mcciesiel 24.06.2023 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2023 (edytowane) Cześć, Dłuższy czas szukam informacji, której nie mogę znaleźć, w kwestii ocieplenia stropu z polepą. Większość rad skupia się na: - wywaleniu polepy i zastąpieniu jej wełną, keramzytem itp. - ociepleniu od góry - część osób jednak polepę zostawia, ale zwykle brak info co faktycznie później zrobili i jak to działa. Mnie interesuje kwestia jak dobrze ocieplić taki strop wełną od dołu nie dotykając tego co na górze - konkrety . Strych może nie jest piękny, ale są ułożone podłogi i jak już jest cieplej przyjemnie tam być. Nie chce w to ingerować i tego niszczyć. Do rzeczy. Budynek budowany z kamienia, ma ok 90 lat. Planowane jest ocieplenie 15 cm wełny pod stropem, strych nie jest ogrzewany, połać dachu NIE jest ocieplona. Obecny strop to klasyczny strop z polepą czyli patrząc od dołu: tynk, słoma i drut, deskowanie, powietrze, deskowanie, glina z popiołem/wapnem + deska jako podłoga strychu. Wysokość pomieszczeń na dole bazowo 315 cm (po zmianie podłóg i ociepleniu ich ok 290), docelowo z nowymi sufitami będzie ok 265. Ściany zewnętrzne ocieplone multiporem - od wewnątrz. Jeden z majstrów sugeruje przykleić wełnę do obecnego sufitu, zrobić stelaż i dać gipso karton bez paro izolacji przed wełną Drugi sugerował ułożenie wełny na stelażu i zostawienie powietrza miedzy obecnym sufitem a wełną. Również nie wspominał o paro izolacji Pytanie, które rozwiązanie jest lepsze jeśli chodzi o naturalną pracę wilgoci. Naturalnie strop z glina bardzo dobrze radzi sobie z wilgocią w powietrzu transferując jej nadmiar na zewnątrz. Pytanie tylko czy wełna faktycznie ogarnie transfer wilgoci dalej, czy zawilgotnieje i pokryje się grzybem? Z drugiej strony czy danie paraizolacji nie zaburzy klimatu wewnątrz i nie zabije tego co daje strop z polepą? Czy powinna w takim układzie być paroizolacja? Czy lepiej kleić wełnę do sufity czy dać pustkę i układać na stelażu? Czy może zrobić coś jeszcze innego, ale bez rozwalania obecnego stropu i sufitów? Czy ktoś to robił i wie, że tak jak zrobił działa już np 10-15 lat i że nie pojawił się grzyb lub inne problemy? Łączenie nowych technologii ze starymi jest jednak sporym wyzwaniem. Edytowane 25 Czerwca 2023 przez mcciesiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 24.06.2023 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2023 Bardzo ciekawy układ ze ślepym pułapem, klasyka budownictwa poniemieckiego Po kolei: paroizolacja musi być albo tylko powinna być. Na oko nikt Ci nie powie, musisz to przeliczyć sam albo dać architektowi. Na tej stronie możesz sam policzyć. Ja bym kleił wełną do stropu od dołu między wieszakami i jednak dał paroizolację, ponieważ da ona dodatkową warstwę szczelności powietrznej. Nie ma obaw o regulację wilgoci przez warstwę polepy - o tym mozesz zapomnieć. Ale! Trzeba pamiętać, że taka polepa stanowi obciązenie stropu i dodanie o prawda lekkiego, ale jednak coś tam ważącego stelaża, płyt GK i wełny dodatkowo strop obciąży. Jeśli teraz widać łuk stropu od dołu, to ten łuk się powiększy, cudów nie ma. Być może trzeba będzie jednak strop nieco odciążyć. No i w końcu zdecyduj się, bo raz piszesz "Mnie interesuje kwestia jak dobrze ocieplić taki strop wełną od dołu nie dotykając tego co na górze - konkrety " a potem " Planowane jest ocieplenie 15 cm wełny na stropie". To tak czy tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcciesiel 26.06.2023 12:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2023 Bardzo ciekawy układ ze ślepym pułapem, klasyka budownictwa poniemieckiego Po kolei: paroizolacja musi być albo tylko powinna być. Na oko nikt Ci nie powie, musisz to przeliczyć sam albo dać architektowi. Na tej stronie możesz sam policzyć. Ja bym kleił wełną do stropu od dołu między wieszakami i jednak dał paroizolację, ponieważ da ona dodatkową warstwę szczelności powietrznej. Nie ma obaw o regulację wilgoci przez warstwę polepy - o tym mozesz zapomnieć. Ale! Trzeba pamiętać, że taka polepa stanowi obciązenie stropu i dodanie o prawda lekkiego, ale jednak coś tam ważącego stelaża, płyt GK i wełny dodatkowo strop obciąży. Jeśli teraz widać łuk stropu od dołu, to ten łuk się powiększy, cudów nie ma. Być może trzeba będzie jednak strop nieco odciążyć. No i w końcu zdecyduj się, bo raz piszesz "Mnie interesuje kwestia jak dobrze ocieplić taki strop wełną od dołu nie dotykając tego co na górze - konkrety " a potem " Planowane jest ocieplenie 15 cm wełny na stropie". To tak czy tak? Dzięki serdeczne za info - już się poprawiłem z nad/pod by było wszystko jasne. Przliczyłem strop i wilgoć bez foilii potencjalnie będzie skroplać się od razu na styku wełny i sufitu. Z folią: Bez folii: Wypaśny program - pełen szacun! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 26.06.2023 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2023 Hmm, na obydwu rysunkach masz folię PE.Po drugie to powinna być folia "Vapor barrier sd=100m", a nie PE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcciesiel 03.08.2023 10:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2023 Na drugim rysunku folia jest wyłączona. co zmiuenia czy folia jest sd 100 czy jakaś inna? Czy cos takiego tez jest ok? https://www.maldrew.com.pl/product/folia-paroizolacyjna-zolta-2-50-0-20-atestowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 03.08.2023 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2023 Sd to podstawowy parametr opóźniaczy pary wodnej. Sd deklarowany przez producenta na np 100 może mieć równie dobrze np 40, taki wielki jest rozrzut przy produkcji. Folia PE moze mieć dziurki - wiedziałeś o tym? Pod linkiem brakuje jakiegokolwiek opisu produktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcciesiel 04.08.2023 06:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2023 To jakaś zwykła folia paroizolacyjna - one zwykle za duzo informacji o parametrach nie maja. Zakladam, ze to cos takiego: https://allegro.pl/oferta/folia-paroizolacyjna-zolta-ce-2x50m-0-20mm-0-2-6679544389 Przy okazji pytanie czy lepsza bedzie wełna w rolkach czy w płatach 120x60? Zakładam, że bierzemy pod uwage podobny współczynnik i tą samą grubość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 04.08.2023 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2023 Folia z jednego linku to Titan, a z drugiego Conkret. Wełny w rolkach od dołu nie położysz, więc to muszą być "płaty". Weź pod uwagę wełnę o gęstości co najmniej 35 kg/m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts