Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki rekuperator wybrać.

Recommended Posts

A ten rekuperator będzie w porządku?

Drogi -12 tys.

https://www.panasonicproclub.com/uploads/PL/catalogues/leaflet-for-end-users/EU%204P%20AQ%20VENTILATION%2020_ATT_PL_low_res.pdf

Pytanie, czy on jakoś współpracuje z pompą ciepła (u mnie będzie panasonic) czy tylko tyle ma wspólnego z pompą, że jeden sterownik.

Ten rekuperator w żadnym stopniu nie współpracuje z pompą ciepła, ma własny sterownik.

Jego plusem jest to, że pasuje wymiarami do jednostki Panasonica, więc jest to plus dla kogoś kto nie ma miejsca na rekuperator.

Będzie dobry - ale to jest mała jednostka - raczej do niewielkiego domu i rodziny 2+2

Te rekuperatory dla Panasonic produkuje Systemair, więc produkt jest solidny i ma dobre wsparcie serwisowe.

Podobny rekuperator kupisz taniej w Venti (komfovent), ale będzie głośniejszy więc trzeba dołozyć duże tłumiki - trzeba mieć na to miejsce.

Wszystkie, które mają odzysk wilgoci mają sprawność na takim poziomie.

Trzeba pamiętać to to chwilowa maksymalna sprawność jaką osiąga wymiennik.

Żadna przeciwprądówka nawet się nie zbliży do deklarowanej sprawności , kiedy zacznie zimą zamarzać.

Edytowane przez _John

Wszystkie, które mają odzysk wilgoci mają sprawność na takim poziomie.

Nie każdy. Niską sprawność mają obrotowe.

attachment.php?attachmentid=466008

Izzifast 300:

attachment.php?attachmentid=466009

Żadna przeciwprądówka nawet się nie zbliży do deklarowanej sprawności , kiedy zacznie zimą zamarzać.

Jak osuszone powietrze ma zamarzać?

Nie ma skroplin i nie ma zamarzania przy prawidłowej pracy.

Edytowane przez Kaizen

Ten rekuperator w żadnym stopniu nie współpracuje z pompą ciepła, ma własny sterownik.

Jego plusem jest to, że pasuje wymiarami do jednostki Panasonica, więc jest to plus dla kogoś kto nie ma miejsca na rekuperator.

Będzie dobry - ale to jest mała jednostka - raczej do niewielkiego domu i rodziny 2+2

Mój dom będzie bardzo mały i dla 2 osób - z trzema psami :)

Mój dom będzie bardzo mały i dla 2 osób - z trzema psami :)

U mnie są na stałe 3 osoby plus pies. Wentyluję 82m2 o wysokości 2,80m Izzifast 300 ERV i jestem zadowolony. Obecnie jest jego nowsza wersja 302 z bardziej z lepszymi bajerami ale wydajność taka sama.

https://www.reku.net.pl/rekuperator-izzifast-250-erv.html

^^

W piz.. drogo ten izy... Nie ma już czegoś w granicach 6-7 tys brutto na dom 100m2. Energooszczędne wenty, odzysku wilgoci może nie być.

O3 Ozon lub jakieś chińskie wynalazki.

Niestety w tym przedziale cenowym musisz już zaakceptować, ubogą automatykę, brak by-passu itp.

Izzi, czy ventaxia to najtańsze urządzenia, które mają niezbędne minimum od wiarygodnego dostawcy.

W izzi jest opcja 302 albo 402. Na wolnym biegu 90 lub 100m3/h. Cenowo to podobnie. Ale fakt izzi są drogie.

Czy można na jakiś czas zrezygnować z wymiennika entalpicznego i rekuperatora i zastąpić to wentylatorem kanałowym? Czyli byłaby wentylacja mechaniczna bez odzysku.

Zapotrzebowanie na ciepło wentylacji wzrośnie mi do 1500W. A całkowite na 5.5kw ( grzanie+wentylacja) przy -20*C.

Edytowane przez ololek

Czy można na jakiś czas zrezygnować z wymiennika entalpicznego i rekuperatora i zastąpić to wentylatorem kanałowym? Czyli byłaby wentylacja mechaniczna bez odzysku.

Zapotrzebowanie na ciepło wentylacji wzrośnie mi do 1500W. A całkowite na 5.5kw ( grzanie+wentylacja) przy -20*C.

Do wentylacji bez odzysku musisz dobrze zaizolować termicznie i od pary wodnej kanały nawiewne, żeby od zewnątrz na nich nie skraplała się para. Nie opłaca się.

Podobnie nie opłaca się marnowanie tysięcy kWh ciepła. No i pytanie, czy źródło ciepła będzie miało te zbędne 1500W zapasu @-20* (grzejąc non stop, a nie tylko w taniej strefie).

Bez odzysku wilgoci sporo prądu i pracy pochłoną nawilżacze. Ich zakup do każdego pomieszczenia nie będzie tani (a centralny kosztuje więcej, niż rekuperator).

Ale teoretycznie da się zrobić "wymiennik letni".

Edytowane przez Kaizen

Z tą rezygnacja z reku to tymczasowo bo muszę uzbierać kasę na coś. Szukam po prostu alternatywy.

A podłączając do czerpni wymiennik wodny który byłby zasilany pompą ciepła aby ogrzać trochę powietrze nawiewane. Pewnie istnieje ryzyko że cały system wychłodzi a sam wymiennik zamarznie jakby pc się wyłączyła a wentylator ciągnął powietrze przez wymiennik.

Mam dylemat w postaci wyboru reku u instalatora, na ktorego jestem zdecydowany. Niestety nie ma komfoventa z przeciwpradowka i ERV, ponoc braki na magazynach o dopiero pod koniec roku ma sie cos pojawic. Tak naprawde zostały mi 2, Aria Vitale Platinum 300 i Vents VUE250VBEC. Oba ERV, wenty EC itd. Vents brak nagrzewnicy wstepnej. Byłem praktycznie zdecydowany na tą Arie, ale w danych technicznych jest, że sprawność to 72,6% a w katalogu do 95% przy tym modelu vs Vents 78-90%.

Aria

https://heatpex.pl/wp-content/uploads/2022/10/ARIA_VITALE_instrukcja_montazu.pdf

Vents:

https://vents-group.pl/download/produkty/693:Karta%20produktu.pdf

Co o tym sądzicie

• 1 month później...

Widzę, że wszystko poniżej 10 tys zł. to obecnie tanio..

Długo jest na rynku, ale czy to źle? Nagrzewnica w std. Takie izzy za 8500zł nie maja nawet nagrzewnicy...

Mimo to nie kupię takiego reku. W innym wątku na forum pisza o mokrych oknach... Chyba nie o to chodzi przy reku. :)

W pomieszczeniach z nawiewem? To badziewne okna. A w łazienkach to okresowo wręcz nie do uniknięcia przy podłogówce, która nie powoduje konwekcji niezależnie od wentylacji.

Ja zmieniłem rekuperator, bo bez odzysku wilgoci, w małych sypialniach pomimo wydajnych nawilżaczy były dni, gdy wilgotność spadała poniżej 40%. Po zmianie w dłuższe mrozy też mi spadło poniżej 40% - wtedy odkurzyłem nawilżacze i na niskich obrotach dały radę.

Owczar zmienił wymiennik na ERV chociaż miał nawilżacz kanałowy Higroplus który sam kosztuje więcej, niż większość domowych rekuperatorów (ale ciągnie energię i wodę jak smok).

Wyznacznikiem jakości powietrza nie jest skraplanie wody na oknach, tylko wilgotność względna. I warto ją utrzymywać w normie (czyli 40-60%).