dedert 23.06.2023 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2023 Czy istnieje jakie przekonanie do ocieplania posadzki parteru w domu podpiwniczonym? Piwnica na początku nie będzie ogrzewana ale z czasem na pewno lub jakaś część pomieszczeń. Ściany piwnicy ocieplane. Ogrzewanie na parterze podłogowe. Pytam ponieważ nie wiem jaką wysokość posadzki podać firmie wstawiającej okna do obliczenia podwalin pod drzwi tarasowe. Trzeba chyba też uwzględnić schowanie w ewentualnym styropianie niektórych rur np. w piwnicy chociaż zdecydowana większość pójdzie w przygotowanych w stropie otworach. Ile liczyć na wylewkę ogrzewania podłogowego? Czy 7cm wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 23.06.2023 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2023 Zdecydowanie ocieplać. 7cm to minimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 23.06.2023 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2023 W sumie to i tak pod podlogowke trzeba przeciez ocieplić. 7cm styropianu czy 7cm wylewki? Jesli oba to 14cm liczyć + jakieś panele ok 2cm razem 16 cm musiały by mieć podwaliny pod drzwi tarasowe? Czy w razie jakichś nierówności stropu piwnicy lepiej liczyć z 1cm więcej czy może mniej i podnieść podwalinę wtedy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 23.06.2023 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2023 Ja mam 22 cm płyty PIR o lambdzie 0,022 Nic warstwie PIR nie kładłem, tylko pionowe przeloty instalacji, bo tak się lepiej układa płyty. Posadzka 7 cm jest OK (plus okładzina). Połóż minimum 15 cm dobrego styropianu, nie oszczędzaj na tym. Będziesz mógł zejść z temperaturą zasilania podłogówki, co się przez całe lata będzie przekładać na oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 02.07.2023 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2023 To prawie podobnie, jakby zapytać, czy na podłodze na gruncie dawać styro?Po co dawać, skoro jest podłogówka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uidhufsno 27.09.2023 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2023 (edytowane) Obrysowałem obwód piwnicy płytą piankową, listwą i pianką natryskową, ale teraz zabieram się za legary. Patrzyłem na okładzinę R-30 (mieszkam w Nowej Anglii), ale jest ona dostępna tylko w szerokości 16 cali 10.0.0.0.1 (owens corning), a pomiędzy moimi legarami jest około 15 cali. Czy nadal mogę tego używać, czy czegoś mi brakuje lub zbliżam się do tego zła droga? Edytowane 27 Września 2023 przez uidhufsno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts