marimarek 07.08.2023 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2023 Witam, Planuję zamontować w nowym domu kominek - kozę, mam poprowadzone doprowadzenie powietrza z zewnątz (które trzeba by trochę przesunąć). Duża część kominków-kóz nie potrzebuje doprowadzenia z zewnątrz, a te co potrzebują są zwykle droższe. Pytanie czy lepiej zainwestować w taką kozę z możliwością doprowadzenia powierza z zewnątrz, czy kominek bez takiej opcji będzie działać równie dobrze. Kominek będzie używany od czasu do czasu i nie będzie pełnił funkcji grzewczej, ale nie chciałbym też, żeby były później duże problemy z rozpalaniem albo, żeby "zadymiło" cały dom. Dom jest nowy, raczej szczelny, co może też być istotne (tak czytałem). Orginalnie umieściłem temat tutaj: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?383463-Kominek-doprowadzenie-powietrza-z-zewn%C4%85trz&p=8198691#post8198691, ale chyba w tym podforum lepiej pasuje, a nie potrafię już przenieść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 07.08.2023 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2023 Czerpnia dostarczając powietrze do spalania, ogranicza wysysanie powietrza - już ogrzanego - z pomieszczenia w którym stoi. Z reguły z pokoju głównego/gościnnego. I to jest w zasadzie główny cel dostarczania powietrza z zewnątrz. Można jeszcze wydziwiać, że powietrze dostarczone z zewnątrz poprawia spalanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 07.08.2023 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2023 Witam, Planuję zamontować w nowym domu kominek - kozę, mam poprowadzone doprowadzenie powietrza z zewnątz (które trzeba by trochę przesunąć). Duża część kominków-kóz nie potrzebuje doprowadzenia z zewnątrz, a te co potrzebują są zwykle droższe. Pytanie czy lepiej zainwestować w taką kozę z możliwością doprowadzenia powierza z zewnątrz, czy kominek bez takiej opcji będzie działać równie dobrze. Kominek będzie używany od czasu do czasu i nie będzie pełnił funkcji grzewczej, ale nie chciałbym też, żeby były później duże problemy z rozpalaniem albo, żeby "zadymiło" cały dom. Dom jest nowy, raczej szczelny, co może też być istotne (tak czytałem). Orginalnie umieściłem temat tutaj: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?383463-Kominek-doprowadzenie-powietrza-z-zewn%C4%85trz&p=8198691#post8198691, ale chyba w tym podforum lepiej pasuje, a nie potrafię już przenieść. Piszesz że kominek czerpie powietrze z pomieszczenia. OK w starych nieszczelnych domach jest to normalne, natomiast w dzisiejszym coraz bardziej szczelych domach skąd to powietrze ma do pomieszczeń napływać. Co zrobisz gdy pomimo odpowiedniej wysokości i przekroju komin nie spełni oczekiwań ze względu na ciąg. Podczas rozpalania dopóki nie złapie ciągu to czasem kopci. Jeśli już kominek lub koza to tylko z dopływem powietrza z zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.08.2023 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2023 https://forum.muratordom.pl/entry.php?132775 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 08.08.2023 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2023 Tylko z doprowadzeniem powietrza. Rura fi 160, fi 110 zazwyczaj jest za mała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 09.08.2023 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2023 Tylko z doprowadzeniem powietrza. Rura fi 160, fi 110 zazwyczaj jest za mała...Do kozy która ma króciec fi 100-110 też? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DariuszB 17.11.2023 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2023 (edytowane) Zawsze ze szczelnym poborem z zewnątrz budynku. Paleniska, które pobierają z wnętrza, zazwyczaj bez uszczelki na górze szyby, gdy nie palisz wywiewają ciepło w komin lub zaciągają zapach komina.. Średnica rury do komina jest tu bez znaczenia. Przykład, piaskowiec, szczelne przyłącze przez nogę pieca Edytowane 18 Listopada 2023 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siinski 19.11.2023 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2023 (edytowane) DariuszB Mógłbyś podać producenta i model kozy , którego zdjęcie wstawiłeś ? Nie ukrywam że bardzo mi się podoba. Dziękuję /na priv/ Edytowane 19 Listopada 2023 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 24.11.2023 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2023 DariuszB Mógłbyś podać producenta i model kozy , którego zdjęcie wstawiłeś ? Nie ukrywam że bardzo mi się podoba. Dziękuję /na priv/Czeski piecyk. Czesi, Słowacy mają spore doświadczenie w produkcji tego typu urządzeń. U nas dopiero wchodziły do produkcji, kiedy oni zalewali Europe swoimi produktami...Choć widzę coraz większy profesjonalizm w rodzimej produkcji. Pożyjemy, zobaczymy....Zacznij poszukiwania od Romotop, Thorma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siinski 27.11.2023 23:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2023 Dziękuję Piotrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts