giman 30.07.2023 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2023 Podrzucam mój projekt wentylacji, jak czytam o 30m3/osobę to wydaję się ze u mnie za dużo czy jest ok? 250ka puszczona na 90m3 Ci wystarczy. . Tak tutaj wszędzie piszą 20-30 m3/h/osobę. Ja bym się podusił w takich warunkach. Nie po to montuję WM, żeby się czuć jak przy WG. 4 osoby w domu, wg projektu centrala 400m3/h Pamiętaj, że to projekt i te wartości przy anemostatach to są obliczone dla centrali puszczonej na 100% i przydadzą się instalatorom do regulacji anemostatów. Do życia puścisz centralę na 30-50% i będziesz miał proporcjonalnie mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 30.07.2023 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2023 Tak myślałem, bo to naprawdę by była wichura w domu gdyby taki przepływ był na 1. biegu. Pytanie czy do mojego domu wystarczyło by 300 reku czy muszę koniecznie celować w 400 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 30.07.2023 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2023 Na korytarzu wywal ten nawiew na piętrze. Jeśli puścisz 200m3h to wtedy będziesz miał przesuszony dom, wyższe rachunki za ogrzewanie itd. Jakoś nie widzę wywiewu bezposrednio nad prysznicem. Zrobiłbym pomiedzy prysznicem i WC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 30.07.2023 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2023 To zależy jakie filtry zamontujesz, jakie ogólnie będziesz miał opory w instalacji, jakim sprężem dysponuje centrala. Bo jak kupisz centralę co katalogowo ma maxa 300m3/h nie oznacza, ze puszczona na maxa da sumę 300m3/h na anemostatach. Kolejna sprawa jak bardzo twój 'normal' zbliży się do maxa - 400 puszczona na 200 będzie zazwyczaj ciszej pracować niż 300 puszczona na 200. A do do zimy i suchych oczu to nie kupuj centrali bez odzysku wilgoci. Zresztą centrale spokojnie da się ustawić na 20% wydajności, więc raczej nie zamkniesz sobie drogi do życia na 20-30m3/h/osobę. PS Pamiętaj, żeby moje porady czytać z uwzględnieniem, że jestem w mniejszości i tu bywają odmienne opinie Moja centrala chodzi obecnie na 200m3/h (potwierdzona pomiarami na anemostatach) przy 4 osobach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 30.07.2023 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2023 a jaki masz rekuperator 300 czy 400 na swoje 4 osoby i jaki dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 30.07.2023 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2023 136m2, 4 osoby, reku wg karty technicznej 472m2/h, ale puszczony na 50% daje ok. 200m3/h w sumie na anemostatach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 01.08.2023 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2023 Czemu nad prysznicem nie? Już mam dziury w stropie więc raczej z tym nic nie zrobię. Bo będzie nieprzyjemnie ciągnęło po nogach. Otwarty prysznic będzie praktycznie niezdatny do uzycia. A z zamkniętej kabiny wyjdziesz dopiero w momencie gdy się wytrzesz do sucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 01.08.2023 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2023 Czytam piąty raz i nie rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.08.2023 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2023 Czytam piąty raz i nie rozumiem. Pewnie myśli, że będzie tornado zaciągało powietrze odpływem przez wentylację kanalizacji i wyciągało górą - a poza kabiną nie będzie wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 01.08.2023 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2023 Pewnie myśli, że będzie tornado zaciągało powietrze odpływem przez wentylację kanalizacji i wyciągało górą - a poza kabiną nie będzie wentylacji. Daleko mi do takich despotów jak Ty. Czytam piąty raz i nie rozumiem. W łazience z mechaniczną wentylacją powstaje niekomfortowy ciąg chłodnego powietrza na lini drzwi (podcięcie) - wywiewnik Wychodząc spod ciepłego prysznica, lub ciepłej kąpieli nieprzyjemnie ciągnie po nogach. Wyobrażasz sobie kąpiel w kabinie typu walk-in kiedy nad głową masz wywiewnik? Wywiewnik w łazience nalepiej sprawdza się zaraz przy drzwiach wejściowych lub nad WC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.08.2023 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2023 W łazience z mechaniczną wentylacją powstaje niekomfortowy ciąg chłodnego powietrza na lini drzwi (podcięcie) - wywiewnik Wychodząc spod ciepłego prysznica, lub ciepłej kąpieli nieprzyjemnie ciągnie po nogach. Wyobrażasz sobie kąpiel w kabinie typu walk-in kiedy nad głową masz wywiewnik? Jakie znaczenie ma, gdzie wywiewnik? I tak ciągnie po nogach bo tylko tam czuć ruch powietrza - istotne to podciecie w drzwiach. Tak samo działa przy WG. To wcale nie jest tak, że struga powietrza śmiga z podcięcia najkrótszą drogą do wywiewu. To by nie miało sensu, bo wtedy reszta pomieszczenia byłaby niewentylowana. Powietrze dyfuzyjnie się rozchodzi. Zwłaszcza, że anemostat jest tak zbudowany, że zaciąga powietrze spod sufitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 02.08.2023 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2023 Jakie znaczenie ma, gdzie wywiewnik? I tak ciągnie po nogach bo tylko tam czuć ruch powietrza - istotne to podciecie w drzwiach. Tak samo działa przy WG. To wcale nie jest tak, że struga powietrza śmiga z podcięcia najkrótszą drogą do wywiewu. To by nie miało sensu, bo wtedy reszta pomieszczenia byłaby niewentylowana. Powietrze dyfuzyjnie się rozchodzi. Zwłaszcza, że anemostat jest tak zbudowany, że zaciąga powietrze spod sufitu. Ma znaczenie - dla komfortu. Przykładowo w łazience jak ta poniżej wywiewnik umieścić należy po stronie lewej nad wc lub umywalką [ATTACH=CONFIG]465854[/ATTACH] Do łazienki poprzez podcięcie wpada zimniejsze powietrze - można sobie świeczki na podłodze porozkładać i zaobserowować w rzeczywistości czym jest efekt Coandy Umieszczenie w takiej łazience wywiewnika nad prysznicem pogorszy komfort użytkowania prysznica i wanny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 02.08.2023 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2023 Toż nie wpada tam powietrze o temp 2-5 stopni, na nawiewach masz z 15-16 i zanim dotrze do drzwi łazienki i spotka się z ciepłem podłogi przy drzwiach łazienkowych to będzie miało z 18-19 stopni.Lajcik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wello 02.08.2023 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2023 Ale jest jeszcze temperatura odczuwalna, która jest tym niższa, im wyższa jest prędkość przepływającego powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 20.08.2023 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2023 (edytowane) Pewnie powtarzam pytanie, ale jaki rekuperator wybrać do domku 82 m.kw., żeby zapewnił wentylację z odzyskiem ciepła na przyzwoitym poziomie. Nie musi mieć fajerwerków - muszę po prostu mieć wentylację, a rekuperacja to już obowiązek.Planuje pompę ciepła Panasonic i dostałam ofertę na rekuperator (obrotowy) panasonic, z tym, że cena mnie zabiła.Czy taki rekuperator będzie ok?https://allegro.pl/oferta/rekuperator-reventon-inspiro-basic-300-12269918594Czy uważacie, że rekuperator może być przewymiarowany? Tak sobie myślę, że wówczas będzie chodził na najniższym (najcichszym) poziomie. Zależy mi, żeby był cichy, a ten chyba jest. Edytowane 20 Sierpnia 2023 przez asbe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.08.2023 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2023 Pewnie powtarzam pytanie Tak. Mi się nie chce powtarzać odpowiedzi. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?383078-Jaki-rekuperator-wybra%C4%87&p=8194946&viewfull=1#post8194946 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 20.08.2023 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2023 Tak. Mi się nie chce powtarzać odpowiedzi. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?383078-Jaki-rekuperator-wybra%C4%87&p=8194946&viewfull=1#post8194946 nie ma przymusu, ale dziękuję przynajmniej za reakcję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 20.08.2023 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2023 A ten rekuperator będzie w porządku?Drogi -12 tys. https://www.panasonicproclub.com/uploads/PL/catalogues/leaflet-for-end-users/EU%204P%20AQ%20VENTILATION%2020_ATT_PL_low_res.pdf Pytanie, czy on jakoś współpracuje z pompą ciepła (u mnie będzie panasonic) czy tylko tyle ma wspólnego z pompą, że jeden sterownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.08.2023 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2023 A ten rekuperator będzie w porządku? Efektywność rekuperacji 84% Czyli nędza. Sprawnością/efektywnością odzysku wilgoci się nie chwalą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 21.08.2023 04:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2023 Efektywność rekuperacji 84% Czyli nędza. Sprawnością/efektywnością odzysku wilgoci się nie chwalą. Wszystkie, które mają odzysk wilgoci mają sprawność na takim poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts