Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sprawdzony wentylator wyciągowy z higrostatem

Recommended Posts

Szukam wentylatora do pralni na fi-150 z higrostatem. Kupiłem już jeden i słabo, a w zasadzie w ogóle nie reaguje na wilgoć. Dlatego też chciałbym się poradzić i zakupić drugi egzemplarz ale sprawdzony i trwały. Wentylator ma się załączać zawsze gdy poziom wilgoci osiągnie jakiś poziom. Nie jest potrzebne włączanie przyciskiem. Możecie coś polecić aby nie wyrzucić pieniędzy w błoto?
  • Like 1

OK, 150 mm to nie mam pewności, czy ten Vents obsługuje:

https://vents-group.pl/oferta/wentylacja-profesjonalna/system-wentylacyjny-do-pojedynczych-pomieszczen

https://vents-group.pl/oferta/wentylacja-domowa/wentylatory-osiowe

Cała masa modeli do wyboru. Sprawdź, który ma 150 mm.

Ewentualnie któryś z modeli Blauberg Smart, ale one mają jakiś dziwny algorytm, oparty częściowo na poziomie wilgotności, a częściowo na zmianach wilgotności.

Możesz dać do sterowania dowolnego wentylatora regulator Elektrobock SN130. Próg zadziałania płynnie regulowany od 20 do 95% Rh, (+przycisk przewietrzanie 10 minut). Na aledrogo po 120 złotych. Dodatkowa zaleta - można nim włączać wentylator na 12V, umieszczony nad kabiną prysznicową czy wanną. Istnieją też dużo tańsze chińskie, ale bym im nie zaufał.

Możesz dać do sterowania dowolnego wentylatora regulator Elektrobock SN130. Próg zadziałania płynnie regulowany od 20 do 95% Rh, (+przycisk przewietrzanie 10 minut). Na aledrogo po 120 złotych. Dodatkowa zaleta - można nim włączać wentylator na 12V, umieszczony nad kabiną prysznicową czy wanną. Istnieją też dużo tańsze chińskie, ale bym im nie zaufał.

Bardzo ciekawe rozwiązanie. Chociażby z uwagi na zakres regulacji. Czy do tego polecisz jakiś dobry sprawdziny trwały wentylator?

Jeśli nie potrzebujesz ogromnej wydajności, a fi 150 jest dlatego, że taka dziura już istnieje, to dałbym taniego Ventsa Silenta 100SL, na przejściówce 150 na 100 mm. Ma łożyska kulkowe, może pracować w pionie i w poziomie. Kosztuje około 100 złotych, a wydajność ma 78 m3/h. Bierze mało prądu - 5,6 W i jest dość cichy - 26 dB(A). Nie jakoś super cicho, ale to i tak przepaść do popularnych marketowych wyjców, co mają dobrze ponad 30, a czasem i 40! .Zresztą w pralni nie przebywasz cały czas, więc raczej może być. Nawet jak za pięć lat zdechnie, to kupisz następny za 200 (inflacja nie śpi :( )

Większe - 125, a zwłaszcza 150 mm są kilka razy droższe, a wydajności 148 i 240 m3/h raczej się nie przydadzą.

Jeśli za głośny, to można spróbować kanałowego Quietline K DUO za trochę ponad 200, jeśli go się uda jakoś zabudować.. Na pierwszym biegu ma podobną wydajność - 75m3/h, jest ponad dwukrotnie cichszy, 22 dB(A) i trochę oszczędniejszy - 4,5W.

Wyroby "premium" w dzisiejszych czasach najczęściej nie są warte różnicy w cenie, bo psują się podobnie do tanich.

Sprawdź też, czy ten co masz teraz da się podłączyć z pominięciem jego czujnika wilgotności. Sam silnik i śmigło powinny być w porządku.

Ja mam Venture Silent ale dla nie których to kosmos cenowy. Mam fi 125mm w łazience. Reaguje na każda zmianę wilgotności plus możliwa jest do ustawienia zwłoka czasowa o konretnej długości. Dokładny symbol to Silent 300 CHZ

Również polecam.

Miałem wcześniej tańszy zestaw higrostatu elektronicznego gniazdkowego z zwykłym wentylatorem, który po 2 latach uległ zatarciu.

Kupiłem Silent DUAL 100 i działa 24h/d od dobrych 5 lat.

Bardzo ciche wentylatory.

Szukam wentylatora do pralni na fi-150 z higrostatem. Kupiłem już jeden i słabo, a w zasadzie w ogóle nie reaguje na wilgoć. Dlatego też chciałbym się poradzić i zakupić drugi egzemplarz ale sprawdzony i trwały. Wentylator ma się załączać zawsze gdy poziom wilgoci osiągnie jakiś poziom. Nie jest potrzebne włączanie przyciskiem. Możecie coś polecić aby nie wyrzucić pieniędzy w błoto?

zwróć uwagę czy wentylator wymaga 3 przewodów przyłączeniowych bo jeżeli tak a masz tyko 2 to nie zadziała.

• 2 weeks później...
Nieco inaczej rozwiązałem swój problem. Tzn porada o zakupie osobnego czujnika jak najbardziej trafna. Połączyłem ten czujnik z wentylatorem kanałowym który z kolei umieściłem na strychu za ociepleniem stropu wewnątrz przewodu wentylacyjnego. W efekcie czego uzyskałem stosunkowo cichy zestaw. Zdecydowałem się na zakup wentylatora Awenta WKA150. Ma łożyska kulkowe, przystępną cenę i dość dobre opinie użytkowników. Brakuje mu jedynie wyłącznika termicznego (kiedyś kominiarz mi powiedział że pożary często powstawają gdy ludzie wyjeżdżają na wakacje i zapominają wyłączyć wentylator łazienkowy). Co prawda jest czujnik wilgoci który rozłącza przewód ale nigdy nie wiadomo jak długo sprawny będzie ten element (odpukać). Mam jeszcze niewielką trudność z kalibracją czujnika (dość niejednoznacznie reaguje na obracanie pokrętłem), ale mam nadzieję że to kwestia douczenia zachowań. Tak czy inaczej uznaję post za pomocny i dziękuję za wypowiedzi.