mateo44 30.08.2023 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2023 Witam, Mam pytanie z czego najlepiej wykonać podmurówkę pod drzwi tarasowe aby uniknąć mostka termicznego.Czytałem że jest dość istotny element i często ulega zaniedbaniu przez co pojawiają się później problemy.Muszę podmurować 10 cm na długości 3m. Z góry dzięki za pomoc,Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 30.08.2023 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2023 Witam, Mam pytanie z czego najlepiej wykonać podmurówkę pod drzwi tarasowe aby uniknąć mostka termicznego. Czytałem że jest dość istotny element i często ulega zaniedbaniu przez co pojawiają się później problemy. Muszę podmurować 10 cm na długości 3m. Z góry dzięki za pomoc, Pozdrawiam Ja bym się na Pana miejscu nie przejmował. Mostka i tak Pan nie uniknie. Proszę obejrzeć o ile admin tego nie wyrzuci . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.08.2023 00:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2023 (edytowane) Ja bym się na Pana miejscu nie przejmował. Mostka i tak Pan nie uniknie. Proszę obejrzeć o ile admin tego nie wyrzuci . A ja wręcz przeciwnie. Trzeba pamiętać, że tu będzie inna sytuacja, niż w przypadku okien, bo podmurówka będzie mostkiem do gruntu przez fundament, który od wewnątrz zazwyczaj nie jest odizolowany. Do tego dochodzą straty ciepła na zewnątrz, bo danie XPS tuż za jest często niemożliwe bo jest tam betonowa płyta tarasu/kostka - więc i straty ciepła na zewnątrz są zazwyczaj znacznie większe, niż w przypadku okna (nawet bez ciepłego parapetu). IMO najlepiej sprawdzi się poszerzenie oparte o fundament - bo ma dobre parametry zarówno termiczne, jak i dużą wytrzymałość na ściskanie. Edytowane 31 Sierpnia 2023 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateo44 31.08.2023 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2023 (edytowane) A ja wręcz przeciwnie. Trzeba pamiętać, że tu będzie inna sytuacja, niż w przypadku okien, bo podmurówka będzie mostkiem do gruntu przez fundament, który od wewnątrz zazwyczaj nie jest odizolowany. Do tego dochodzą straty ciepła na zewnątrz, bo danie XPS tuż za jest często niemożliwe bo jest tam betonowa płyta tarasu/kostka - więc i straty ciepła na zewnątrz są zazwyczaj znacznie większe, niż w przypadku okna (nawet bez ciepłego parapetu). IMO najlepiej sprawdzi się poszerzenie oparte o fundament - bo ma dobre parametry zarówno termiczne, jak i dużą wytrzymałość na ściskanie. Zapomniałem dodać że chodzi o okna tarasowe na piętrze więc przemarzanie od gruntu nie powinno występować. Docieplić tą podmurówkę styropianem z zewnątrz może być ciężko, bo na tym poziomie będzie już taras. Kilka opcji, które znalazłem w internecie jako podmurówka: 1. Wylanie betonu 2. Beton komórkowy albo porotherm 3. Bloczki typu isomur (niestety nie sprzedają na sztuki trzeba całą paletę) Proszę o poradę, które rozwiązania będą ok, oraz czy/jak docieplać podmurówkę ? Pozdrawiam i dziękuje Zdjęcie poglądowe [ATTACH=CONFIG]466112[/ATTACH] Edytowane 31 Sierpnia 2023 przez mateo44 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 31.08.2023 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2023 Do drzwi balkonowych są specjalne podwaliny z twardego XPS. https://allegro.pl/oferta/podwalina-termiczna-xps-cieply-mont-balkon-155mm-12787588832?fromVariant=12787626456 Różne rozmiary i wysokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 31.08.2023 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2023 PERLITOBETON Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 31.08.2023 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2023 Witam, Mam pytanie z czego najlepiej wykonać podmurówkę pod drzwi tarasowe aby uniknąć mostka termicznego. Czytałem że jest dość istotny element i często ulega zaniedbaniu przez co pojawiają się później problemy. Muszę podmurować 10 cm na długości 3m. Z góry dzięki za pomoc, Pozdrawiam Najprostsze i najszybsze - poszerzenie systemowe. Co lepsi producenci przykręcają je na etapie produkcji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.08.2023 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2023 Zapomniałem dodać że chodzi o okna tarasowe na piętrze więc przemarzanie od gruntu nie powinno występować. Tak czy inaczej najlepiej poszerzenie. A co do fotki poglądowej, to nie masz termoizolacji tarasu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts