Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki rekuperator wybrać.

Recommended Posts

Podrzucam mój projekt wentylacji, jak czytam o 30m3/osobę to wydaję się ze u mnie za dużo czy jest ok?

250ka puszczona na 90m3 Ci wystarczy. .

Tak tutaj wszędzie piszą 20-30 m3/h/osobę. Ja bym się podusił w takich warunkach. Nie po to montuję WM, żeby się czuć jak przy WG.

4 osoby w domu, wg projektu centrala 400m3/h

Pamiętaj, że to projekt i te wartości przy anemostatach to są obliczone dla centrali puszczonej na 100% i przydadzą się instalatorom do regulacji anemostatów.

Do życia puścisz centralę na 30-50% i będziesz miał proporcjonalnie mniej.

To zależy jakie filtry zamontujesz, jakie ogólnie będziesz miał opory w instalacji, jakim sprężem dysponuje centrala.

Bo jak kupisz centralę co katalogowo ma maxa 300m3/h nie oznacza, ze puszczona na maxa da sumę 300m3/h na anemostatach.

Kolejna sprawa jak bardzo twój 'normal' zbliży się do maxa - 400 puszczona na 200 będzie zazwyczaj ciszej pracować niż 300 puszczona na 200.

A do do zimy i suchych oczu to nie kupuj centrali bez odzysku wilgoci. Zresztą centrale spokojnie da się ustawić na 20% wydajności, więc raczej nie zamkniesz sobie drogi do życia na 20-30m3/h/osobę.

PS

Pamiętaj, żeby moje porady czytać z uwzględnieniem, że jestem w mniejszości i tu bywają odmienne opinie ;)

Moja centrala chodzi obecnie na 200m3/h (potwierdzona pomiarami na anemostatach) przy 4 osobach.

Pewnie myśli, że będzie tornado zaciągało powietrze odpływem przez wentylację kanalizacji i wyciągało górą - a poza kabiną nie będzie wentylacji.

Daleko mi do takich despotów jak Ty.

Czytam piąty raz i nie rozumiem.

W łazience z mechaniczną wentylacją powstaje niekomfortowy ciąg chłodnego powietrza na lini drzwi (podcięcie) - wywiewnik

Wychodząc spod ciepłego prysznica, lub ciepłej kąpieli nieprzyjemnie ciągnie po nogach.

Wyobrażasz sobie kąpiel w kabinie typu walk-in kiedy nad głową masz wywiewnik?

Wywiewnik w łazience nalepiej sprawdza się zaraz przy drzwiach wejściowych lub nad WC.

W łazience z mechaniczną wentylacją powstaje niekomfortowy ciąg chłodnego powietrza na lini drzwi (podcięcie) - wywiewnik

Wychodząc spod ciepłego prysznica, lub ciepłej kąpieli nieprzyjemnie ciągnie po nogach.

Wyobrażasz sobie kąpiel w kabinie typu walk-in kiedy nad głową masz wywiewnik?

Jakie znaczenie ma, gdzie wywiewnik? I tak ciągnie po nogach bo tylko tam czuć ruch powietrza - istotne to podciecie w drzwiach. Tak samo działa przy WG.

To wcale nie jest tak, że struga powietrza śmiga z podcięcia najkrótszą drogą do wywiewu. To by nie miało sensu, bo wtedy reszta pomieszczenia byłaby niewentylowana. Powietrze dyfuzyjnie się rozchodzi. Zwłaszcza, że anemostat jest tak zbudowany, że zaciąga powietrze spod sufitu.

Jakie znaczenie ma, gdzie wywiewnik? I tak ciągnie po nogach bo tylko tam czuć ruch powietrza - istotne to podciecie w drzwiach. Tak samo działa przy WG.

To wcale nie jest tak, że struga powietrza śmiga z podcięcia najkrótszą drogą do wywiewu. To by nie miało sensu, bo wtedy reszta pomieszczenia byłaby niewentylowana. Powietrze dyfuzyjnie się rozchodzi. Zwłaszcza, że anemostat jest tak zbudowany, że zaciąga powietrze spod sufitu.

Ma znaczenie - dla komfortu.

Przykładowo w łazience jak ta poniżej wywiewnik umieścić należy po stronie lewej nad wc lub umywalką

[ATTACH=CONFIG]465854[/ATTACH]

Do łazienki poprzez podcięcie wpada zimniejsze powietrze - można sobie świeczki na podłodze porozkładać i zaobserowować w rzeczywistości czym jest efekt Coandy

Umieszczenie w takiej łazience wywiewnika nad prysznicem pogorszy komfort użytkowania prysznica i wanny.

• 3 weeks później...

Pewnie powtarzam pytanie, ale jaki rekuperator wybrać do domku 82 m.kw., żeby zapewnił wentylację z odzyskiem ciepła na przyzwoitym poziomie. Nie musi mieć fajerwerków - muszę po prostu mieć wentylację, a rekuperacja to już obowiązek.

Planuje pompę ciepła Panasonic i dostałam ofertę na rekuperator (obrotowy) panasonic, z tym, że cena mnie zabiła.

Czy taki rekuperator będzie ok?

https://allegro.pl/oferta/rekuperator-reventon-inspiro-basic-300-12269918594

Czy uważacie, że rekuperator może być przewymiarowany? Tak sobie myślę, że wówczas będzie chodził na najniższym (najcichszym) poziomie.

Zależy mi, żeby był cichy, a ten chyba jest.

Edytowane przez asbe

A ten rekuperator będzie w porządku?

Drogi -12 tys.

https://www.panasonicproclub.com/uploads/PL/catalogues/leaflet-for-end-users/EU%204P%20AQ%20VENTILATION%2020_ATT_PL_low_res.pdf

Pytanie, czy on jakoś współpracuje z pompą ciepła (u mnie będzie panasonic) czy tylko tyle ma wspólnego z pompą, że jeden sterownik.