i ma nadal budynek gospodarczy kryty dachówką betonową, także para krokwi bez jętek, rozpiętość 5, 5 m, murłata była na szpilkach wbetonowanych w cegły pełne, grubość 25 ( wieńca nie było). Po 30 latach krokwie zaczęły rozpychać mur. To o czym my mówimy jak jest wieniec? Mało tego kiedyś nikt szpilek nie robił jako skręcane, były to zwykłe druty zagięte nad murłatą.

A jeżeli ktoś nadal projektuje tak dach jak na przekroju B, to znaczy że się nie nadaje naprojektanta

Jeżeli kalenica dachu B-B jest krótka (np. może 3m) i płatew kalenicowa jest podparta na końcach to taki dach powinien się trzymać. :)

Długi (wzdłuż kalenicy) jest ten dach budynku gospodarczego?

Ma płatew kalenicową?

Wysoka ścianka kolankowa?

Edytowane przez d7d