Kaizen 15.07.2023 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2023 (edytowane) Zdobyłem trochę lepsze jakościowo zdjęcia od developera: [ATTACH=CONFIG]465679[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]465680[/ATTACH] Co sądzicie? To masz niezgodnie z projektem (a projekt jest dobry - jest zachowana ciągłość termoizolacji włącznie z izolacją od góry ściany między segmentami). Wg projektu izolacja ma być na stropie. I ściana od sąsiada ma być zaizolowana. Wg projektu masz mieć 211cm w najwyższym miejscu do krycia wstępnego (czyli gdzie krokiew to te 14cm niżej już masz). A powtórzę: Żeby zimą tam nie zamarznąć a latem nie upiec się musisz dać minimum 30cm izolacji. Do tego masz rury. To wentylacja mechaniczna? Edytowane 15 Lipca 2023 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juan 15.07.2023 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2023 Nie da rady. Już kilkadziesiąt centymetrów od ściany krokwie są niżej niż dwa metry nad podłogą. A nawet ich nie widać, bo są schowane w piance. Pianki nie ruszaj, bo to nie ozdoba tylko ocieplenie Jak ją przytniesz to będzie mostek cieplny. Popatrz na te zdjęcia, które wrzuciłeś. Bloczki mają 20 albo 24 cm wysokości. Płyta OSB, która leży na belkach ma zapewne 125 cm szerokości, a nad jej końcem widać trzy bloczki - 60-70 cm wysokości. Ta przestrzeń wystarczy najwyżej na wąziutki korytarz z niskimi regałami albo komodami pod skosem, a nie na jakiekolwiek użyteczne pomieszczenie. Możesz tam trzymać jakieś lekkie i rzadko używane rzeczy. Do tego najlepiej niepalne. Pasują bańki choinkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 15.07.2023 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2023 (edytowane) Dlaczego nie? Pianka która widać można mocno przyciąć. Rozmawiałem z developerem i byłem tam na górze z nim. Do tego bym wybił tam 2 okna i oczywiście klime zrobił. Wszystko bym wyłożył płytami GK albo deskami. Zdobyłem trochę lepsze jakościowo zdjęcia od developera: [ATTACH=CONFIG]465679[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]465680[/ATTACH] Co sądzicie? Jeżeli nie podniesiesz połaci dachu (okienko - kafarek) to nie będziesz miał miejsce na szerokość biurka i normalne funkcjonowanie. Dopytaj też o konstrukcję i nośność tego lekkiego stropu SP4 nad piętrem. Edytowane 15 Lipca 2023 przez d7d SP4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirx1988 15.07.2023 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2023 (edytowane) [Do tego masz rury. To wentylacja mechaniczna? Tak, to wentylacja i miałaby tam też stać jednostka do rekuperacji. Muszę ją dokupić. Dostałem jeszcze rzuty, wklejam kawałek z poddaszem: Edytowane 15 Lipca 2023 przez pirx1988 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirx1988 15.07.2023 22:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2023 Z tych ostatnich rzutów co wysłałem wynika, że jakby zmienili koncepcję i dalej izolacje zamiast na ścianie to po dachu. Dom jest po odbiorach. Więc była jakaś zmiana koncepcji. Może inspektorat kazał tak zrobić? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.07.2023 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2023 Może inspektorat kazał tak zrobić? Sprawdź zgodność stanu faktycznego z projektem na który dostali PnB (parametry i grubość termoizolacji). Bo najpierw projekt był dobry z punktu widzenia energooszczędności. Ten drugi przekrój też może być (zwróć uwagę, że termoizolacja jest i na połaci, na oko podobna jak na poddaszu, i na stropie - tylko nie ma na ścianie termoizolacji pionowej). A na fotkach z realnego świata nie ma izolacji stropu, która jest w obydwu przekrojach. Co zrobisz z tymi rurami od wentylacji? Będziesz się o nie potykał? Pamiętaj, że jeszcze ten stryszek trzeba jakoś wentylować i ogrzewać. Co z oświetleniem? Zamontujesz okno dachowe i stracisz gwarancję na dach? Czy w ścianie szczytowej i gwarancję na elewację? Widać też brak paroizolacji. Przy nieogrzewanym stryszku paroizolacja powinna być pod termoizolacją stropu. A jakby stryszek miał być ogrzewany, to pod pianą. Jak masz jakikolwiek wybór - nie brnij w to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 17.07.2023 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2023 Będzie ciasno. Jakie są wymiary tego miejsca? Wysokość i szerokość? Przy okazji będziesz ogrzewał poddasze sąsiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts