karold31 20.08.2023 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2023 Dzień dobry, Wybudowałem domek na zgłoszenie 35m2 na działce, domek został naniesiony na mapki na początku roku 2021. Domek na zgłoszenie wynajmowałem krótkoterminowo latem turystom, w wakacje 2021 i 2022 (oczywiście podatek odprowadziłem 8,5%). I teraz chciałby wynająć domek na stały okres.Czy w urzędzie gminy powinienem to zgłosić lub do jakieś innej instytucji? Żeby nie okazało się za pół roku że wynajmujący muszą opuść domek bo jest wybudowany na potrzeby własne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 20.08.2023 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2023 Dzień dobry, Wybudowałem domek na zgłoszenie 35m2 na działce, domek został naniesiony na mapki na początku roku 2021. Domek na zgłoszenie wynajmowałem krótkoterminowo latem turystom, w wakacje 2021 i 2022 (oczywiście podatek odprowadziłem 8,5%). I teraz chciałby wynająć domek na stały okres. Czy w urzędzie gminy powinienem to zgłosić lub do jakieś innej instytucji? Żeby nie okazało się za pół roku że wynajmujący muszą opuść domek bo jest wybudowany na potrzeby własne. Teoretycznie w takim domku 35m2 letniskowym lub gospodarczym (takie tylko można zbudować na zgłoszenie) nie wolno mieszkać długoterminowo. Można spróbować, ale z pewnością nie da się w nim zameldować. https://www.extradom.pl/porady/artykul-domy-na-zgloszenie-do-35-m2-co-trzeba-wiedziec,-jesli-myslimy-nad-jego-budowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karold31 20.08.2023 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2023 Czy jakbym zmienił u starosty budowlanego przeznaczenie z letniskowego na budynek mieszkalny to ktoś by mógł w nim mieszkać długoterminowo? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 20.08.2023 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2023 Czy jakbym zmienił u starosty budowlanego przeznaczenie z letniskowego na budynek mieszkalny to ktoś by mógł w nim mieszkać długoterminowo? Pewnie tak, ale to by chyba wymagało przejścia całego procesu jak przy uzyskiwaniu pozwolenia na budowę i odbioru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 28.08.2023 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2023 Czy jakbym zmienił u starosty budowlanego przeznaczenie z letniskowego na budynek mieszkalny to ktoś by mógł w nim mieszkać długoterminowo? Jakbym "zmienił u starosty"... te czasy już dawno minęły. Zapisu z MPZP i raczej dokumentów z odbioru budynku zażąda organ prowadzący EGiB, teoretycznie podlegający formalnie staroście, lecz ma jeszcze geodetę powiatowego i on zajmuje się ewidencją gruntów i budynków. Pytanie: Co odebrano? Domek letniskowy. Czy domek letniskowy jest przeznaczony do stałego zamieszkania? Amen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts