Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brak ściany nośnej - jest podciąg

Recommended Posts

Cześć,

szukam porady - kierownik budowy poinformował mnie, że wykonawca źle odczytał projekt i z miast ściany nośnej (która jednocześnie jest działową między pokojem a kuchnią) ekipa zrobiła podciąg. Po prostu odczytali tam wymiar 12cm zamiast 24cm. Strop wylany tydzień temu i niebawem ruszamy z dalszymi pracami.

Aktualnie zamiast ściany nośnej jest zrobiony podciąg zbrojony 4x12mm - kierownik budowy poinformował mnie, że i tak chce aby ta ściana tam stanęła i podpierała strop pod podciągiem. I tutaj moje pytanie - w jaki sposób wymurować ścianę i sprawić aby wspierała strop? Raczej ciężko będzie tak idealnie dociąć pustaki (pianobeton) aby je wymurować na wcisk pod podciąg.

Zależy mi na możliwie najlepszym rozwiązaniu - aby ta ściana faktycznie przenosiła ewentualne obciążenie na stropie (będzie dachówka na dachu i użytkowe poddasze).

Z góry dzięki za wszelkie rady jeżeli ktoś miał taką sytuację.

• Like 1

Po prostu odczytali tam wymiar 12cm zamiast 24cm.

Wrzuć rzut fundamentów, parteru i zbrojenia stropu.

Jeżeli faktycznie jest niezgodnie z projektem, to jedyną osobą, która ma uprawnienia żeby cokolwiek z tym zrobić jest projektant (ten z imienia i nazwiska wpisany do PnB).

Czy tam gdzie miała być ścina nośna a jest podciąg to wcześniej wykonali ławę fundamentową pod ścianę nośną?

Źle odczytali rysunek... co za osły... a KB też nie dopilnował.

Zbrojenie 4#12 zrobili z sufit, dali strzemiona i słupy pod oparcie podciągu?

Można wymurować prawie na styk a resztę wypełnić zaprawą, np. ekspansywną.

Czy tam gdzie miała być ścina nośna a jest podciąg to wcześniej wykonali ławę fundamentową pod ścianę nośną?

Źle odczytali rysunek... co za osły... a KB też nie dopilnował.

Zbrojenie 4#12 zrobili z sufit, dali strzemiona i słupy pod oparcie podciągu?

Można wymurować prawie na styk a resztę wypełnić zaprawą, np. ekspansywną.

Tak, została wykonana ława fundamentowa - mimo to nie dało im to do myślenia, że coś jest nie tak. Kierownik twierdzi, że zauważył to na etapie, kiedy mieli już zaszolowany cały strop na gotowo wraz z popdciągiem i zgodził się na takie wykonanie - ale później i tak będzie trzeba postawić tę ścianę.

Nie poinformowali mnie wcześniej (przed wylaniem betonu) bo zdawali sobie sprawę, że będę kazał to wszystko rozebrać i zrobić jak należy - zgodnie z projektem. Niestety też tego nie dopilnowałem, ale nie jest to moja branża.

Jest słup 24x24 na skrzyżowaniu 2 podciągów.

Właśnie mówił coś o murowaniu ściany i wypełnieniu luki zaprawą (ale mówił o suchej zaprawie) - po prostu nie do końca teraz ufam, że takie rozwiązanie będzie wystarczające do przenoszenia ewentualnych ugięć. Wiadomo, że gdyby ściana była postawiona przed wylaniem stropu to ten, pięknie oparłby się na niej - teraz chciałbym uzyskać możliwie maksymalnie zbliżony efekt.

Rozumiem, że najlepszym rozwiązaniem będzie postawienie muru np. z luką 1cm do podciągu, zaszolowanie tej przestrzeni i zalanie np. zaprawą Sika Grout 4R?

https://pol.sika.com/pl/budownictwo/podlewki-i-zakotwienia/podlewki-cementowe/sikagrout-4-r.html

4x12 to mi wygląda raczej na wieniec, który miał być na tej ścianie nośnej, a nie podciąg...

Na 100% jest podciąg - grubość stropu w tym miejscu to 35cm (15cm płyty + 20cm podciągu). Być może zbrojenia jest więcej, ciężko mi to określić bo wcześniej nie zwracałem na to uwagi.

Sprawdziłem dzisiaj zdjęcia - podciąg jest wykonany z 2 prętów fi12 w górnej części oraz 6 prętów fi12 w dolnej. Strzemiona bardzo gęsto - dużo gęściej niżeli np. na wieńcach na ścianach.

Edytowane przez GrzeniuKraus

Jeżeli ta ścina i tak ma być wykonana ze względów funkcjonalnych to należy ją wykonać i zapomnieć o "podciągu" który został wykonany.

Jeżeli jedna ściana nie miała by powstać to jest problem bo nie ma zgody Projektanta i nie wiadomo co wykonali wykonawcy.

Projektant konstrukcji musiałby całość przeliczyć i zaakceptować to co zostało wykonane.

Problem ma Inwestor i to Inwestor dla własnego dobra i bezpieczeństwa musi rozwiązać ten problem "używając" Kierownika Budowy i Projektantów a na końcu wykonawcę który źle wykonał swoją pracą.

Na kierownika budowy który dopuścił do takiego rażącego zaniedbania bym nie liczył.

Ja u siebie na budowie miałem inną sytuację ale problem w konsekwencji podobny. Zamówiłem na strop płyty żerańskie. W dniu układania okazało się, że będę tylko ja i operator dźwigu. Ok postanowiłem że układamy płyty bezpośrenio na wieńcach i podciągach bez zaprawy. Robota poszła sprawnie i płyty udało się szybko ułożyć. Po całej akcji okazało się ,że wieńce nie były idealnie równe i są prześwity między płytami, a w/w wieńcami i podciagami czyli pyta opierała się o nie niepełną powierzchnią. Wykombinowałem tak, że wziąłem lewarek uniosłem jeden bok płyty na 2 cm i wsunąłem kawałki prętów fi 16 pod płytę. Kiedy zrobiłem tak już ze wszystkimi płytami to miałem miedzy nimi, a wieńcami i podciągami szczelinę ~1,6 cm. Na samym początku chciałem tą szczelinę podlać zaprawą Ceresit CX15, ale te podlewki nie zawsze się udają i czasem zostaje mikro szpara. Kiedy zaprawa schnie i pozbywa się wody potrafi usiąść. Ok więc zrobiłem inaczej. Szparę zasłoniłem z jednie strony deską, a z drugiej zacząłem wkładać w nią zaprawę cementową. Ważne żeby zaprawa była tylko delikatnie zwilżona wodą taka na pół sucha. Kiedy cała szczelina wypełniła się zaprawą wziąłem wąską łatę i ubiłem zaprawę tak że po ubiciu zrobiła się mega twarda i wypełniła szczelinę szczelnie od góry do dołu. Uzupełniłem ponownie szczelinę zaprawą i znowu ubijanie. Cały proces powtarzałem do czasu aż cała szczelina była już zaklejona. Po kilku dniach zaprawa skała i wszystko pięknie wypełnione. Może spróbuj właśnie tak wypełnić szczelinę oczywiście pomysł skonsultuj z kierownikiem. Pozdrawiam i powodzenia.

UWAGA - Jeżeli ktoś kiedyś w przyszłości będzie miał podobny problem jak ja i będzie kombinował z podkładaniem czegoś pod płyty to niech układa płaskowniki. Na pręcie płyta potrafi się poruszyć i delikatnie odjechać więc pręt nie jest najlepszą podkładką.

Edytowane przez Sebixx

Wszystko zależy od rozpiętości i faktycznej potrzeby tej ściany .

Tutaj nawet nie należy pisać tylko telefon do projektanta, konstruktor niech na to popatrzy i zrobi tak jak należy .

Ściana jest murowana na zaprawie więc można wypełnić zaprawą, całość należy wykonać jak stro jest podstęplowany, potem zdjąć szalunki i strop usiądzie na skurczonej zaprawie i będzie ok.

Przy większych rozpiętościach powinno wykonać się rdzenia ( słupy) potem wypełnić murem jyż jako działówka