kofeina74 19.07.2023 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2023 Witam, szukałem na różnych forach, ale albo brakuje mi konkretów, albo czegoś po prostu nie wiem. Więc proszę o pomoc: Mam mieszkanie w starej kamienicy. W kuchni nie mam żadnej wentylacji. Niby blisko są 4 kanały kominowe, ale do wszystkich piece węglowe ma podłączone sąsiad z dołu. Kominiarz wskazał mi jako jedyne wyjście przebicie się w kuchni przez ścianę na zewnątrz i tam wyjście jakąś rurą zakończoną czymś, co nazwał "łezką". Przyjmijmy, że to jest jedyne wyjście, potrzebuję więc zabrać się za wykucie otworu o średnicy 13 cm w ścianie nośnej. Moje pytania:- czy i jakie pozwolenia na to potrzebuję? wspólnoty tutaj nie ma żadnej;- czy taka dziura jest bezpieczna dla budynku?- czym jest "to coś" nazwane "łezką"? Z góry dziękuję za pomoc. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.07.2023 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2023 Nie ma czegoś takiego "wspólnoty nie ma żadnej".Jeśli zostało wyodrębnione chociaż jedno mieszkanie na osobnej księdze wieczystej, wspólnota powstaje automatycznie, z mocy prawa.Co najwyżej łamiecie prawo nie wyłaniając zarządu i nie składając zeznań podatkowych do US. Ewentualnie może to być współwłasność, jeśli macie udziały ułamkowe w całej nieruchomości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.07.2023 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2023 Kominiarz wskazał mi jako jedyne wyjście przebicie się w kuchni przez ścianę na zewnątrz i tam wyjście jakąś rurą zakończoną czymś, co nazwał "łezką". Dziwny ten kominiarz. Nie wie, że żeby wentylacja działała musi być komin i różnica temperatur? Im wyższy komin, tym większy ciąg. Jak masz dziurę w ścianie to natura tylko czasami wiatrem napędzi ruch powietrza. Rób albo wentylację mechaniczną, albo walcz o dostęp do komina. Moje pytania: - czy i jakie pozwolenia na to potrzebuję? wspólnoty tutaj nie ma żadnej; Wspólnota powstaje z automatu po wyodrębnieniu pierwszego lokalu. Art. 19. Jeżeli liczba lokali wyodrębnionych i lokali niewyodrębnionych, należących nadal do dotychczasowego właściciela, nie jest większa niż trzy, do zarządu nieruchomością wspólną mają odpowiednie zastosowanie przepisy Kodeksu cywilnego i Kodeksu postępowania cywilnego o współwłasności. Art. 20. 1. Jeżeli liczba lokali wyodrębnionych i lokali niewyodrębnionych jest większa niż trzy, właściciele lokali są obowiązani podjąć uchwałę o wyborze jednoosobowego lub kilkuosobowego zarządu. Członkiem zarządu może być wyłącznie osoba fizyczna. 2. Zarząd lub poszczególni jego członkowie mogą być w każdej chwili na mocy uchwały właścicieli lokali zawieszeni w czynnościach lub odwołani. [...] Art. 26. 1. Jeżeli zarząd nie został powołany lub pomimo powołania nie wypełnia swoich obowiązków albo narusza zasady prawidłowej gospodarki, każdy właściciel lokalu może żądać ustanowienia zarządcy przymusowego przez sąd, który określi zakres jego uprawnień oraz należne mu wynagrodzenie. Sąd odwoła zarządcę, gdy ustaną przyczyny jego powołania. A jeżeli lokali jest do trzech włącznie, to część która nie jest wydzielona jest zarządzana na podstawie KC. A tym jest wentylacja (instalacja dla całego budynku) - czy taka dziura jest bezpieczna dla budynku? To musi określić projektant. W jednym miejscu może naruszyć np. słup przenoszący duże obciążenia, w innym nie mieć znaczenia dla konstrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts