ololek 21.08.2023 06:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2023 Na forum nie ma prostych odpowiedzi. Trzeba się doktoryzować z termodynamiki i zrobić testy jak chcesz poznać dokładną wartość Ale każda rekuperacja lepsza od grawitacji. Oby tylko nie sprawiała problemów. Sam jeszcze stoję przed wyborem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 21.08.2023 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2023 (edytowane) A ten rekuperator będzie w porządku? Drogi -12 tys. https://www.panasonicproclub.com/uploads/PL/catalogues/leaflet-for-end-users/EU%204P%20AQ%20VENTILATION%2020_ATT_PL_low_res.pdf Pytanie, czy on jakoś współpracuje z pompą ciepła (u mnie będzie panasonic) czy tylko tyle ma wspólnego z pompą, że jeden sterownik. Ten rekuperator w żadnym stopniu nie współpracuje z pompą ciepła, ma własny sterownik. Jego plusem jest to, że pasuje wymiarami do jednostki Panasonica, więc jest to plus dla kogoś kto nie ma miejsca na rekuperator. Będzie dobry - ale to jest mała jednostka - raczej do niewielkiego domu i rodziny 2+2 Te rekuperatory dla Panasonic produkuje Systemair, więc produkt jest solidny i ma dobre wsparcie serwisowe. Podobny rekuperator kupisz taniej w Venti (komfovent), ale będzie głośniejszy więc trzeba dołozyć duże tłumiki - trzeba mieć na to miejsce. Wszystkie, które mają odzysk wilgoci mają sprawność na takim poziomie. Trzeba pamiętać to to chwilowa maksymalna sprawność jaką osiąga wymiennik. Żadna przeciwprądówka nawet się nie zbliży do deklarowanej sprawności , kiedy zacznie zimą zamarzać. Edytowane 21 Sierpnia 2023 przez _John Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.08.2023 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2023 (edytowane) Wszystkie, które mają odzysk wilgoci mają sprawność na takim poziomie. Nie każdy. Niską sprawność mają obrotowe. Izzifast 300: Żadna przeciwprądówka nawet się nie zbliży do deklarowanej sprawności , kiedy zacznie zimą zamarzać. Jak osuszone powietrze ma zamarzać? Nie ma skroplin i nie ma zamarzania przy prawidłowej pracy. Edytowane 21 Sierpnia 2023 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 22.08.2023 04:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2023 Ten rekuperator w żadnym stopniu nie współpracuje z pompą ciepła, ma własny sterownik. Jego plusem jest to, że pasuje wymiarami do jednostki Panasonica, więc jest to plus dla kogoś kto nie ma miejsca na rekuperator. Będzie dobry - ale to jest mała jednostka - raczej do niewielkiego domu i rodziny 2+2 Mój dom będzie bardzo mały i dla 2 osób - z trzema psami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 22.08.2023 04:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2023 Żadna przeciwprądówka nawet się nie zbliży do deklarowanej sprawności , kiedy zacznie zimą zamarzać. Czy to znaczy, że wymiennik entalpiczny jest gorszy od obrotowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 22.08.2023 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2023 Czy to znaczy, że wymiennik entalpiczny jest gorszy od obrotowego? Nie. Oba typy wymienników mają swoje plusy i minusy. Wybierając rekuperator lepiej skupić się na cenie, jakości komponentów dostępności cześci, producencie czy instalatorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 22.08.2023 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2023 Mój dom będzie bardzo mały i dla 2 osób - z trzema psami U mnie są na stałe 3 osoby plus pies. Wentyluję 82m2 o wysokości 2,80m Izzifast 300 ERV i jestem zadowolony. Obecnie jest jego nowsza wersja 302 z bardziej z lepszymi bajerami ale wydajność taka sama. https://www.reku.net.pl/rekuperator-izzifast-250-erv.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 23.08.2023 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2023 ^^W piz.. drogo ten izy... Nie ma już czegoś w granicach 6-7 tys brutto na dom 100m2. Energooszczędne wenty, odzysku wilgoci może nie być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.08.2023 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2023 https://instalszop.pl/do/item/Kinetic_Advance_S/Centrala-rekuperacyjna-Vent-Axia-Kinetic-Advance-S#sub-Kinetic_Advance_S_ Może coś utargujesz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 25.08.2023 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2023 ^^ W piz.. drogo ten izy... Nie ma już czegoś w granicach 6-7 tys brutto na dom 100m2. Energooszczędne wenty, odzysku wilgoci może nie być. O3 Ozon lub jakieś chińskie wynalazki. Niestety w tym przedziale cenowym musisz już zaakceptować, ubogą automatykę, brak by-passu itp. Izzi, czy ventaxia to najtańsze urządzenia, które mają niezbędne minimum od wiarygodnego dostawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 26.08.2023 10:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2023 (edytowane) W izzi jest opcja 302 albo 402. Na wolnym biegu 90 lub 100m3/h. Cenowo to podobnie. Ale fakt izzi są drogie. Czy można na jakiś czas zrezygnować z wymiennika entalpicznego i rekuperatora i zastąpić to wentylatorem kanałowym? Czyli byłaby wentylacja mechaniczna bez odzysku.Zapotrzebowanie na ciepło wentylacji wzrośnie mi do 1500W. A całkowite na 5.5kw ( grzanie+wentylacja) przy -20*C. Edytowane 26 Sierpnia 2023 przez ololek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wello 27.08.2023 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2023 Jeśli lubisz nawiewane powietrze z anemostatów o temp. poniżej zera oraz kapiącą z nich wodę to czemu nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.08.2023 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2023 (edytowane) Czy można na jakiś czas zrezygnować z wymiennika entalpicznego i rekuperatora i zastąpić to wentylatorem kanałowym? Czyli byłaby wentylacja mechaniczna bez odzysku. Zapotrzebowanie na ciepło wentylacji wzrośnie mi do 1500W. A całkowite na 5.5kw ( grzanie+wentylacja) przy -20*C. Do wentylacji bez odzysku musisz dobrze zaizolować termicznie i od pary wodnej kanały nawiewne, żeby od zewnątrz na nich nie skraplała się para. Nie opłaca się. Podobnie nie opłaca się marnowanie tysięcy kWh ciepła. No i pytanie, czy źródło ciepła będzie miało te zbędne 1500W zapasu @-20* (grzejąc non stop, a nie tylko w taniej strefie). Bez odzysku wilgoci sporo prądu i pracy pochłoną nawilżacze. Ich zakup do każdego pomieszczenia nie będzie tani (a centralny kosztuje więcej, niż rekuperator). Ale teoretycznie da się zrobić "wymiennik letni". Edytowane 27 Sierpnia 2023 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 28.08.2023 08:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2023 Z tą rezygnacja z reku to tymczasowo bo muszę uzbierać kasę na coś. Szukam po prostu alternatywy.A podłączając do czerpni wymiennik wodny który byłby zasilany pompą ciepła aby ogrzać trochę powietrze nawiewane. Pewnie istnieje ryzyko że cały system wychłodzi a sam wymiennik zamarznie jakby pc się wyłączyła a wentylator ciągnął powietrze przez wymiennik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 28.08.2023 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2023 Na OLX poszukaj czegoś uzywanego.Byle miało 2 sprawne wentylatory i wymiennik. Tymczasoswo może być malutki wentylator na wyciągu - nawiew trzeba zaślepić (bo będzie kapać z kanałów woda) i rozszczelnić okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
volvo132 30.08.2023 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2023 Mam dylemat w postaci wyboru reku u instalatora, na ktorego jestem zdecydowany. Niestety nie ma komfoventa z przeciwpradowka i ERV, ponoc braki na magazynach o dopiero pod koniec roku ma sie cos pojawic. Tak naprawde zostały mi 2, Aria Vitale Platinum 300 i Vents VUE250VBEC. Oba ERV, wenty EC itd. Vents brak nagrzewnicy wstepnej. Byłem praktycznie zdecydowany na tą Arie, ale w danych technicznych jest, że sprawność to 72,6% a w katalogu do 95% przy tym modelu vs Vents 78-90%. Ariahttps://heatpex.pl/wp-content/uploads/2022/10/ARIA_VITALE_instrukcja_montazu.pdf Vents:https://vents-group.pl/download/produkty/693:Karta%20produktu.pdf Co o tym sądzicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 24.10.2023 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2023 https://instalszop.pl/do/item/Kinetic_Advance_S/Centrala-rekuperacyjna-Vent-Axia-Kinetic-Advance-S#sub-Kinetic_Advance_S_ Może coś utargujesz.... Widzę, że wszystko poniżej 10 tys zł. to obecnie tanio.. Długo jest na rynku, ale czy to źle? Nagrzewnica w std. Takie izzy za 8500zł nie maja nawet nagrzewnicy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.10.2023 00:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2023 Takie izzy za 8500zł nie maja nawet nagrzewnicy... Bo jest niepotrzebna przy ERV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 25.10.2023 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2023 Mimo to nie kupię takiego reku. W innym wątku na forum pisza o mokrych oknach... Chyba nie o to chodzi przy reku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.10.2023 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2023 Mimo to nie kupię takiego reku. W innym wątku na forum pisza o mokrych oknach... Chyba nie o to chodzi przy reku. W pomieszczeniach z nawiewem? To badziewne okna. A w łazienkach to okresowo wręcz nie do uniknięcia przy podłogówce, która nie powoduje konwekcji niezależnie od wentylacji. Ja zmieniłem rekuperator, bo bez odzysku wilgoci, w małych sypialniach pomimo wydajnych nawilżaczy były dni, gdy wilgotność spadała poniżej 40%. Po zmianie w dłuższe mrozy też mi spadło poniżej 40% - wtedy odkurzyłem nawilżacze i na niskich obrotach dały radę. Owczar zmienił wymiennik na ERV chociaż miał nawilżacz kanałowy Higroplus który sam kosztuje więcej, niż większość domowych rekuperatorów (ale ciągnie energię i wodę jak smok). Wyznacznikiem jakości powietrza nie jest skraplanie wody na oknach, tylko wilgotność względna. I warto ją utrzymywać w normie (czyli 40-60%). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts