Albercik Chrzanów 07.08.2023 14:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2023 Remiks - wielkie dzięki, że chcesz i starasz się mi pomóc. Naprawdę doceniam. Narysowałbym schemat jak to wygląda wszystko na działkach, bo stąd pojawiają się nieporozumienia, ale chcąc załączyć plik, okazuje się, że jest za duży i nie można go dodać. A niestety nie ogarniam jak zmniejszyć rozmiar czy to zdjęcia czy też pliku PDF. Więc tak - uziemienia są porobione w każdej szafce - i w tej głównej z ZE jak i szafkach rozdzielczych i również w szafkach przy działkach. W każdej przewód PEN jest uziemiony. Przewody żółto-zielony i niebieski ( PEN ) są na pewno skręcone w szafce przy działce - miernik wskazuje to samo napięcie podczas mierzenia na przewodach brązowy i niebieski jak i brązowy i żółto-zielony. I nie są to przewody N i PE jak piszesz ( nie jest zrobiony rozdział w szafce przy działce ) tylko z dwóch przewodów jest zrobiony PEN. Czyli w szafce przy działce, gdzie jest mój licznik i zabezpieczenia przed i za licznikowe, do jednej szyny są wpięte przewód niebieski z kabla zasilającego szafkę ( chyba jest to 4mm2 ) jak i przewody niebieski i żółto-zielony z kabla 2,5 mm zasilającego moją działkę. Do tej samej szyny jest też wpięty przewód żółto-zielony który idzie w ziemię ( zapewne dalej w podmurówce szafki jest bednarka - dalej nie mam już jak zobaczyć ). Tak więc do mojej rozdzielnicy na działce jest doprowadzony przewód PEN który jest wykonany z przewodów niebieskiego i żółto-zielonego. I ja, u mnie w rozdzielnicy muszę zrobić sobie rozdział PEN na PE i N. Twoja rada, żeby wypiąć żółto-zielony z RCD i dać go na szynę i uziemić, jest dobry, ale jak któryś z nich się uszkodzi, to zostanę albo bez zera ( o czym się szybko dowiem, bo nie będę miał zasilania ) albo zostanę bez zrobi mi się wyspa TT ( bolce w gniazdkach będą podłączone tylko do mojego uziemienia ). Dlatego chcę zostać przy obu skręconych przewodach i żeby robiły jako PEN.A mnie cały czas chodzi tylko o przekrój przewodu niebieskiego, którym musze połączyć szynę PEN z szyną N i przewodu żółto-zielonego, którym musze połączyć szynę PEN z szyną PE oraz przewodu żółto-zielonego którym muszę podłączyć się do bednarki. Czyli przekrój przewodów do wykonania rozdziału PEN na PE i N. I chodzi mi o to, czy mogą to być przewody 4 lub 6 mm, bo takowe akurat mam. A 2,5 musiałbym kupować. Czyli jeszcze inaczej - czy przekrój przewodów wykorzystanych do zrobienia rozdziału PEN może być grubszy od przewodów w kablu zasilającym moją rozdzielnicę.Po wykonaniu rozdzielnicy chętnie wrzucę fotkę jak to jest zrobione, ale ktoś musi mi pomóc jak ogarnąć temat zmniejszenia pliku, żeby go wrzucić na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 07.08.2023 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2023 Naprawdę już nie mam siły Ci tłumaczyć widziałeś kiedyś w bloku na x piętrze podział i dalej TN-C-S. Nigdy nie będziesz miał PEN bo nie spełnia wymogu przekroju. Ma być TN-C-S od skrzynki gdzie jest podłączone 3x2,5, tam jest uziemienie z tego co piszesz i jest odpowiednie do przekroju zabezpieczenie. U siebie w rozdzielnicy masz uziemić GSU polączyć z szyną PE. Między szyną PE a GSU i uziomem 16mm2. Niebieski przynajmniej taki jak zasilający. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Albercik Chrzanów 08.08.2023 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2023 Nigdy nie będziesz miał PEN bo nie spełnia wymogu przekroju Z całym szacunkiem, ale tu nie masz racji - to, że żyła PEN nie ma 10mm w miedzi, czy 16 w alu, wcale nie oznacza, że nie jest to PEN. Jak jest instalacja TN-C, to czy owa żyła będzie miała 1,5 czy 2,5 czy 4 czy 6mm to nadal będzie to żyła PEN. Tyle tylko, że nie będzie spełniała wymogów. Ale wciąż będzie to PEN. Czy nam się to podoba czy tez nie. I nie jest moją winą to, że elektryk działkowy odwala na działkach taką manianę. Dzisiaj byłem na działce, bo poczułem się już nieco lepiej i rozkręciłem moją szafkę licznikową przed działką. Kabel zasilający moją szafkę licznikową od szafki licznikowej sąsiada też jest 3x2,5...I teraz tak - żyła czarna kabla zasilającego ( 3x2,5 ) leci do zabezpieczenia przed licznikowego B20. Z tego B20 leci czarna żyła 4mm do licznika. Żyły niebieska i żółto-zielona tego kabla zasilającego lecą do licznika ( nie wiem czy są tam ze sobą połączone czy nie, bo na liczniku jest plomba i nie będę jej zrywał, ale skoro obie lecą pod pokrywę, to zapewne są razem skręcone i wpięte ). Z licznika leci czarna żyła 4mm do zabezpieczenia za licznikowego B16 i do tego B16 jest podłączona żyła brązowa 2,5mm mojego kabla który leci do mojej rozdzielnicy w domku na działce. I tak samo z licznika leci niebieska żyła 4mm i jest wpięta do listwy zaciskowej, a z drugiej strony tej listwy są wpięte skręcone dwie żyły ( niebieska i żółto-zielona) mojego kabla zasilającego rozdzielnicę w domku na działce. Tak więc jak pisałem wcześniej dobrze pamiętając, żyła niebieska i żółto-zielona robią jako żyła PEN. Wprowadziłem tylko w błąd, bo już sam zgłupiałem, pisząc, że w mojej szafce licznikowej przed działką jest zrobiony uziom - niestety uziomu nie ma...Podejrzewam, że w szafce licznikowej sąsiadów obok też nie ma uziemienia, a schemat podłączenia wygląda tak samo jak u mnie...I proszę, nie wińcie mnie za błędy elektryka działkowego. Ja uważam, że instalacja powinna wyglądać tak - kabel zasilający powinien mieć minimum 10mm, żeby były spełnione wymogi TN-C. W każdej szafce licznikowej, powinny być dwie szyny - L i PEN. Do szyny L powinna być wpięta żyła fazowa kabla zasilającego i z tej samej szyny powinna iść żyła 10mm do licznika oraz ewentualna żyła 10mm kabla zasilającego kolejną działkę. Tak samo z PEN - do szyny PEN powinna być wpięta żyła niebieska 10mm kabla zasilającego i do tej samej szyny powinna być wpięta żyła niebieska 10mm do licznika oraz ewentualna żyła niebieska 10mm kabla zasilającego kolejną działkę. Do tego do tej szyny PEN powinna być wpięta linka 16mm żółto-zielona i podłączona do bednarki. Zgadza się? A do mojej rozdzielnicy powinien być kabel 2x10mm. I u mnie powinien być zrobiony rozdział PEN i miejsce rozdziału mógłbym sobie uziemić. No ale że jest jak jest, to nie moja wina...Na zasilaniu mam kabel 3x2,5, z żyła nie spełniającą normy PEN. I teraz uważam, że u mnie w rozdzielnicy muszę zrobić sobie tylko rozdział PEN, ale tego rozdziału nie uziemiać, bo jakbym uziemił, to wtedy moje uziemienie i mój kabel zasilający robiłby jako uziemienie dla wszystkich działek obok. A to nie byłoby dobre przy PEN 2x 2,5mm ( skręcone razem żyły niebieska i żółto-zielona ). Zgadza się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 08.08.2023 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2023 i teraz uważam, że u mnie w rozdzielnicy muszę zrobić sobie tylko rozdział pen, ale tego rozdziału nie uziemiać, bo jakbym uziemił, to wtedy moje uziemienie i mój kabel zasilający robiłby jako uziemienie dla wszystkich działek obok. A to nie byłoby dobre przy pen 2x 2,5mm ( skręcone razem żyły niebieska i żółto-zielona ). Zgadza się? . Więc tak - uziemienia są porobione w każdej szafce - i w tej głównej z ze jak i szafkach rozdzielczych i również w szafkach przy działkach. W każdej przewód pen jest uziemiony. to wreszcie jak to jest...... Są uziemione czy nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 08.08.2023 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2023 Albercik z całym szacunkiem piszesz tyle bzdur że nie da się tego czytać. Nie ma uziemień wielokrotnych to nie ma TNC i nie ma PEN. Jeśli na całe działki tak poprowadzono i nie ma w skrzynkach uziemień to wyszło z tego coś ala TT . Jeśli tego 3x 2,5 użył do łączenia szkrzynek między działkami to ciekawe jakiej długości, może nawet wiedział że SWZ jest do d.... dlatego założył różnicówki jak w TT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Albercik Chrzanów 09.08.2023 08:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2023 to wreszcie jak to jest...... Są uziemione czy nie No niestety nie - ów elektryk wprowadził mnie w błąd.. Nie wiem o co mu chodzi...Wczoraj sprawdziłem moją szafkę licznikową i szafki dwóch sąsiadów - w żadnej nie ma uziemienia, każda jest zasilona kablem 3x2,5. Kolejna ciekawostka - u obu sąsiadów w szafkach nie ma żadnej np szyny, a podłączanie kabli do kolejnych działek jest zrobione w ten sposób, że żyła fazowa jest wpięta do zabezpieczenia przedlicznikowego danej działki, a żyły niebieska i żółto-zielona są wpięte do zacisku licznika. Jest jeszcze opcja, że te uziemienia mogą być w szafkach z głównymi zabezpieczeniami alejek. Z każdej takiej szafki jest podłączonych 6 szafek przed działkami. I w każdej takiej szafce są trzy zabezpieczenia ( prawdopodobnie z jednego zabezpieczenia są podłączone dwie działki, bo są 3 fazy ). Ale to tylko prawdopodobnie. Albercik z całym szacunkiem piszesz tyle bzdur że nie da się tego czytać. Nie ma uziemień wielokrotnych to nie ma TNC i nie ma PEN. Z całym szacunkiem, ale weźmy np. mieszkania w bloku - ZE doprowadza do złącza głównego TN-C i z niego leci kabel do zabezpieczeń przedlicznikowych na każdym piętrze na klatce i dalej do każdego mieszkania. Jak w bloku zrobisz wielokrotne uziemienia? Uziemienie PEN jest tylko w przyłączu głównym i tyle. A w każdym mieszkaniu jest zrobiony rozdział PEN. Tak samo może być na działkach - uziemienie jest na przyłączu głównym a potem może już nie być. Tak jak w mieszkaniach w bloku. I czasem nie pisz mi bzdur, że do każdego mieszkania leci PE i N, bo tak nie jest. Albo że nie jest to PEN tylko N, bo sieć jest TN-C. No i co to wg ciebie jest " coś ala TT " ? Albo jest TN-C, albo jest TT...Nie można z sieci TN-C zrobić TT... Ale pomijając to wszystko - co zatem proponujecie? Zrobić tylko rozdział i na tym koniec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 09.08.2023 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2023 Tak jak w mieszkaniach w bloku. I czasem nie pisz mi bzdur, że do każdego mieszkania leci PE i N, bo tak nie jest.Jest, jest. Nie zawsze, nie wszędzie, ale ... WLZ 4-żyłowy, do mieszkania 3x lub 5x i masz osobne N i PE. Oczywiście o uziemianiu mitycznego "punktu rozdziału" nie ma mowy, bo była by to głupota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 09.08.2023 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2023 Z całym szacunkiem, ale weźmy np. mieszkania w bloku - ZE doprowadza do złącza głównego TN-C i z niego leci kabel do zabezpieczeń przedlicznikowych na każdym piętrze na klatce i dalej do każdego mieszkania. Jak w bloku zrobisz wielokrotne uziemienia? Uziemienie PEN jest tylko w przyłączu głównym i tyle. A w każdym mieszkaniu jest zrobiony rozdział PEN. Tak samo może być na działkach - uziemienie jest na przyłączu głównym a potem może już nie być. Tak jak w mieszkaniach w bloku. I czasem nie pisz mi bzdur, że do każdego mieszkania leci PE i N, bo tak nie jest. Albo że nie jest to PEN tylko N, bo sieć jest TN-C. No i co to wg ciebie jest " coś ala TT " ? Albo jest TN-C, albo jest TT...Nie można z sieci TN-C zrobić TT... Ale pomijając to wszystko - co zatem proponujecie? Zrobić tylko rozdział i na tym koniec? Albercik w blokach to może być wszystko łącznie z alu bo nie były te instalacje robione 3 a 30 lat wstecz. W tej chwili nigdzie w nowym nie znajdziesz czegoś takiego jak piszesz. Sam nie wiesz gdzie i ile jest uziemień czy może tylko pkt. wspólny trafo bo trafo tylko na działki, nie wiem co tam jest bo Ty jesteś na miejscu i nie jesteś też w stanie ustalić stanu faktycznego. Jeśli są uziomy w skrzynkach zbiorczych to elektryk mógł poprowadzić 3x2,5 od tych złącz ale nie powinien ich łączyć po stronie odbioru. Jestem ciekaw jakie jest zabezpieczenie tego odejści kilku działek poprowadzone 2,5. Zeby coś powiedzieć to najlepiej sprawdzić IPZ i spodziewany prąd zwarciowy. Nigdy nie było tak by bolce wisiały w powietrzu nawet za czasów alu i 2 zył. Pytanie kiedy zadziała różnicówka? Przy zwarciu L do N, przy zwarciu do ziemi, w jakim czasie? Przy zwarciu L do N jaki prąd popłynie i dlaczego taki i czy wystarczy do zadziałania zabezpieczenia nadprądowego w odpowiednim czasie. Chyba rozumiesz pytania. Co zrobić to będziesz musiał zdecydować sam bo przy tym co jest nigdy nie będzie dobrze. Jak podejmiesz decyzję napisz to podyskutujemy o skutkach takiego rozwiązania;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Albercik Chrzanów 09.08.2023 17:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2023 Więc tak - udało mi sie dzisiaj w końcu dodzwonić do pana elektryka. Łaskawie odebrał. Potwierdził, że na działkach jest sieć TN-C. Na pytanie dlaczego żyły niebieska i żółto-zielona są poskręcane razem, to powiedział, że skręcił, bo kabel jest 3x i żeby ta jedna żyła nie wisiała luźno, to ją skręcił z niebieską. A ta 3 żyła jest jako rezerwowa. A kabel 3x jest droższy od kabla 2x parę groszy, więc lepiej mieć jakieś zabezpieczenie w razie jakby coś się stało z jedną żyłą w tym kablu. No ok. Zapytałem też dlaczego jest kabel 2,5mm a nie np. 10mm żeby były spełnione warunki PEN. Odpowiedział, że na tylu metrach nie widzi potrzeby stosowania takiego grubego kabla. Ja dodam, że te " tyle metrów" to od szafki rozdzielczej na głównej alejce do ostatniej szafki przy działce to jakieś 45 metrów... No dobra. To go zapytałem, że skoro jest TN-C i jest ten kabel 3x2,5 nie spełniający normy PEN, to dlaczego nie zrobić w tych szafkach rozdzielczych na alejce głównej rozdziału PEN i tym kablem 3x2,5 nie puścić już TN-C-S. No to powiedział, ze to kupę roboty i kto mu za to zapłaci. Ręce mi opadły...Nie dość, że zrobił instalację nie tak jak powinna być, brał za to kupę kasy, to jeszcze by chciał, żeby mu zapłacić za poprawę...Ale pewnie już wie, że zbliża się koniec jego Eldorado na tych działkach razem z panią prezes.. Jednakże w najbliższym czasie i tak będzie trzeba to zrobić. Doradźcie mi, czy byłoby dobrze jakby w każdej szafce rozdzielczej na alejce głównej zrobić ten rozdział PEN i tym kablem 3x2,5 puścić już L,N i PE? Zastanawia mnie tylko jeszcze ten kabel 3x2,5 - wydaje mi się, że jest ciutek cieńki, na zasilanie 6 działek...Warto by wymienić, czy zostawić? Bo na najbliższym zebraniu trzeba by to obgadać. Co zrobić to będziesz musiał zdecydować sam bo przy tym co jest nigdy nie będzie dobrze. Jak podejmiesz decyzję napisz to podyskutujemy o skutkach takiego rozwiązania;-) Ja myślę, że na chwilę obecną nie zostaje mi nic innego, jak u mnie w rozdzielnicy zrobić rozdział PEN i go nie uziemiać ( bo nie ma takiego obowiązku ). Chyba, że dogadam się z tymi dwoma sąsiadami obok, to u nich też zrobić rozdział i wtedy punkty rozdziału uziemić. Na mojej alejce są tylko 4 skrzynki, więc jak zrobię rozdział w 3 domkach i uziemię, to ten jeden domek można sobie darować - tam narazie nikt się nie pokazuje niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 09.08.2023 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2023 Poczytaj to https://bezel.com.pl/2018/08/01/srodki-ochrony-przed-porazeniem/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Albercik Chrzanów 10.08.2023 14:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2023 Taaa, rozumiem to wszystko, bo tu akurat za dużo się nie pozmieniało od 20 lat czy 30 lat...Ale niestety nic mi to nie daje. Bo niby jaki wniosek mam z tego wyciagnąć? Tak źle i tak niedobrze... No chyba, że nie zrozumiałem przekazania, to proszę o sprostowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 10.08.2023 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2023 Albercik pewnie to pamietasz "najpierw chronić, potem zasilać". Przekazanie miało być takie - sprawdzić czy ochrona zadziała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Albercik Chrzanów 14.08.2023 16:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2023 Oczywiście. Jakby inaczej. Nie ma co robić dziadostwa. Mam sprzęt do sprawdzania działania różnicówek. Musze tylko gdzieś poszukać elektryka który zmierzy mi uziom, bo niestety nie mam miernika do tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 14.08.2023 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2023 ... Mam sprzęt do sprawdzania działania różnicówek. Musze tylko gdzieś poszukać elektryka który zmierzy mi uziom, bo niestety nie mam miernika do tego.A masz miernik do pomiarów IPZ? Jeżeli tak, to po problemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Albercik Chrzanów 18.08.2023 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2023 IPZ dla obwodów B16 to 1.367 ohma przy napięciu 234V. Dla B10 to 2.21 ohma.RCD 30mA wyłączają się przy 24,1mA.Rezystancja izolacji 2,07 giga dla wszystkich żył i 7,72 - 8,31 między żyłamiUziemienie szpilkowe ( 1,5/18 ) 1,97 ohma.Sonel MPI-520. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts