Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Liczenie m2 słupów żelbetowych do ocieplenia

Recommended Posts

Witam forumowicze,

Mam pewną zagwozdkę jeśli chodzi o sposób w jaki wykonawca liczy swoją pracę. Niestety nie spodziewałem się że słupki na tarasie które również będą ocieplane, tynkowane itd przy wykonaniu elewacji zewnętrznej będą liczone w taki sposób:

wykonawca liczy m2 rzeczywiste całości słupków z każdych 4 stron ( lewa, prawa góra dół, czy też przód i tył ) i jeszcze mnoży to razy 2

i takim sposobem wychodzi mu ok 80m2 - samych słupków, ( oczywiście cena taka sama jak za wykonanie izolacji na ścianach domu a że cenę prac mam ustaloną wraz z materiałem, jestem w szoku że i to chcą mnożyć x2 )

co o Tym sądzicie?

wrzucam zdjęcie dla poglądu

[ATTACH=CONFIG]465778[/ATTACH]

Edytowane przez Drazzler

Na załączonej fotce widzę 3 słupy. Poza tym jak wcześniej kol. @ Apacer zauważył zakładka czyli wysunięcie styropianu na jego grubość.

Ocieplanie oczywiście z 4 stron.

Nie ocieplając ich lub ocieplając tylko z 2 stron a środkowy z jednej stworzy to całkiem duży mostek cieplny.

Edytowane przez Mareks77

Witam forumowicze,

Mam pewną zagwozdkę jeśli chodzi o sposób w jaki wykonawca liczy swoją pracę. Niestety nie spodziewałem się że słupki na tarasie które również będą ocieplane, tynkowane itd przy wykonaniu elewacji zewnętrznej będą liczone w taki sposób:

wykonawca liczy m2 rzeczywiste całości słupków z każdych 4 stron ( lewa, prawa góra dół, czy też przód i tył ) i jeszcze mnoży to razy 2

i takim sposobem wychodzi mu ok 80m2 - samych słupków, ( oczywiście cena taka sama jak za wykonanie izolacji na ścianach domu a że cenę prac mam ustaloną wraz z materiałem, jestem w szoku że i to chcą mnożyć x2 )

co o Tym sądzicie?

Na oko może być 40 m2, ale dlaczego liczy x2?

Może tak liczy. Problem ze słupami i wszystkimi takimi elementami jest taki że oprucz ocieplenia należy je następnie przygotować do tynkowania, czyli obsadzić narożniki wzmocnić załamania itp sprawy.

Na prostej ścianie tego nie ma natomiast na ścianie z oknami otworów okiennych nie odlicza się ze względu na to że robocizna za owe dodatkowe metry służy jako kompensata na obróbkę okien czyli przyklejenie styropianu w węgarkach wtopienie narożników itp sprawy.

Wykonawca licząc słupy może stosuje podobną metodę.

Po drugie to słup ma objętość dwóch cegieł a więc z zaprawą 24 - 25cm, jeżeli dojdzie do tego styropian 10cm to wysunięcie go z każdej strony o 10cm plus klej spowoduje że słup ma nie 24cm ale 46cm, dlatego objętość nie jest 4 boki po 24 ale 4 boki po 46 czyli dwa razy więcej.

Równie dobrze wykonawca ocieplenia tarasu jak na zdjęciu jako rekompensatą za obróbkę mógłby go policzyć jako prostą ścianę bez otworów pomiędzy słupami, i to jeszcze razy 2 bo ociepla je od zewnątrz i od środka.

Edytowane przez Mareks77

Wszelkie pomiary są wykonywane po pracach czyli już uwzględniając położony styropian. Duże otwory tj brama garażowa oraz okna tarasowe wykonawca odliczał 1/2 m2. Więc może i tu powinni być to zastosowane albo jeśli mnoży razy dwa bo wykonanie tego jest trudniejsse od ścian. Wtedy nie powinien chyba mnożyć dogadanej ceny z materiałem lecz sama robotę mnożycy, bo materiału nie użył dwukrotnie prawda?

Może wreszcie sprecyzuj i określ się ostatecznie co wykonawca pomnożył X 2

Metry słupów czy cenę bo pierwsza wypowiedź rózni się od pozostałych.

O ile wykonawca może przy trudniejszych elementach podwajać powierzchnię lub nie odliczać elementów okiennych to nie powinien podwajać umówionej ceny.

Może po prostu spytaj się dlaczego tak to liczy, nie przyjmując odpowiedzi że tak ma być tylko ma to logicznie wytłumaczyć.

Umowa jest umowa nawet ta ustna.

Wykonawca widział zakres prac więc pomylić się nie mógł, no chyba że umawiałeś się na ocieplenie na początku 2021r a zostało wykonane w 2023r gdy ceny styropianu oraz pozostałych materiałów skoczyły faktycznie x 2

Może słupy mają 2m wysokości więc wykonawca mnoży obwód x 2 w celu uzyskania powierzchni.......bo tak naprawdę to ona go interesuje :)

Edytowane przez Mareks77

Od początku na umowie mamy umówioną cene za wykonanie pracy + materiał za m2 ( styropian siatka kołki klej tynk elewacyjny silikonowy wszystko w cenie ) więc skoro wykonawca mnoży metry tak jak wspomniałem policzył wszystkie nazwijmy to słupki poziome i pionowe, z każdej strony wszystko dodał wyszło mu 40m2 mnoży to sobie x2 i chce zapłaty za ten obszar jak za 80m2. Mam nadzieję że teraz napisałem to troszkę jaśniej. Wybaczcie gdyż sam tego do końca nie rozumiem

Jeśli wykonawca policzył faktycznie pole powierzchni w m2 zarówno od zewnątrz jak i wewnątrz tarasu to nie powinien mnożyć tego X 2.

Trudne lub bardziej pracochłonne elementy powinien doliczyć określoną kwotę tak aby odpowiadała za samą robociznę.

Mnożenie całości powierzchni słupów X 2 powoduje że płacisz dwukrotnie zarówno za robociznę jak i za materiał.

Nie wiem jaka jest cena za m2 robocizny wraz z materiałem ale podwajając taką powierzchnię jak słupy w porównaniu do zwiększonej pracochłonności wychodzi to jakiś kosmos.

To są Twoje pieniądze więc żądaj logicznego wytłumaczenia.

Edytowane przez Mareks77

Jeżeli słup ma wymiary 25cm x 25cm i jest ocieplony po całym swoim obwodzie styropianem gr. 10cm to

- albo mamy

2 paski styropianu szerokości 25+10+10 = 45cm i 2 wewnętrzne szerokości po 25cm - razem szerokość styropianu to 45+45++25+25 = 140cm (materiał)

ale powierzchnia do tynkowania to 4 x 45cm = 180cm

- albo mamy:

4 paski styropianu po 25+10=35cm - razem szerokość styropiany 4 x 35cm = 140cm (materiał)

i analogicznie powierzchnia do tynkowania to 4 x 45cm = 180cm

Robocizna jest trudniejsza i założenie że jest to x2 jest możliwe.

Materiałowo styropianu i kleju, siatki itp. wyjdzie tyle ile z obliczeń powierzchni.

Może wykonawca myśli o robociźnie x 2 a materiał wg faktycznego zużycia.

Inwestor i tak płaci za listwy narożnikowe wg zużycia.

Jeżeli słup ma wymiary 25cm x 25cm i jest ocieplony po całym swoim obwodzie styropianem gr. 10cm to

- albo mamy

2 paski styropianu szerokości 25+10+10 = 45cm i 2 wewnętrzne szerokości po 25cm - razem szerokość styropianu to 45+45++25+25 = 140cm (materiał)

ale powierzchnia do tynkowania to 4 x 45cm = 180cm

- albo mamy:

4 paski styropianu po 25+10=35cm - razem szerokość styropiany 4 x 35cm = 140cm (materiał)

i analogicznie powierzchnia do tynkowania to 4 x 45cm = 180cm

.......

Ze względu na łączenie w środku słupa ocieplamy zawsze na mijankę lub na cegiełkę jak kto woli.

Styropian wystaje na grubość raz z jednej raz z drugiej strony.

Przy słupie 25 x 25cm i styropianie 10 cm tniemy jednakowe kawałki 35cm.

Wszelkie pomiary są wykonywane po pracach czyli już uwzględniając położony styropian.

Robiąc pomiary po ociepleniu ilości kleju, siatki, narożników i tynku są idealne, natomiast styropianu przesadzone o jego grubość.

Niewiele ale jednak..

Mnożenie tego X 2 ze względu na: ilość dłubaniny z narożnikami. łatkami itp. można porównać do braku odejmowania otworów okiennych także ze względu na ich obróbkę węgarków, narożnikami, łatkami itp.

Ciekawe jak by to wyszło gdyby wykonawca nie mnożył obliczoną powierzchnię słupów tylko policzył powierzchnię ścian bez odejmowania otworów pomiędzy słupami.

Prawdopodobnie wyszło by na jedno i to samo.

Edytowane przez Mareks77

Ze względu na łączenie w środku słupa ocieplamy zawsze na mijankę lub na cegiełkę jak kto woli.

Styropian wystaje na grubość raz z jednej raz z drugiej strony.

Przy słupie 25 x 25cm i styropianie 10 cm tniemy jednakowe kawałki 35cm.

...

Ciekawe jak by to wyszło gdyby wykonawca nie mnożył obliczoną powierzchnię słupów tylko policzył powierzchnię ścian bez odejmowania otworów pomiędzy słupami.

Prawdopodobnie wyszło by na jedno i to samo.

Patrząc na zdjęcie to wyszło by dużo więcej .

Tak, mijankowo zawsze można układać.

PS Ciekawe czy tak samo liczy ocieplenie tego filarka okiennego po prawej stronie.

Edytowane przez d7d

Patrząc na zdjęcie to wyszło by dużo więcej .

80 m2 to całkiem sporo.

Dla ściany 3m wysokości wychodzi 25mb

PS Ciekawe czy tak samo liczy ocieplenie tego filarka okiennego po prawej stronie.

Podobno w ten sposób:

Duże otwory tj brama garażowa oraz okna tarasowe wykonawca odliczał 1/2 m2.