Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Czy może ktoś odpowie czy możliwe będzie zamontowanie modułu zewnętrznego pompy ciepłą typu split (moc 10 kW) w przybudówce do budynku .

Pomieszczenie jest nieogrzewane i dość dobrze wentylowane.

czy raczej jest to niemożliwe.

Montaż na elewacji jakoś nie bardzo mi odpowiada.

Pozdrawiam.

W pomieszczeniu nie. Szybko zrobisz w nim lodówkę i nie będzie skąd brać więcej ciepła do ogrzewania domu.

Jednostka zewnętrzna potrzebuje tysięcy metrów sześciennych ciągle nowego powietrza. Żadna wentylacja w tej przybudówce tego nie zapewni.

Witam.

Czy może ktoś odpowie czy możliwe będzie zamontowanie modułu zewnętrznego pompy ciepłą typu split (moc 10 kW) w przybudówce do budynku .

Pomieszczenie jest nieogrzewane i dość dobrze wentylowane.

czy raczej jest to niemożliwe.

Montaż na elewacji jakoś nie bardzo mi odpowiada.

.

A montaż _przy_ elewacji też nie?

Chodzi o estetykę, hałas, coś innego?

• 2 weeks później...

Już mi się rozjaśniło. Dziękuję za odpowiedź. W tej sytuacji wybrałem częściowo zacienioną półotwarta wnękę przy budynku.

Montaż na elewacji a konkretnie na ścianie szczytowej nie odpowiada mi z uwagi na dostęp osób trzecich oraz estetykę i ekspozycję na słońce.