plotkabytes 29.06.2023 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2023 Witam, Jestem na etapie szukania dla siebie bliźniaka. Znalazłem całkiem fajną ofertę ale martwi mnie jedna rzecz - to nie jest bliźniak a dom jednorodzinny dwulokalowy. Ściana dzieląca lokale jest pojedyncza (25cm) i zbudowana z Leier THERMOPOR 25 AKU S. Czy takie coś ma szansę być ciche? Deweloper oczywiście zapewnia, że ściana bardzo dobrze wygłusza, jednak wolałbym poznać opinie ludzi z forum. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.06.2023 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2023 Czyli kupujesz lokal, a działka pod nim jest jedna, wspólna? I żeby cokolwiek zrobić przekraczającego zakres zwykłego zarządu musisz się dogadywać z sąsiadem? Odradzam, jak masz jakikolwiek wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plotkabytes 29.06.2023 15:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2023 Czyli kupujesz lokal, a działka pod nim jest jedna, wspólna? I żeby cokolwiek zrobić przekraczającego zakres zwykłego zarządu musisz się dogadywać z sąsiadem? Odradzam, jak masz jakikolwiek wybór. Aż takie duże są problemy ze wspólnotą działki? Szczerze to kończą mi się opcje stąd biorę pod uwagę wszystkie propozycje. A na temat tej akustyki możesz coś napisać? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 29.06.2023 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2023 To nie jest ciche i nie będzie ciche.Wspólna ściana i wspólne oparcie stropów na jednej ścianie.Deweloper zawsze zachwala swoje domy.Jakie pomieszczenia przylegają do wspólnej ściany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.06.2023 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2023 Aż takie duże są problemy ze wspólnotą działki? Szczerze to kończą mi się opcje stąd biorę pod uwagę wszystkie propozycje. A na temat tej akustyki możesz coś napisać? Czy będą problemy to zależy, na kogo trafisz jako współwłaściciela teraz i zawsze. Jak kupujesz lokal, to masz tylko wnętrze - działka, dach itd. są wspólne i dotyczą tego przepisy o współwłasności. Akustyka to skomplikowany temat. Jest tzw. prawo masy - im cięższa przegroda tym lepiej izoluje. Tu masz niby gruby, ale dziurawy materiał, więc będzie tak sobie. Ale te dziury będą robiły za pudła rezonansowe i pewne częstotliwości będą wzmacniały. Na początek i na deser Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plotkabytes 29.06.2023 17:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2023 Na dole: schody, łazienka, przedsionek.Na górze: jeden pokój, schody, garderoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plotkabytes 29.06.2023 17:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2023 Dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 29.06.2023 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2023 Na dole: schody, łazienka, przedsionek.Na górze: jeden pokój, schody, garderoba. To w miarę korzystny układ. Tylko jeden pokój przy wspólnej ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 29.06.2023 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2023 Czy będą problemy to zależy, na kogo trafisz jako współwłaściciela teraz i zawsze. Jak kupujesz lokal, to masz tylko wnętrze - działka, dach itd. są wspólne i dotyczą tego przepisy o współwłasności. Akustyka to skomplikowany temat. Jest tzw. prawo masy - im cięższa przegroda tym lepiej izoluje. Tu masz niby gruby, ale dziurawy materiał, więc będzie tak sobie. Ale te dziury będą robiły za pudła rezonansowe i pewne częstotliwości będą wzmacniały. Na początek i na deser Żartujesz sobie z dziurami robiącymi za pudła rezonansowe Tak, akustyka to skomplikowany temat. Masa robi swoje. Ściana z tych pustaków jest lekka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plotkabytes 29.06.2023 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2023 To mam jeszcze pytanie czy gdyby się postawiło tam przedścianki to miałoby to jakiś sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 29.06.2023 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2023 Lepsza będzie dobra izolacja akustyczna ścian.Są sufity podwieszane ? Jaka izolacja podłóg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.06.2023 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2023 Żartujesz sobie z dziurami robiącymi za pudła rezonansowe Tak, akustyka to skomplikowany temat. Masa robi swoje. Ściana z tych pustaków jest lekka. 802kg/m3 to całkiem sporo. Więcej, niż BK. Ale miałem w bloku ściany z dziurawej ceramiki. Jak sąsiad po drugiej stronie ściany dwa piętra niżej oglądał film, to spać nie mogłem bo właśnie rezonowały pewne częstotliwości. Gitara akustyczna jest lżejsza od elektrycznej - ale dzięki rezonowaniu unplugged gra nieporównywalnie głośniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.06.2023 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2023 To mam jeszcze pytanie czy gdyby się postawiło tam przedścianki to miałoby to jakiś sens? Przeczytałeś "deser"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 29.06.2023 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2023 802kg/m3 to całkiem sporo. Więcej, niż BK. Ale miałem w bloku ściany z dziurawej ceramiki. Jak sąsiad po drugiej stronie ściany dwa piętra niżej oglądał film, to spać nie mogłem bo właśnie rezonowały pewne częstotliwości. Gitara akustyczna jest lżejsza od elektrycznej - ale dzięki rezonowaniu unplugged gra nieporównywalnie głośniej. Znakomite porównanie otworów w pustakach ceramicznych z pudłem rezonansowym gitary akustycznej Ty jednak serio o tych dziurach rezonansowych pisałeś. Przemyśl i porównaj jeszcze dziury (komórki) w bloczkach z betonu komórkowego Sąsiad pewnie miał kolumny z pudłami rezonansowymi https://audio.com.pl/vademecum/faq/audio-zespoly-glosnikowe/18320-czy-obudowa-kolumny-jest-potrzebna-po-to-aby-dzialac-jako-pudlo-rezonansowe Jakie częstotliwości rezonowały dwa piętra wyżej? SILKA E-A ma 1800 kg/m3 i 2000 kg/m3. Cegła pełna ma 1800 kg/m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 29.06.2023 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2023 (edytowane) Czy takie coś ma szansę być ciche? Nie. Jak już upierasz się na bliźniak (cudny twór łączący wady mieszkania i domu jednorodzinnego) to tylko taki złączony garażami. Co z tego jak dasz jakieś ekrany akustyczne na ścianę czy sufit jak uderzeniowego po stropie niczym nie wygłuszysz. A jak to robota dewelopera to pewnie wszystko lustrzane i w tej wspólnej ścianie będą jakieś gniazda równiuteńko naprzeciwko siebie (nawiercenia 2 głębokość osadzenia puszek). Będziesz sobie mógł kucnąć i pogadać z sąsiadem. Powspominacie dziecięce czasy i telefony z puszek na sznurku. Edytowane 29 Czerwca 2023 przez giman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plotkabytes 02.07.2023 14:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2023 Dziękuję wszystkim za pomoc, po waszych komentarzach odpuściłem temat. Będę szukać czegoś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.07.2023 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2023 Aż takie duże są problemy ze wspólnotą działki? Szczerze to kończą mi się opcje stąd biorę pod uwagę wszystkie propozycje. A na temat tej akustyki możesz coś napisać? to nie jest jedynie wspólnota działki. Prawnie to jest wspólnota całej konstrukcji budynku - fundamentów, dachu, ścian. Prawny koszmar, czyli mała wspólnota mieszkaniowa - dział IV KC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts