Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom jednorodzinny dwulokalowy - akustyka

Recommended Posts

Witam,

Jestem na etapie szukania dla siebie bliźniaka. Znalazłem całkiem fajną ofertę ale martwi mnie jedna rzecz - to nie jest bliźniak a dom jednorodzinny dwulokalowy. Ściana dzieląca lokale jest pojedyncza (25cm) i zbudowana z Leier THERMOPOR 25 AKU S. Czy takie coś ma szansę być ciche? Deweloper oczywiście zapewnia, że ściana bardzo dobrze wygłusza, jednak wolałbym poznać opinie ludzi z forum.

Pozdrawiam

Czyli kupujesz lokal, a działka pod nim jest jedna, wspólna? I żeby cokolwiek zrobić przekraczającego zakres zwykłego zarządu musisz się dogadywać z sąsiadem? Odradzam, jak masz jakikolwiek wybór.

Aż takie duże są problemy ze wspólnotą działki? Szczerze to kończą mi się opcje stąd biorę pod uwagę wszystkie propozycje. A na temat tej akustyki możesz coś napisać?

• Like 1

Aż takie duże są problemy ze wspólnotą działki? Szczerze to kończą mi się opcje stąd biorę pod uwagę wszystkie propozycje. A na temat tej akustyki możesz coś napisać?

Czy będą problemy to zależy, na kogo trafisz jako współwłaściciela teraz i zawsze. Jak kupujesz lokal, to masz tylko wnętrze - działka, dach itd. są wspólne i dotyczą tego przepisy o współwłasności.

Akustyka to skomplikowany temat. Jest tzw. prawo masy - im cięższa przegroda tym lepiej izoluje. Tu masz niby gruby, ale dziurawy materiał, więc będzie tak sobie. Ale te dziury będą robiły za pudła rezonansowe i pewne częstotliwości będą wzmacniały.

Na początek i na deser

Czy będą problemy to zależy, na kogo trafisz jako współwłaściciela teraz i zawsze. Jak kupujesz lokal, to masz tylko wnętrze - działka, dach itd. są wspólne i dotyczą tego przepisy o współwłasności.

Akustyka to skomplikowany temat. Jest tzw. prawo masy - im cięższa przegroda tym lepiej izoluje. Tu masz niby gruby, ale dziurawy materiał, więc będzie tak sobie. Ale te dziury będą robiły za pudła rezonansowe i pewne częstotliwości będą wzmacniały.

Na początek i na deser

Żartujesz sobie z dziurami robiącymi za pudła rezonansowe :)

Tak, akustyka to skomplikowany temat.

Masa robi swoje.

Ściana z tych pustaków jest lekka.

Żartujesz sobie z dziurami robiącymi za pudła rezonansowe :)

Tak, akustyka to skomplikowany temat.

Masa robi swoje.

Ściana z tych pustaków jest lekka.

802kg/m3 to całkiem sporo. Więcej, niż BK. Ale miałem w bloku ściany z dziurawej ceramiki. Jak sąsiad po drugiej stronie ściany dwa piętra niżej oglądał film, to spać nie mogłem bo właśnie rezonowały pewne częstotliwości. Gitara akustyczna jest lżejsza od elektrycznej - ale dzięki rezonowaniu unplugged gra nieporównywalnie głośniej.

802kg/m3 to całkiem sporo. Więcej, niż BK. Ale miałem w bloku ściany z dziurawej ceramiki. Jak sąsiad po drugiej stronie ściany dwa piętra niżej oglądał film, to spać nie mogłem bo właśnie rezonowały pewne częstotliwości. Gitara akustyczna jest lżejsza od elektrycznej - ale dzięki rezonowaniu unplugged gra nieporównywalnie głośniej.

Znakomite porównanie otworów w pustakach ceramicznych z pudłem rezonansowym gitary akustycznej :)

Ty jednak serio o tych dziurach rezonansowych pisałeś.

Przemyśl i porównaj jeszcze dziury (komórki) w bloczkach z betonu komórkowego :D

Sąsiad pewnie miał kolumny z pudłami rezonansowymi

https://audio.com.pl/vademecum/faq/audio-zespoly-glosnikowe/18320-czy-obudowa-kolumny-jest-potrzebna-po-to-aby-dzialac-jako-pudlo-rezonansowe

Jakie częstotliwości rezonowały dwa piętra wyżej?

SILKA E-A ma 1800 kg/m3 i 2000 kg/m3.

Cegła pełna ma 1800 kg/m3.

Czy takie coś ma szansę być ciche?

Nie.

Jak już upierasz się na bliźniak (cudny twór łączący wady mieszkania i domu jednorodzinnego) to tylko taki złączony garażami.

Co z tego jak dasz jakieś ekrany akustyczne na ścianę czy sufit jak uderzeniowego po stropie niczym nie wygłuszysz. A jak to robota dewelopera to pewnie wszystko lustrzane i w tej wspólnej ścianie będą jakieś gniazda równiuteńko naprzeciwko siebie (nawiercenia 2 głębokość osadzenia puszek). Będziesz sobie mógł kucnąć i pogadać z sąsiadem. Powspominacie dziecięce czasy i telefony z puszek na sznurku.

Edytowane przez giman

to nie jest jedynie wspólnota działki. Prawnie to jest wspólnota całej konstrukcji budynku - fundamentów, dachu, ścian. Prawny koszmar, czyli mała wspólnota mieszkaniowa - dział IV KC