Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przydomowa oczyszczalnia ścieków w mieście - jaka dopuszczalna

Ratpaw

Recommended Posts

Artykuły prasowe mówią "Od stycznia 2023 roku urzędy gmin zdobyły nowe narzędzia do kontroli szamb i przydomowych oczyszczalni ścieków.". Niestety będę musiał coś zrobić z szambem, jakie mam na działce, a które jest podłączone do domu wujka. Jest problem z podpięciem się do sieci, ponieważ studzienka miejsca jest kilka metrów powyżej przyłącza w domu. Mogę zrobić przepompownię, ale to jest duży koszt i awaryjność. Myślę dlatego o zrobieniu POS-a, tylko nie wiem jaki obecnie musi być, żeby urzędnik się nie przyczepił. A moze to zależy od danego miasta?

Najlepiej to już robić biologiczną oczyszczalnię, a nie zwykły osadnik gnilny, na który jest inny numer normy. Wszystko zależy od warunków gruntowych oraz jak płytko może być woda gruntowa. Jak jest z tym problem to często robi się drenaż w nasypie. Jeśli jesteś w rejonie aglomeracji miejskiej to może być konieczność dodatkowej redukcji fosforu i azotu w ściekach. Razem jest 5 wskaźników zanieczyszczeń w tym przypadku do oczyszczania. Wymagana jest wówczas oczyszczalnia biologiczna z pompą koagulantu, która dawkuje PIX. Jeśli jesteś po za, to tylko trzy wskaźniki zanieczyszczeń Cię obchodzą i szukasz dobrej oczyszczalni biologicznej po ilości osób jaką masz w domu :)