Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podmurówka pod drzwi tarasowe

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie z czego najlepiej wykonać podmurówkę pod drzwi tarasowe aby uniknąć mostka termicznego.

Czytałem że jest dość istotny element i często ulega zaniedbaniu przez co pojawiają się później problemy.

Muszę podmurować 10 cm na długości 3m.

Z góry dzięki za pomoc,

Pozdrawiam

• Like 1

Witam,

Mam pytanie z czego najlepiej wykonać podmurówkę pod drzwi tarasowe aby uniknąć mostka termicznego.

Czytałem że jest dość istotny element i często ulega zaniedbaniu przez co pojawiają się później problemy.

Z góry dzięki za pomoc,

Pozdrawiam

Ja bym się na Pana miejscu nie przejmował. Mostka i tak Pan nie uniknie. Proszę obejrzeć o ile admin tego nie wyrzuci :-).

• Like 1

Ja bym się na Pana miejscu nie przejmował. Mostka i tak Pan nie uniknie. Proszę obejrzeć o ile admin tego nie wyrzuci :-).

A ja wręcz przeciwnie. Trzeba pamiętać, że tu będzie inna sytuacja, niż w przypadku okien, bo podmurówka będzie mostkiem do gruntu przez fundament, który od wewnątrz zazwyczaj nie jest odizolowany.

Do tego dochodzą straty ciepła na zewnątrz, bo danie XPS tuż za jest często niemożliwe bo jest tam betonowa płyta tarasu/kostka - więc i straty ciepła na zewnątrz są zazwyczaj znacznie większe, niż w przypadku okna (nawet bez ciepłego parapetu).

IMO najlepiej sprawdzi się poszerzenie oparte o fundament - bo ma dobre parametry zarówno termiczne, jak i dużą wytrzymałość na ściskanie.

Edytowane przez Kaizen

A ja wręcz przeciwnie. Trzeba pamiętać, że tu będzie inna sytuacja, niż w przypadku okien, bo podmurówka będzie mostkiem do gruntu przez fundament, który od wewnątrz zazwyczaj nie jest odizolowany.

Do tego dochodzą straty ciepła na zewnątrz, bo danie XPS tuż za jest często niemożliwe bo jest tam betonowa płyta tarasu/kostka - więc i straty ciepła na zewnątrz są zazwyczaj znacznie większe, niż w przypadku okna (nawet bez ciepłego parapetu).

IMO najlepiej sprawdzi się poszerzenie oparte o fundament - bo ma dobre parametry zarówno termiczne, jak i dużą wytrzymałość na ściskanie.

Zapomniałem dodać że chodzi o okna tarasowe na piętrze więc przemarzanie od gruntu nie powinno występować. Docieplić tą podmurówkę styropianem z zewnątrz może być ciężko, bo na tym poziomie będzie już taras.

Kilka opcji, które znalazłem w internecie jako podmurówka:

1. Wylanie betonu

2. Beton komórkowy albo porotherm

3. Bloczki typu isomur (niestety nie sprzedają na sztuki trzeba całą paletę)

Proszę o poradę, które rozwiązania będą ok, oraz czy/jak docieplać podmurówkę ?

Pozdrawiam i dziękuje :)

Zdjęcie poglądowe

[ATTACH=CONFIG]466112[/ATTACH]

Edytowane przez mateo44
  • Like 1

Witam,

Z góry dzięki za pomoc,

Pozdrawiam

Najprostsze i najszybsze - poszerzenie systemowe. Co lepsi producenci przykręcają je na etapie produkcji .