Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Niwelowanie mostka termicznego między fundamentem a sciąna zewnętrzna - sens ?

Recommended Posts

Dzień dobry panowie,

Za niedługo czeka mnie murowanie ścian zewnętrznych. A że ostatnio na forum wyczytałem, że dużo ciepła ucieka przez mostek między fundamentem a ścianami zewnętrznymi, chciałem się was zapytać, czy to faktczynie jest jakoś do rozwiązania ?

Ściany będą murowane z silikatów barlinecki 24 cm klasa 15, fundament to 4 bloczki keramzytowe fundamentowe o grubości 24 cm, położone na chudziaku i papie. Zaizolowane EPS 15 cm chyba ravago niebieskim jak mnie pamięć nie myli. Dodam, że EPS będzie jeszcze zachodził na 1 lub 2 warstwy ściany zewnętrznej.

Czy jest coś, co mogę zrobić, aby uniknąć mostu termicznego czy raczej już za późno ?

Z góry dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam Sebastian

Wszystko jest uzależnione od poziomu "0" podłogi oraz poziomu gruntu. Jeśli poziom podłogi będzie na wysokości ocieplenia ścian zewnętrznych to OK ale jeśli będzie to poziom ocieplenia fundamentów to gorzej.

Na tym etapie jedyna możliwość to zmniejszenie wysokości cokołu i rezygnacja z ocieplenia EPS15cm owych dwóch warstw na rzecz normalnego grubszego ocieplenia ( prawdopodobnie 20cm ) elewacji

• Like 1

Wszystko jest uzależnione od poziomu "0" podłogi oraz poziomu gruntu. Jeśli poziom podłogi będzie na wysokości ocieplenia ścian zewnętrznych to OK ale jeśli będzie to poziom ocieplenia fundamentów to gorzej.

Na tym etapie jedyna możliwość to zmniejszenie wysokości cokołu i rezygnacja z ocieplenia EPS15cm owych dwóch warstw na rzecz normalnego grubszego ocieplenia ( prawdopodobnie 20cm ) elewacji

Na szczęście stan podłogi 0 będzie nad gruntem kilka/kilkanaście centymetrów.

Ale faktycznie z ociepleniem będę musiał przymierzyć czy będzie już w osiedleniu, czy jeszcze w XPS, dziękuje za rade — dzisiaj sprawdzę, jak to wychodzi w moim przypadku.

fundament to 4 bloczki keramzytowe fundamentowe o grubości 24 cm, położone na chudziaku i papie.

Pewny jesteś, że czegoś tu nie pokręciłeś? Wrzuć projekt fundamentów i jakieś fotki, jak to faktycznie zrobione.

Nie ma tam żelbetowych, monolitycznych ław (porządnie zbrojonych)? To mostek do gruntu jest Twoim najmniejszym problemem.

Pewny jesteś, że czegoś tu nie pokręciłeś? Wrzuć projekt fundamentów i jakieś fotki, jak to faktycznie zrobione.

Nie ma tam żelbetowych, monolitycznych ław (porządnie zbrojonych)? To mostek do gruntu jest Twoim najmniejszym problemem.

Faktycznie troche za bardzo skrótowo poleciałem. Jest chudziak, ława zbrojona monolityczna, papa, i na to nie 4 a 3 bloczki keramzytowe ( pierwszy murowny na zaprawe oczywiscie). Na to została położona hydroizolacja z masy KMB, ocieplone od zewnątrz XPS 300 15 cm od Ravago i na to folia kubełkowa.

[ATTACH=CONFIG]466077[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]466078[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]466079[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]466080[/ATTACH]

Nie mam tylko zdjecia już z wylaną płytą. Projekt to Archon Dom w Zielistkach 16, postaram sie wysłac zdjęcie jak wróce z pracy.

Lambda fundamentu jest mniejsza niż ściany

Czy mniejsza to sprawa dyskusyjna......raczej porównywalna.

Pustak keramzytobetonowy z wkładką stropianową ma 0,15

Pustak keramzytowy poryzowany 0,3, natomiast w zależności od rodzaju i grubości ścianek keramzyt wypełniony betonem będzie miał współczynnik na poziomie 0,6.czyli tyle samo ile solbet o gęstości 600.

Chyba się nie rozumiemy!

Piszesz - BĘDĘ STAWIAŁ ŚCIANY Z SILIKATU (bardzo dobry wybór).

Martwi Cię pionowy mostek termiczny ściany do fundamentu (i słusznie!)

Rozwiązań jest kilka, przy czym np. szkło piankowe cenowo jest niemiłe.

Czesi wzięli coś w rodzaju MAXa (ceramikę) i zasypali go PERLITEM

I nazwali HELUZ.

Dwa wiersze takiej ceramiki na fundamencie potężnie odcinają ten mostek.

Na nich ściana z silikatu a na ścianie - ocieplenie (no, od zewnątrz)

Teraz Heluz to cały system a zaczynało się skromnie ale skutecznie.

Kup trochę jakiej ceramiki w kratkę kilka worków perlitu i byle blacharz Ci foremkę do zasypywania wystruga za grosze. I problem masz rozwiązany tanio i naprawdę dobrze.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?271338-quot-ANDROMEDA-I-quot-tymi-r%C4%99cami-w-miar%C4%99-umiejetno%C5%9Bci-i-czasu/page19

Adam M.

Edytowane przez adam_mk

Tak, masz ściany fundamentowe cieplejsze niż ściany nadzienia Mostek to jest jakuś element drastycznie różny w przewodzeniu ( przenikaniu) ciepła, u Ciebie to nie występuje na tym połączeniu materiałów. Liczyłem przy okazji certyfikatu jakie są straty przez wieniec żelbetowy i wyszło że nawet nie warto o tym myśleć i się martwić, w skali roku to są groszowe sprawy , a koszt zniwelowania. Mostka wieńcowego jest droższy niż przez całe życie stracisz na nim.

W twoim wypadku mostka nie ma wcale

Tak, masz ściany fundamentowe cieplejsze niż ściany nadzienia Mostek to jest jakuś element drastycznie różny w przewodzeniu ( przenikaniu) ciepła, u Ciebie to nie występuje na tym połączeniu materiałów. Liczyłem przy okazji certyfikatu jakie są straty przez wieniec żelbetowy i wyszło że nawet nie warto o tym myśleć i się martwić, w skali roku to są groszowe sprawy , a koszt zniwelowania. Mostka wieńcowego jest droższy niż przez całe życie stracisz na nim.

W twoim wypadku mostka nie ma wcale

No to teraz jestem w kropce. Bo opinie pana i za razem pana Adama są z grubsza odmienne. Jest możliwość jakoś szybko rozpisać wyliczenia ?

W razie potrzeby podaje parametry bloczków fundamentowych :

Współczynnik przewodzenia ciepła I 0.830 W/m*K

Opór cieplny R 0.289 m2/K*W

Współczynnik przenikania ciepła U 2.178 W/m2*K

Oraz współczynnik przewodzenia ciepła dla bloczków silikatowych na poziome 0,40W/m*K, niestety reszty parametrów w certyfikacie nie znalazłem u producenta na stronie. Bloczki 250x240x240 kl 15.

Oczywiście jeśli to nie będzie problem.

Chyba się nie rozumiemy!

Piszesz - BĘDĘ STAWIAŁ ŚCIANY Z SILIKATU (bardzo dobry wybór).

Martwi Cię pionowy mostek termiczny ściany do fundamentu (i słusznie!)

Rozwiązań jest kilka, przy czym np. szkło piankowe cenowo jest niemiłe.

Czesi wzięli coś w rodzaju MAXa (ceramikę) i zasypali go PERLITEM

I nazwali HELUZ.

Dwa wiersze takiej ceramiki na fundamencie potężnie odcinają ten mostek.

Na nich ściana z silikatu a na ścianie - ocieplenie (no, od zewnątrz)

Teraz Heluz to cały system a zaczynało się skromnie ale skutecznie.

Kup trochę jakiej ceramiki w kratkę kilka worków perlitu i byle blacharz Ci foremkę do zasypywania wystruga za grosze. I problem masz rozwiązany tanio i naprawdę dobrze.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?271338-quot-ANDROMEDA-I-quot-tymi-r%C4%99cami-w-miar%C4%99-umiejetno%C5%9Bci-i-czasu/page19

Adam M.

Dopiero po zobaczeniu rozwiązania z poleconego postu zrozumiałem jak to ma wyglądać.

Pomysł nie głupi i w miarę nie drogi. Rozmawiałem z kierownikiem budowy i nie widzi żadnych przeszkód. Jak liczyłem to różnica na inwestycji żadna bo ceramika + perlit wychodzi tak samo jak sama silka. Jestem tylko ciekawy obliczeń pana Andrzeja powyżej.

Jest chudziak, ława zbrojona monolityczna, papa, i na to nie 4 a 3 bloczki keramzytowe

No to looz. I masz "cieplejszą" część konstrukcyjną ściany fundamentowej od nadziemia (porównaj lambdę tych bloczków i silki).

Tylko jak będziesz miał wylany chudziak równo z górą ściany fundamentowej (tak, żeby dać na to papę bez żadnych zagięć - polecam od zewnętrznego brzegu XPS ściany fundamentowej jedna, zgrzana szczelnie płaszczyzna) to masz drobny mostek do gruntu od wewnętrznej strony ścian zewnętrznych bo będzie rogiem silka stykała się chudziakiem na gruncie. Ale specjalnie bym się tym nie przejmował i nie walczył (chyba, że rozważasz zmianę materiału ściany nadziemia na cieplejszy).

Edyta.

Kombinowanie z perlitem nie ma sensu, bo tu interesuje Cię lambda w pionie, a nie w poziomie. Tej zasypywanie nie zmienia. I tu też jest często manipulacja w deklaracjach i materiałach marketingowych (w tym Twojej silki). Materiał niejednorodny (pustaczki wszelkiego typu z pionowymi kanałami czy to pustymi, czy czymś wypełnionymi) mają inną lambdę w pionie a inną w poziomie). I tu podają zawsze lepszą - albo średnią, albo w poziomie. A w temacie mostka do gruntu interesuje Cię w pionie. Oczywiście ten problem nie dotyczy materiałów jednorodnych - więc możesz przyjąć, że lambdę w pionie masz taką, jak pełnej silki.

Dla przykładu Isomur chwali się wszędzie lambdą 0,245 [W/m*K]. Ale jak wgryziesz się w deklarację, to wygląda to tak:

attachment.php?attachmentid=466091

I podobnie jest we wszelkich materiałach niejednorodnych - różnica taka, że ze świecą szukać producenta, który podaje osobno lambdę w pionie, a osobno w poziomie.

I tu dochodzimy do kolejnego tematu - sensowności pustaczków silikatowych. Generalnie jestem przeciwnikiem silikatów. Ale pustaczki silikatowe to już całkiem bezsens. Już lepiej cieńsza silka pełna - pustaczek pogarsza główne zalety silki, czyli akustykę i akumulację. Z pełnej będzie cieniej (zyskasz powierzchnię użytkową), ciszej, akumulacja ta sama albo i lepsza (trzeba porównać wagę ściany). I tutaj dojdzie jeszcze jedna rzecz - zmniejszenie mostka do wewnątrz. Bo jak postawisz bloczek 18cm zrównując z zewnętrzną płaszczyzną ściany fundamentowej to do betonowego chudziaka masz 6cm keramzytu a wyżej EPS o lambdzie o rząd wielkości lepszej. Czyli zmniejszasz mostek do gruntu pod domem (który i tak nie jest znaczący, bo przy odizolowanych ścianach fundamentowych po kilku latach grunt pod domem ustabilizuje temperaturę na znacznie wyższym poziomie, niż grunt nieodizolowany od atmosfery).

Edytowane przez Kaizen

No to looz. I masz "cieplejszą" część konstrukcyjną ściany fundamentowej od nadziemia (porównaj lambdę tych bloczków i silki).

Tylko jak będziesz miał wylany chudziak równo z górą ściany fundamentowej (tak, żeby dać na to papę bez żadnych zagięć - polecam od zewnętrznego brzegu XPS ściany fundamentowej jedna, zgrzana szczelnie płaszczyzna) to masz drobny mostek do gruntu od wewnętrznej strony ścian zewnętrznych bo będzie rogiem silka stykała się chudziakiem na gruncie. Ale specjalnie bym się tym nie przejmował i nie walczył (chyba, że rozważasz zmianę materiału ściany nadziemia na cieplejszy).

Edyta.

Kombinowanie z perlitem nie ma sensu, bo tu interesuje Cię lambda w pionie, a nie w poziomie. Tej zasypywanie nie zmienia. I tu też jest często manipulacja w deklaracjach i materiałach marketingowych (w tym Twojej silki). Materiał niejednorodny (pustaczki wszelkiego typu z pionowymi kanałami czy to pustymi, czy czymś wypełnionymi) mają inną lambdę w pionie a inną w poziomie). I tu podają zawsze lepszą - albo średnią, albo w poziomie. A w temacie mostka do gruntu interesuje Cię w pionie. Oczywiście ten problem nie dotyczy materiałów jednorodnych - więc możesz przyjąć, że lambdę w pionie masz taką, jak pełnej silki.

Dla przykładu Isomur chwali się wszędzie lambdą 0,245 [W/m*K]. Ale jak wgryziesz się w deklarację, to wygląda to tak:

attachment.php?attachmentid=466091

I podobnie jest we wszelkich materiałach niejednorodnych - różnica taka, że ze świecą szukać producenta, który podaje osobno lambdę w pionie, a osobno w poziomie.

I tu dochodzimy do kolejnego tematu - sensowności pustaczków silikatowych. Generalnie jestem przeciwnikiem silikatów. Ale pustaczki silikatowe to już całkiem bezsens. Już lepiej cieńsza silka pełna - pustaczek pogarsza główne zalety silki, czyli akustykę i akumulację. Z pełnej będzie cieniej (zyskasz powierzchnię użytkową), ciszej, akumulacja ta sama albo i lepsza (trzeba porównać wagę ściany). I tutaj dojdzie jeszcze jedna rzecz - zmniejszenie mostka do wewnątrz. Bo jak postawisz bloczek 18cm zrównując z zewnętrzną płaszczyzną ściany fundamentowej to do betonowego chudziaka masz 6cm keramzytu a wyżej EPS o lambdzie o rząd wielkości lepszej. Czyli zmniejszasz mostek do gruntu pod domem (który i tak nie jest znaczący, bo przy odizolowanych ścianach fundamentowych po kilku latach grunt pod domem ustabilizuje temperaturę na znacznie wyższym poziomie, niż grunt nieodizolowany od atmosfery).

Widzę duża Edytka poszła tutaj ale dziękuje za obszerną odpowiedź.

Sprawdziłem i faktycznie jest spora różnica w lambdzie miedzy bloczkiem keramzytowym a planowanym bloczkiem silikatowym.

Chyba przy tym zostanę, martwiłbym się bardziej gdybym miał bloczki betonowe.

Natomiast co do tematu wyboru materiału nadziemnego, to chyba nie ma złotego środka przy wyborze.

Z tego co sprawdziłem bloczki które mam w planie zamówić mają drążenia, wg producenta niby 0,4 W/mK natomiast w specyfikacji pobranej ze strony hurtowni wychodzi 0,61 ? Ktoś jest w stanie powiedzieć skąd wzięła się ta różnica ? Silikat Barlinecki 250x240x240 kl 15 SB24/24

Link do oby certyfikatów - https://megawrzuta.pl/filesgroup/7dd133e9f821b0ab080577009d0ccb09.html

A z czego ewentualnie polecasz budować ?

"Natomiast co do tematu wyboru materiału nadziemnego, to chyba nie ma złotego środka przy wyborze. "

Jest!

Piaskowiec.

Tutaj - sztuczny piaskowiec w litych czy drążonych bloczkach.

Sweterek nakłada się na grzbiet a nie - połyka.

0,4 czy 0,6 jest bez znaczenia wobec sweterka nakładanego od zewnątrz.

Adam M.