Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

poziome okno w kuchni

Recommended Posts

Dla mnie warto jeśli miałby być tam zlew, żeby okno nie było ochlapane. Ale to przypadek poziomego, które górną krawędź ma na wysokości jak wszystkie inne a dolną wyżej.

Nie wiem czy dobrze rozumiem twój przykład, ale jeśli chcesz zmieścić szafki nad oknem to znaczy okno poziome, które dolną krawędź ma jak reszta okien a górną niżej. Ja bym odradzał całość wyjdzie dość dziwacznie jak jakiś kuchenno-okienny pawlacz.

Moze narysuj jak wygląda ta kuchnia.

Jesli okno ma być między blatem a szafkami to takie rozwiązanie raczej do domku letniskowego, kiedy nie uzywasz zlewozmywaka zbyt często, bo wiadomo jak jest z tym chlapaniem.

Kuchnia na północnym zachodzie, drzwi wejsciowe do kuchni od zachodu, od zachodu okno 120x150 ale zastanawiam się nad POZIOMYM oknem - zaraz nad blatem , nad oknem szafki. na połnocnej ścianie okno 80x150 ; kuchnia niecałe 9 m2. Kuchnia to odddzielne pomieszczenie

Edytowane przez nieogarniam

Bez przesady z tym chlapaniem. Zlew kończyłby się daleko od okna przez wnękę okienną i trudno byłoby okno ochlapywać. Zmierzyłem u siebie, i gdybym miał zlew pod oknem to od granicy komory do szyby miałbym 37cm.

Druga rzecz - nawet gdyby, to przecież szkło jest łatwe do umycia i wielu daje właśnie szkło za zlewozmywakiem na ścianie.

Następna rzecz - zlewozmywak przy oknie to relikt z czasów, gdy nie używano zmywarek i zmywano masę naczyń i trzeba było dobrze widzieć, czy czyste. Teraz światło bardziej się przydaje do przygotowywania posiłków, niż zmywania.

I jeszcze jedna - lepiej i łatwiej oświetlić czy to blat, czy zlewozmywak taśmą led czy innym sztucznym światłem. Działa 24/7 tak, jak chcemy (a nie raz zero, raz razi).

A czy robić - de gustibus. Ale zlewu bym pod oknem nie robił. Jak ktoś spędza w kuchni dużo czasu to do patrzenia sobie na dzieci czy jako monitoring osiedlowy. Ale nie w celu oświetlania blatu czy zlewu.

Edytowane przez Kaizen

Dwa okna w kuchni? To juz wchodzi duzo szczegółów do podjęcia decyzji.

Mozna przyjąć wariant, aby zrezygnować z jednego, albo zmniejszenie. Ale nie wiem jaki jest widok z tych okien. Moze dobrze mieć okno na tej stronie , nie wiem.

Czy okno posiada parapet, byłoby oddalone od blatu? Jaki rozkład kuchni? Czy jest potrzeba dodatkowych szafek wiszących?

Duzo pytań dlatego lepiej narysować, wtedy mamy cały obraz sytuacji.

przecież to zależy od układu kuchni.

W jednej sprawdzi się okno pionowe, w innym poziome. ogólnie okno przy blacie ma podstawową wadę - trudniej się je myje, bo blat przeszkadza. Jesli nad poziomym oknem zawiesisz szafki to już tym bardziej będzie utrudniony dostęp.