matrix1395 24.07.2023 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 Na stropie monolitycznym ułożyłem 20cm styropian na mijankę. Pustak jak zobaczycie na zdjęciu lekko wystaje ponad styropian (dokładnie 3cm). Chcemy zrobić wylewkę na warstwę izolacji jednak nie jestem pewien czy możemy ponieważ minimalna grubość to 4cm i beton będzie wychodził na drewno. Co możecie poradzić w tym przypadku? Poddasze nieużytkowe. https://ibb.co/N28JhSw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.07.2023 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 Zrobić pionową izolację ściany z EPS - będzie "burta".Ścianę trzeba też ocieplić od góry i z drugiej strony. I tu jest dylemat, czy ryzykować jak najcieplejszy EPS (za to o znikomej paroprzepuszczalności, co jest niebezpieczne dla murłaty) czy wełnę albo PUR OK o dobrej paroprzepuszczalności, ale gorszej lambdzie. A w ogóle to po co ta ściana? A jak już jest, to w projekcie nie było na niej wieńca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matrix1395 24.07.2023 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 Wieniec jest ale to jest dodatkowy pustak żeby podnieść trochę okap bo był zbyt nisko dla nas. Braknie dosłownie 1cm bo wylewka jest planowana na 4cm, nawet myślałem żeby wyciągnąć taśmę dylatacyjną wyżej i zawinąć ale to chyba mija się z celem. Jeżeli ściana z EPS to czym to przykleić do murłaty? Poddasze nie jest jeszcze ocieplone i nie będzie w najbliższych miesiacach więc aż tak nie martwię się o tę stratę ciepła - kwestia którą akceptujemy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.07.2023 00:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 (edytowane) Wieniec jest ale to jest dodatkowy pustak żeby podnieść trochę okap bo był zbyt nisko dla nas. Ja jestem bardzo zadowolony z tego, że okap mam tuż nad oknem - ciągle jeszcze przez południowe okno nie wpada mi bezpośrednio światło słoneczne do środka. Ale do czego masz zakotwioną murłatę? Tu, jak będzie wiatr, działać będą duże siły. A może i bez tego siły rozporowe. Dlatego murłatę należy mocować do wieńca bezpośrednio. A potem ludzie dziwią się, że dachy fruwają. Jak podnosiliście, to bloczek trzeba było dać pod wieniec, a nie nad. Jeżeli ściana z EPS to czym to przykleić do murłaty?Jeżeli ściana z EPS to czym to przykleić do murłaty? Poddasze nie jest jeszcze ocieplone i nie będzie w najbliższych miesiacach więc aż tak nie martwię się o tę stratę ciepła - kwestia którą akceptujemy. Przecież jest ocieplone - to białe to nie EPS? Bo chyba nie piszesz o ocieplaniu połaci? Wtedy po co te 20cm EPS na stropie? Szkoda, że dopiero teraz myślisz. Jakbyś ocieplanie poddasza zaczął od pionowych płyt na ścianę, to wystarczająco by to ustabilizowało 20cm leżącego EPS. A tak to pewnie pianą z puszki trzeba ustabilizować. Edytowane 25 Lipca 2023 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matrix1395 25.07.2023 13:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 Murłata jest zakotwiona do pionowo wylanych trzpieni żelbetowych. Przecież jest ocieplone - to białe to nie EPS? Bo chyba nie piszesz o ocieplaniu połaci? Wtedy po co te 20cm EPS na stropie? Ocieplanie połaci by się sprawdziło gdybyśmy mieli użytkowa górę. Myślę na przyszłość aby to zrobić jakby plany się zmieniły dlatego tak napisałem. Szkoda, że dopiero teraz myślisz. Jakbyś ocieplanie poddasza zaczął od pionowych płyt na ścianę, to wystarczająco by to ustabilizowało 20cm leżącego EPS. A tak to pewnie pianą z puszki trzeba ustabilizować. W takim razie co teraz z tym zrobić? Kierownik doradził żeby obłożyć murłatę folia i ewentualnie w przestrzeń pomiędzy murłata a styropianem dołożyć deskę i do niej przymocować taśmę dylatacyjna żeby beton nie dotykał murłaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 25.07.2023 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 Chodzi Tobie o te dwa cm przyszłej pisadzki które wejdą na murłatę? Jeżeli tak to... Nie tak to się robi, Kładziesz ociepkenie stropu i ocieplasz murłatę. Od zewnątrz do połaci z dziurą podciągasz elewację, od góry i z boku kłafziesz ocieplenie z twardej wełny i wtedy dolewasz do wełny, a nie jakieś cuda z folią i pianką. Ogólnie przyjmuje się że nawet nie ocieplone poddasze należy ocieplić 5 cm wełny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matrix1395 25.07.2023 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 Chodzi Tobie o te dwa cm przyszłej pisadzki które wejdą na murłatę? Dokładnie tak. Ocieplenie z elewacji jest już podciągnięte na wysokość murłaty. Nie bardzo rozumiem jaki jest sens na ten moment ocieplania od góry i z boku? Jeżeli chodzi o samo usztywnienie to mogę to zrobić z desek i wyjdzie mnie taniej niż twarda wełna. W ogóle czym przykleić wełnę do murłaty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 26.07.2023 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2023 Jaki sens. W takich sytuacjach murłata wraz z wieńcem jest ocieplana. Błędem jest zakończenie elewacji pod murłatą, elewacja idzie aż do poszycia i zostawia się szczelinę wentylacyjną, a jeżeli szczelina jest wyżej to tę szczelinę także można zamknąć czymś paro przepuszczalnym typu wełna czy nawet piana otwartokomorowa. Od góry także izoluje się murłatę i zamykasz schodząc do stropu.. Ja ci piszę jak należy to zrobić a jak zrobisz to twoja sprawa. Budujesz dom i nie stać cię na 1000 zł? Jeżeli chcesz tylko zdylatować to dajesz piankę dylatacyjną od murłaty. Nie owija się folią drewna. A jak nie stać na piankę to niech pan od posadzek zaniży na samiutkim końcu o te dwa centymetry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matrix1395 26.07.2023 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2023 Elewacja jest akurat zakończona tak że wychodzi ponad murlate i jest zachowana szczelina wentylacyjna około 1-2cm przy poszyciu. Kupiłem wełnę 5cm i dołożę ja do murlaty od góry i boku. Od środka zrobię dylatacje z taśmy i gotowe. Dziękuję za podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts