radek majsterek 17.07.2023 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2023 Dobieram źródło ogrzewania do domu. Stan surowy otwarty. Przyłączony do budynku gaz i prąd Powierzachnia do ogrzania 400m2, zapotrzebowania roczne ok 45.000 kWh wg projektu. Temat nie jest o docieplaniu tylko o doborze źródła ogrzewania ) Brak nożliwości palenia paliwem stałym. 1. Pierwsza myśl to pompa powietrzna. Wg wstępnych analiz 19kW+9kW kaskadowo (lub coś w ten deseń) Cena prądu od 2024 1.8pln zmienia reguły gry 2. Gaz - prosto i skutecznie. Na plus koszt instalacji. Od 2024 cena gazu coś 65gr/kWh. Nadal 3x taniej niż prądem. Co prawda nie ma tutaj COP pompy ale w zimie ten COP pompy 2.5 a jak przyjdą mrozy to poniżej 2 = prawie jak ogrzewanie farelką 3. Pompa hybrydowa 4. Mam dwie kotłownie w piwnicy, może najpierw podłączyć gaz a potem dodać w drugiej kotłowni pompę ciepła 11kWh. Przy mrozach ogrzewać gazem a przy dodatniej pompą Czy ktoś ma kalkulacje jak sprawuje się finansowo pompa hybrydowa vs pompa powietrzna vs gaz w miniej więcej takich zadanych warunkach? Czy ktoś ma równocześnie i korzysta z 2 źródeł gaz + pompa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 17.07.2023 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2023 Polecam jeszcze zwykły piec i rezerwowe kilka kaloryferów tak aby wszystko szło na grawitacji i spalać mógłbyś wszystko bo z wariatami zielonymi wariatami nie znasz minuty ani godziny , a można na ogrzewanie wydać i 200 tys a i tak tanio nie będzie w eksploatacji. dom wariatów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 17.07.2023 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2023 Dobieram źródło ogrzewania do domu. Stan surowy otwarty. Przyłączony do budynku gaz i prąd ... Brak nożliwości palenia paliwem stałym. Polecam jeszcze zwykły piec i rezerwowe kilka kaloryferów tak aby wszystko szło na grawitacji i spalać mógłbyś wszystko bo z wariatami zielonymi wariatami nie znasz minuty ani godziny , a można na ogrzewanie wydać i 200 tys a i tak tanio nie będzie w eksploatacji. dom wariatów goguś A ten polecany zwykły piec będzie stał jako ozdoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radek majsterek 17.07.2023 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2023 goguś, nie marnuj naszego czasu, proszę.Pytanie poważne, jest gaz, jest prąd, są parametry. Dodam jeszcze, że planuję podłogówkę na całej powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juan 17.07.2023 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2023 45 MWh na 400 m2? Strasznie energochłonny. Jesteś pewny, że podłogówka da rade? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radek majsterek 17.07.2023 22:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2023 45 MWh na 400 m2? Strasznie energochłonny. Jesteś pewny, że podłogówka da rade? W innych moich postach jest więcej danych. W skrócie mam ścianę 3-warstwową, styropianu 6cm. Ciężko to docieplić, temat tu jest zamknnięty. Kondugnacja w obrysie 260m2, poddasze 45 stopni. Razem 410m2 użytkowej. Do tego podpiwniczenie 290m2 z garażem w bryle budynku. Jest bryła. Jest zapotrzebowanie. Kalkulator mówi ciepło 45000 kWh +10.000kWh na wodę plus pierdoły. Podłogówka 35 stopni da radę na 2 kondygnacjach plus jakieś dodatkowe grzejniki (może elektryczne) w piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juan 17.07.2023 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2023 A, już kojarzę ten dom. Zrobiłeś OZC? Masz koncepcję ocieplenia i wentylacji? Bez tego te 45 MWh plus CWU będzie kosztować 50 tysięcy rocznie, niezależnie od źródła energii. Przez dziesięć lat możesz wydać i milion, bo obecne ceny to wcale nie musi być ostatnie słowo.I podłogówka niekoniecznie musi dać radę. To znaczy jak puścisz w nią gorącą wodę to wszystko ogrzeje, ale żyć się w tym nie będzie dało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 18.07.2023 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2023 (edytowane) Dobieram źródło ogrzewania do domu. Stan surowy otwarty. Przyłączony do budynku gaz i prąd Powierzachnia do ogrzania 400m2, zapotrzebowania roczne ok 45.000 kWh wg projektu. Temat nie jest o docieplaniu tylko o doborze źródła ogrzewania ) Brak nożliwości palenia paliwem stałym. ... W innych moich postach jest więcej danych. W skrócie mam ścianę 3-warstwową, styropianu 6cm. Ciężko to docieplić, temat tu jest zamknnięty. ... Przemyśl to jeszcze, bo przy aktualnych cenach energii w ciągu kilku lat wydasz więcej niż teraz na docieplenie. Tylko 6 cm ocieplenia? Chyba że reszta z grubego gazobetonu lub porothermu. Projekt domu spełnia dzisiejsze normy, bo z cyferek wynika, że raczej nie bardzo. Ale to Twój dom i Twój wybór. Zrób podłogówkę z zapasem możliwości, ale niech Ci ją ktoś kumaty zaprojektuje, żeby nie dokładać bez sensu kilometra rur. Na razie idź w grzanie gazem, skoro już masz podłączony. Inwestycyjnie na dziś będzie dużo taniej, i zobaczysz jaki będzie faktyczny koszt grzania. Podłogówkę zawsze możesz zasilić innym źródłem ciepła. Edytowane 18 Lipca 2023 przez gondoljerzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.07.2023 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2023 (edytowane) Powierzachnia do ogrzania 400m2, zapotrzebowania roczne ok 45.000 kWh wg projektu. 112,5kWh/m2/r? Masakra. To EUco+w czy razem z CWU? Jakie ogrzewanie w projekcie? Z kiedy pozwolenie na budowę (czyli jaki limit EP masz)? Bo być może wyłącznie biomasa/biogaz pozwoli oddać budynek do użytku. Kalkulator mówi ciepło 45000 kWh +10.000kWh na wodę plus pierdoły. Taki zgodny z projektem ten kalkulator? Niesamowite. Wrzuć wyliczenia z projektu. Edytowane 18 Lipca 2023 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 18.07.2023 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2023 50 MWh rocznie na ogrzewanie i cwu chłopie wydasz w osiem lat na ogrzewanie tyle , co byś zbudował nową chatę od nowa. Powodzenia przy 50MWh używać pompy ciepła. Cos mi się wydaje ze te obliczenia to niezła czapa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Navy1 18.07.2023 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2023 @radek majsterek: na Forum jest kilka osób, które mają kotłownię biwalentną (pompa ciepła + gaz) czyli to, co opisujesz jako punkt nr 4.Ja mam taką od 11 lat i uważam, że to jest świetne rozwiązanie, dające elastyczność i swobodną możliwość nośnika energii.Moje przemyślenia są takie:- nie szukałbym urządzenia hybrydowego (PC i kocioł gazowy zintegrowane w jednej obudowie). Dwa lata temu, przy liftingu swojej kotłowni (wymiana PC na nową) szukałem takiego rozwiązania ale nic sensownego nie znalazłem (Daikin, Viessmann, Immergas i coś jeszcze). Myślałby raczej o dwóch niezależnych urządzeniach, zintegrowanych wspólną instalacją i wspólnym sterowaniem- jeżeli myślisz o kotłowni PC + gaz to od razu ją tak zaprojektuj, nawet gdyby realizacja miała być etapowa. Chodzi mi głównie o sterowanie systemem ale także o orurowanie, przepływy, zbiornik CWU itp. Myślę, że "pierwszy lepszy" instalator może tego nie ogarnąć- z moich wyliczeń wynika, że przy obecnych cenach prądu i gazu (taryfa G12W, 1 kWh = ok. 1 PLN brutto z wszystkimi opłatami, mam za małą instalację PV i muszę dokupić około 800 kWh rocznie. 1 m3 gazu = ok. 3,80 PLN brutto z wszystkimi opłatami przy zużyciu rocznie na poziomie 600 m3), przy temperaturach średniej zimy (około 0 *C) ogrzewanie gazem wychodzi jakieś 12% drożej niż PC. Latem PC jest znacznie tańsza od gazu przy produkcji CWU. Oczywiście wyliczenia teoretyków mogą mówić co innego ale ja się opieram na swoich danych długookresowych- koszt montażu i serwisowania takiego systemu jest wyższy ale nie wnikam w kwestie kosztów. To jest indywidualna sprawa- jeżeli nie możesz zmienić docieplenia, to przyjrzyj się dokładnie kwestii likwidacji mostków termicznych i szczelności domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof.Ch 19.07.2023 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2023 Dlaczego nie zdecydowałeś się na gotowe rozwiązanie hybrydowe ? chodziło o cenę czy funkcjonalność ? Sporo myślę na ten temat i chodzi mi po głowie Immergas MAGIS COMBO PLUS V2 ale opinii na temat tych urzadzeń jest na lekarstwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Navy1 19.07.2023 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2023 @Krzysztof.Ch: nie zdecydowałem się na gotowe rozwiązanie hybrydowe z trzech powodów:- żaden z kotłów gazowych w gotowym układzie hybrydowym nie miał wystarczająco niskiej modulacji mocy. To był główny powód- rozwiązanie kocioł Wolf + PC Atlantic sprawdziło się przez ponad 10 lat eksploatacji, pod taki układ był zaprojektowany cały system (grzanie, CWU, chłodzenie)- mój obecny Wolf CGB-11 ma się nadal dobrze, nie chce się zepsućW przypadku Immergas była też kwestia dopasowania mocy do zapotrzebowania, jeżeli dobrze pamiętamFinalnie wymieniłem "tylko" PC + doszedł lifting urządzeń towarzyszących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts