Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wynajem domku 35 m2 na zgłoszenie - długoterminowo

Recommended Posts

Dzień dobry,

Wybudowałem domek na zgłoszenie 35m2 na działce, domek został naniesiony na mapki na początku roku 2021.

Domek na zgłoszenie wynajmowałem krótkoterminowo latem turystom, w wakacje 2021 i 2022 (oczywiście podatek odprowadziłem 8,5%).

I teraz chciałby wynająć domek na stały okres.

Czy w urzędzie gminy powinienem to zgłosić lub do jakieś innej instytucji?

Żeby nie okazało się za pół roku że wynajmujący muszą opuść domek bo jest wybudowany na potrzeby własne.

Dzień dobry,

Wybudowałem domek na zgłoszenie 35m2 na działce, domek został naniesiony na mapki na początku roku 2021.

Domek na zgłoszenie wynajmowałem krótkoterminowo latem turystom, w wakacje 2021 i 2022 (oczywiście podatek odprowadziłem 8,5%).

I teraz chciałby wynająć domek na stały okres.

Czy w urzędzie gminy powinienem to zgłosić lub do jakieś innej instytucji?

Żeby nie okazało się za pół roku że wynajmujący muszą opuść domek bo jest wybudowany na potrzeby własne.

Teoretycznie w takim domku 35m2 letniskowym lub gospodarczym (takie tylko można zbudować na zgłoszenie) nie wolno mieszkać długoterminowo.

Można spróbować, ale z pewnością nie da się w nim zameldować.

https://www.extradom.pl/porady/artykul-domy-na-zgloszenie-do-35-m2-co-trzeba-wiedziec,-jesli-myslimy-nad-jego-budowa

Czy jakbym zmienił u starosty budowlanego przeznaczenie z letniskowego na budynek mieszkalny to ktoś by mógł w nim mieszkać długoterminowo?

Jakbym "zmienił u starosty"... te czasy już dawno minęły. Zapisu z MPZP i raczej dokumentów z odbioru budynku zażąda organ prowadzący EGiB, teoretycznie podlegający formalnie staroście, lecz ma jeszcze geodetę powiatowego i on zajmuje się ewidencją gruntów i budynków. Pytanie: Co odebrano? Domek letniskowy. Czy domek letniskowy jest przeznaczony do stałego zamieszkania? Amen.