xxseba95xx 21.06.2023 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 Cześć,Jestem na etapie przygotowania instalacji na budowie i właśnie zastanawiam się nad zasadnością podziału domu na strefy, w ramach których miałbym różne temperatury zadane w pomieszczeniach. Posiadam projekt podłogówki od VIESSMANN, w którym znajdują się informacje o różnych temperaturach zadanych dla różnych typów pomieszczeń. Tutaj pojawia się pytanie. Czy montaż sterowników pokojowych w każdym pomieszczeniu i próby sterowania temperaturą mają rację bytu? Czy raczej ograniczyć się do jednego sterownika na cały dom i ustaleniu jednej temperatury? Z jednej strony chciałbym mieć możliwość sterowania temperaturą między pomieszczeniami (albo przynajmniej strefami), jednak jeśli jest to nietrafiony pomysł ze względu na chociażby dużą bezwładność podłogówki, obrót powietrza w całym domu przez rekuperator, który będzie powodował wyrównywanie temperatury, jestem w stanie zrezygnować z pomysłu. Dwie wspomniane wyżej rzeczy są głównymi wątpliwościami, które mam: bezwładność podłogówki i obrót powietrza w całym domu przez reku.Jestem otwarty na wszelkie porady jak ugryźć temat.Z góry dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pdothash 21.06.2023 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 Żeby mieć różna temperatury w pomieszczeniach trzeba mieć albo różne temperatury zasilania albo różne przepływy.Różne temperatury zasilania: raczej mało które źródło ciepła oferuje więcej niż dwa obiegi, a pomieszczeń pewnie będzie więcej, zatem trzeba by mieć skomplikowaną baterię zaworów mieszających podłączonych do termostatów pokojowych. Różne przepływy: tu realizacja jest łatwiejsza, bo przepływami można sterować na rotametrach, więc wystarczy zaprojektować i wykonać co najmniej jedną pętlę na pomieszczenie, co nie jest niczym nadzwyczajnym, a potem założyć sobie siłowniki na rotametry, które będą sterowane termostatami pokojowymi. Obie opcje są wykonalne, pytanie czy warto, moim zdaniem nie.Wystarczająca jest manualna regulacja rotametrów, ustawisz sobie raz jak chcesz i koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.06.2023 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 Dwie wspomniane wyżej rzeczy są głównymi wątpliwościami, które mam: bezwładność podłogówki i obrót powietrza w całym domu przez reku. Użyj szukajki bo temat powtarzany do znudzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xxseba95xx 21.06.2023 22:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 Użyj szukajki bo temat powtarzany do znudzenia. Używałem szukajki, ale żaden z wątków nie dał jednoznacznej sensownej odpowiedzi. Zdania są podzielone i tyle ile wpisów, tyle opinii. Nie znalazłem informacji, która by potwierdziła albo zaprzeczyła temu, że rekuperacja i tak wymiesza powietrze, i ustali jednakową temperaturę wszędzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.06.2023 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2023 (edytowane) Używałem szukajki, ale żaden z wątków nie dał jednoznacznej sensownej odpowiedzi. Zdania są podzielone i tyle ile wpisów, tyle opinii. Nie znalazłem informacji, która by potwierdziła albo zaprzeczyła temu, że rekuperacja i tak wymiesza powietrze, i ustali jednakową temperaturę wszędzie. Wentylacja nie miesza powietrza w budynku (chyba, że masz z recyrkulacją - ale tego w domach się nie praktykuje). Natomiast projekt podłogówki powinien uwzględniać obciążenie cieplne każdego pomieszczenia (a to zależy również od wentylacji). Ideałem byłoby również uwzględnianie zysków bytowych i słonecznych - ale tego AFAIK nikt nie uwzględnia w projektowaniu więc "na oko" IMO warto zmniejszyć moc podłogówki w przestrzeniach z większymi zyskami słonecznymi i bytowymi (zazwyczaj to przestrzeń dzienna z wieloma oknami na każdą stronę z kuchnią w której grzeją nie tylko przychodzące na myśl sprzęty kuchenne generujące w sposób oczywisty ciepło, jak kuchenka, czajnik, piekarnik, toster itp. ale i lodówka 24/7). https://forum.muratordom.pl/showthread.php?377100-Dob%C3%B3r-mocy-PC-OZC-vs-Ciep%C5%82o-W%C5%82a%C5%9Bciwe&p=8131796&viewfull=1#post8131796 https://forum.muratordom.pl/entry.php?132119 https://forum.muratordom.pl/entry.php?132525 https://forum.muratordom.pl/entry.php?132755 Edytowane 22 Czerwca 2023 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts