pirx1988 12.07.2023 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2023 (edytowane) Witam, przymierzam się do kupna bliźniaka. Kluczową dla mnie kwestią jest to czy będę mógł sobie w tym domu zaadaptować strych na dodatkowe pomieszczenie. Miałoby tam być biuro, gdzie mógłbym stamtąd pracować na biurku; do tego jakiś regał z książkami. Z informacji jakie posiadam to: Dach: ● konstrukcja dachu drewniana, wiązary prefabrykowane ● pokrycie dachu dwuspadowego – blacha na rąbek stojący ● pokrycie stropodachu płaskiego - styropian + izolacja ● rynny i rury spustowe – PCV lub stalowe Oprócz tego udało mi się znaleźć zdjęcie jak dom był w stanie surowym. Obecnie jest po odbiorach w stanie developerskim. Niżej załączam zdjęcie: Wiem, że przy ścianie dzielącej mnie od sąsiada jest powyżej 2 metrów. Pytanie jest takie, czy jest to możliwe stworzyć takie pomieszczenie? Czy konstrukcja ze zdjęcie jest na tyle solidna, że to wytrzyma jak tam by się dało solidne płyty GK lub deski na wiązarach? Czy taki strych będzie miał wystarczającą nośność? Będę wdzięczny za opinie Pozdrawiam Edytowane 12 Lipca 2023 przez pirx1988 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 12.07.2023 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2023 Konstrukcja dachu wygląda na solidną.Ważnym jest jaką masz konstrukcję stropu nad parterem.Na poddasze prowadzą normalne schody czy jest to drabina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirx1988 12.07.2023 21:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2023 Na poddasze prowadzi drabinka. Schody by trzeba zrobić. To inny problem gdzie.Miałeś na myśli strop nad piętrem? Co ma do tego parter? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 12.07.2023 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2023 Ile masz kondygnacji?Myślałem, że parter plus poddasze.Pytam o konstrukcję stropu pod poddaszem - konstrukcję podłogi poddasza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirx1988 12.07.2023 22:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2023 (edytowane) Raczej parter, piętro, strych nieużytkowy. Co do stropu nad I piętrem: ● Strop nad piętrem – lekki + zabudowa GK. Ocieplenie Wełna lub Piana Pur Edytowane 12 Lipca 2023 przez pirx1988 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 12.07.2023 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2023 Strych nieużytkowy jest nad parterem czy nad piętrem?Pytam o konstrukcję stropu na którym będzie "stało" Twoje biuro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirx1988 12.07.2023 22:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2023 Strych nieużytkowy jest nad piętrem. Wiecej danych: Strop:● Strop typu Vector firmy Marlo Stropy● Strop nad piętrem – lekki + zabudowa GK. Ocieplenie Wełna lub Piana PurDach:● konstrukcja dachu drewniana, wiązary prefabrykowane● pokrycie dachu dwuspadowego – blacha na rąbek stojący● pokrycie stropodachu płaskiego - styropian + izolacja● rynny i rury spustowe – PCV lub stalowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 12.07.2023 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2023 Strop nad piętrem - lekki - chodzi o nośność tego stropu nad piętrem.Może zapytaj projektanta co tam jest chyba że w opisie lub na przekrojach jest dokładniej opisane.Ten strop musi mieć odpowiednią nośność. Masz dostęp do rysunków - rzuty , przekroje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirx1988 12.07.2023 22:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2023 Pogadam z developerem. Ile taka nośność powinna być minimum 150kg / m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirx1988 12.07.2023 22:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2023 Mam tylko rzuty poziome parteru, piętra. Próbuję załatwić pionowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 12.07.2023 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2023 Obciążenie użytkowe to 150 kg/m2.Masz ścianki kolankowe z żelbetowymi trzpieniami. To sugeruje masywny strop nad piętrem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juan 13.07.2023 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2023 Koło sąsiada masz maksymalnie ponad 2 metry do konstrukcji dachu. Nachylenie połaci wygląda na jakieś 40 stopni, czyli powierzchnia na której zmieścisz się na stojąco pod dachem ma około metra szerokości. Trochę mało na gabinet. Ustawiając biurko prostopadle do kalenicy, zmieścisz takie co ma trochę ponad metr długości. W położeniu równoległym, pod niską częścią skosu, może być dowolnie długie, ale wstając masz szansę uderzyć głową w dach. Rozrysuj to sobie najpierw i zastanów się czy nie jest za wąsko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 13.07.2023 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2023 Na zdjęciu widać 13 warstw bloczków ściennych. Licząc po 20cm daje to 260cm wysokości. Licząc po 18cm daje to 234cm wysokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juan 13.07.2023 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2023 To okno widoczne na zdjęciu to jest na piętrze, czy na tym nieużytkowym strychu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 13.07.2023 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2023 Dobre pytanie !! Możesz mieć rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirx1988 14.07.2023 09:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2023 Witam, zdobyłem przekrój strychu oraz zdjęcie jak to wygląda: Nośność zmienna jak mi tłumaczył developer to 100 kg/m^2. Co sądzicie nada się to pomieszczenie na gabinet do pracy? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirx1988 14.07.2023 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2023 @Juan - to okno na piętrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.07.2023 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2023 Co sądzicie nada się to pomieszczenie na gabinet do pracy? Nie. Żeby zimą tam nie zamarznąć a latem nie upiec się musisz dać minimum 30cm izolacji. Trzeba też jakąś sensowną podłogę zrobić. I robi się bardzo nisko. Do tego dochodzi temat nośności stropu. Raczej stryszek do zabawy dla małych dzieci. Jeszcze musisz zrobić wentylację i ogrzewanie (a jeszcze lepiej klimę - bo przy braku akumulacji w ścianach to będzie sauna). A to co wygląda, to raczej poddasze (i nie myl piętra z poddaszem), a nie ten stryszek - przynajmniej wg projektu na tym stryszku połać ma być nieocieplona, tylko strop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 14.07.2023 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2023 Raczej nie nadaje się na pomieszczenie do pracy.Może jak byś zrobił duży kaferek (na wysokość i na szerokość plus ocieplenie dachu i ogrzewanie to kto wie...Nośność stropu to inna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirx1988 15.07.2023 09:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2023 (edytowane) Dlaczego nie? Pianka która widać można mocno przyciąć. Rozmawiałem z developerem i byłem tam na górze z nim. Do tego bym wybił tam 2 okna i oczywiście klime zrobił. Wszystko bym wyłożył płytami GK albo deskami. Zdobyłem trochę lepsze jakościowo zdjęcia od developera: Co sądzicie? Edytowane 15 Lipca 2023 przez pirx1988 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts