Mefistox 09.09.2023 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2023 (edytowane) Witam wszystkich! Przepraszam, że ponawiam wątek, ale wraz z postępami budowy ujawniają się kolejne problemy i to dużo poważniejsze niż ten poprzedni, dlatego chciałem to ponowić, żeby nie zginęło. Dostałem WZkę do wykonanych prac i jestem w szoku, bardzo negatywnym. Okazało się, żeb udowlańcy do wykonania ławy użyli zbrojenia fi 12 i fi 6 mm (w projekcie jest fi 12 i fi 8 ), użyli betonu C20/25 (bez dopisków), podczas gdy w projekcie jest C25/C30 XC2. To jest poważny błąd konstrukcyjny wg mnie :/ spartolili mi fundamenty? jakaś masakra to jest z tym się już pewnie nic nie da zrobić, jedynie skuć? Ławy wykonali w lessie, bez szalowania, lali bezpośrednio w dół, szerokość łąwy 80 cm, wg projektu zaś czasem 60 czasem 80. Less z racji suszy obecnie jest suchy na wiór, ale to się zmieni po deszczu albo w porach mokrych. Tak wiem, mam kierownika budowy, gdzie był w czasie wylewania itd? No nie było go, już dostał za to reprymendę. Ale nie spodziewałem się, że poza poprzednimi błędami, powiedzmy kosmetycznymi do naprawienia, zrobią mi coś takiego. Nakazać im rozbiórkę i nową robotę na ich koszt? czy może przesadzam? Dziękuję za pomoc, naprawdę opadłem z sił... Edytowane 9 Września 2023 przez Mefistox Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 09.09.2023 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2023 Nie panikuj, to podstawa.O tym czy rozebrać czy nie niech zadecyduje projektant . Większość projektów jest na zasadzie kopiuj - wklej. Jeżeli fi8 to strzemiona to w zasadzie już wszystko mówi o projektancie, (chyba że to coś innego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mefistox 09.09.2023 10:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2023 Nie panikuj, to podstawa. O tym czy rozebrać czy nie niech zadecyduje projektant . Większość projektów jest na zasadzie kopiuj - wklej. Jeżeli fi8 to strzemiona to w zasadzie już wszystko mówi o projektancie, (chyba że to coś innego) Masz rację. W poniedziałek kontakt z projektantem. Fi8 to strzemiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mefistox 09.09.2023 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2023 Andrzeju, jeszcze jedną ciekawostkę wychwyciłem, dopiero teraz. W projekcie mam strzemiona maks co 20 cm (fi 8 ) a oni, z tego co widzę patrząc na zdjęcia zrobili ewidentnie rzadziej, po około +-30 cm. Co prawda tę fotkę dostałem zanim zalali, ale nie jestem maniakiem, nie liczyłem tego ze zdjęcia. Mają projekt, to robią. Zrobili po swojemu znów... No nic, podobno 30 cm to jakiś tam standard budowlańców, ale czuję się niepewnie. Naprawdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 09.09.2023 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2023 No nic, podobno 30 cm to jakiś tam standard budowlańców, ale czuję się niepewnie. Naprawdę. Standard budowlańców to wciskanie kitu. Jeśli dojdzie do tego opór i niereformowalność, to w skrajnym przypadku będziesz ich musiał wywalić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 09.09.2023 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2023 Standardy są różne. Jak wykonawca mówi mi że leje ławy w grunt to na tym kończy się rozmowa, a dla innych to standard. Wg starych norm strzemiona mogły być co 33 cm, teraz to się zmniejszyło do 25 cm. Strzemiona z fi8 co 20 to już przesada, ale może projektant miał zły dzień.Do stropu poproś KB aby odebrał zbrojenie. A w szczególności dozbrojenia naroży,schodów,przejść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mefistox 10.09.2023 11:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2023 Standardy są różne. Jak wykonawca mówi mi że leje ławy w grunt to na tym kończy się rozmowa, a dla innych to standard. Wg starych norm strzemiona mogły być co 33 cm, teraz to się zmniejszyło do 25 cm. Strzemiona z fi8 co 20 to już przesada, ale może projektant miał zły dzień. Do stropu poproś KB aby odebrał zbrojenie. A w szczególności dozbrojenia naroży,schodów,przejść Co rozumiesz przez strop? Strop fundamentu? Czyli ten chudziak, co będzie podłoga? Mi dali strzemiona fi 6 co te około 30 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 10.09.2023 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2023 Strzemiona i zbrojenie w ławie to sie dobiera konstrukcyjnie, czyli bez liczenia. Zapytaj projektanta o to co wykonano. Strzemiona fi 8 w ławie to przesada. Typowy rozstaw to 30cm , dlaczego ktos zrobil co 20, ciekawe co powie. Dopytaj też o beton i czy byl dobrany ze względu na środowisko czy na pale wpisany a ci na pałe zamówili inny. Wyburzanie nie ma sensu, chyba że projektant z jakiegoś powodu świadomie tak to dobrał. -malo prawdopodobne.Ekipy bym raczej nie wywalał, ale solidny rabat na materiale wywalcz. A kierownik potwierdził zgodność z projektem, wpisem dzienniku? Jeżeli tak potwierdził nieprawdę. Możesz tu też coś ugrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 10.09.2023 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2023 (edytowane) Witam wszystkich! Przepraszam, że ponawiam wątek, ale wraz z postępami budowy ujawniają się kolejne problemy i to dużo poważniejsze niż ten poprzedni, dlatego chciałem to ponowić, żeby nie zginęło. Dostałem WZkę do wykonanych prac i jestem w szoku, bardzo negatywnym. Okazało się, żeb udowlańcy do wykonania ławy użyli zbrojenia fi 12 i fi 6 mm (w projekcie jest fi 12 i fi 8 ), użyli betonu C20/25 (bez dopisków), podczas gdy w projekcie jest C25/C30 XC2. To jest poważny błąd konstrukcyjny wg mnie :/ spartolili mi fundamenty? jakaś masakra to jest z tym się już pewnie nic nie da zrobić, jedynie skuć? Ławy wykonali w lessie, bez szalowania, lali bezpośrednio w dół, szerokość łąwy 80 cm, wg projektu zaś czasem 60 czasem 80. Less z racji suszy obecnie jest suchy na wiór, ale to się zmieni po deszczu albo w porach mokrych. Tak wiem, mam kierownika budowy, gdzie był w czasie wylewania itd? No nie było go, już dostał za to reprymendę. Ale nie spodziewałem się, że poza poprzednimi błędami, powiedzmy kosmetycznymi do naprawienia, zrobią mi coś takiego. Nakazać im rozbiórkę i nową robotę na ich koszt? czy może przesadzam? Dziękuję za pomoc, naprawdę opadłem z sił... hm...reprymenda dla kierownika budowy? trochę słabo, bo on przecież - kimkolwiek jest - odpowiada za prawidłowe wykonawstwo i bierze za to twoje pieniądze. Grubość strzemion jest ważna.. Rozstaw również. Brak informacji o przekroju wieńca, ale po szerokości ławy wychodzi na to, że może mieć 50cm więc musi był zrobione z 6 prętów żebrowanych 12mm, po trzy na poziom łączone strzemionami z lewej i z prawej strony, tak, że środkowy pręt jest wspólny dla obu strzemion Klasa betonu jest podstawą prawidłowej wytrzymałości fundamentów. Brak szalunków dla ław fundamentowych, to porażka, tym bardziej, że ławy mają różną - tak piszesz - szerokość. Grunt lessowy w tym przypadku, to na pewno porażka do kwadratu. Dla własnego bezpieczeństwa można brać pod rozwagę wylanie nowych ław, tym razem zaszalowanych na ławach już wylanych. Lub: wywalenie wszystkiego i zrobienie od nowa, zgodnie z projektem i wszelkimi wymiarami i posadowieniem. Z tym, że wtedy, przed zrobieniem szalunków, musi być zrobiona podsypka o odpowiedniej grubości i ZAGĘSZCZONA zagęszczarką mechaniczną ! Tę podsypkę wykonuje się z suchej mieszanki piasku i cementu i taką się zagęszcza zagęszczarką. Następnie wykonuje się szalunki i układa zbrojenie. Edytowane 10 Września 2023 przez dbx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mefistox 10.09.2023 18:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2023 hm...reprymenda dla kierownika budowy? trochę słabo, bo on przecież - kimkolwiek jest - odpowiada za prawidłowe wykonawstwo i bierze za to twoje pieniądze. Grubość strzemion jest ważna.. Rozstaw również. Brak informacji o przekroju wieńca, ale po szerokości ławy wychodzi na to, że może mieć 50cm więc musi był zrobione z 6 prętów żebrowanych 12mm, po trzy na poziom łączone strzemionami z lewej i z prawej strony, tak, że środkowy pręt jest wspólny dla obu strzemion Klasa betonu jest podstawą prawidłowej wytrzymałości fundamentów. Brak szalunków dla ław fundamentowych, to porażka, tym bardziej, że ławy mają różną - tak piszesz - szerokość. Grunt lessowy w tym przypadku, to na pewno porażka do kwadratu. Dla własnego bezpieczeństwa można brać pod rozwagę wylanie nowych ław, tym razem zaszalowanych na ławach już wylanych. Lub: wywalenie wszystkiego i zrobienie od nowa, zgodnie z projektem i wszelkimi wymiarami i posadowieniem. Z tym, że wtedy, przed zrobieniem szalunków, musi być zrobiona podsypka o odpowiedniej grubości i ZAGĘSZCZONA zagęszczarką mechaniczną ! Tę podsypkę wykonuje się z suchej mieszanki piasku i cementu i taką się zagęszcza zagęszczarką. Następnie wykonuje się szalunki i układa zbrojenie. Hej, o tym lessie już napisałem w drugim wątku. Rozumiem, że przez brak szalunków może się okazać, że less wyssał mi wodę z betonu i on jest popękany tam poniżej? Jak pisałem w drugim wątku, pierwszy dzień od razu na wieczór polalismy, kolejny dzień 3 razy, następnie chyba 2 razy, bo się pompa zepsuła. Potem też 2 razy. Dziś raz ale bardzo obficie. Jutro jeszcze polejemy z 3 razy, tak do środy w takim razie. Bo oczywiście partacz powiedział, że od piątku to można 2 razy lać... Ławy w projekcie były 60,70,80 cm i szerokość zbrojen to było odpowiednio 50,60,70 cm. Przy 60 cm lawy w projekcie wygląda jak taki zaokrąglony prostokąt, 4 druty 12ki (2 na górze, 2 na dole w rogach). Dla ławy 60 cm w projekcie jest taki jakby prostokąt ale nie zamknięty od góry (kopniete C lub płytkie U, nie wiem jak to opisać, wanna?) na dole 4 druty 12ki, dla ławy 80ki zaś zbrojenie ma ten dziwny kształt przewrócone go C oraz 5 drutów na dole. U mnie wszystkie ławy wykopali szerokie na 80 cm. To zbrojenie w ławie zrobili na pewno wysokie na 30 cm, szerokie nie wiem, raz na 50 cm, raz może na 60 cm, ciężko mi teraz powiedzieć, bo jest zalane. Robili to z 4ech drutów 12ek, 2 z lewej, 2 z prawej, po rogach prostokątu. Nigdzie nie dali 3 w jednej płaszczyźnie. Czyli co? Spartaczone? Rozbiórka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 10.09.2023 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2023 Pokaż rysunek tej ławy z tym niezamknietym zbrojeniem, coś pokombinował mocno ten projekt ktoś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mefistox 10.09.2023 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2023 Pokaż rysunek tej ławy z tym niezamknietym zbrojeniem, coś pokombinował mocno ten projekt ktoś. Takie cudo jak na obrazku, u mnie zrobili wszystkie takie jak po lewej, ale nie wiem jak szerokie :/[ATTACH=CONFIG]466238[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 10.09.2023 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2023 Ciekawe te przekroje ław. Pytanie dlaczego takie i co autor miał na mysli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 10.09.2023 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2023 Takie cudo jak na obrazku, u mnie zrobili wszystkie takie jak po lewej, ale nie wiem jak szerokie :/[ATTACH=CONFIG]466238[/ATTACH] to zbrojenie to jakieś qui pro quo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mefistox 10.09.2023 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2023 to zbrojenie to jakieś qui pro quo rozumiem, że lipa? Może dlatego, że projektowane było b30? Już nie wiem co myśleć, ławy są, zostawić, wyburzyć, budować dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebixx 11.09.2023 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2023 Takie cudo jak na obrazku, u mnie zrobili wszystkie takie jak po lewej, ale nie wiem jak szerokie :/[ATTACH=CONFIG]466238[/ATTACH] O matko strzemiona z fi10... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mefistox 11.09.2023 06:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2023 Zdjęcia jak w rzeczywistości zostało to wykonane, wrzuciłem w drugim wątku. Na pewno uderza brak ciągłości zbrojenia, tj wygląda mi, że rogi są źle zrobione, do tego na 99% nie robili tych elek w miejscach prostopadłego zejścia się zbrojeń z różnych ław,chyba po prostu na drut wiązałkowy to lepili,żeby się od oka trzymało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 11.09.2023 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2023 Czemu piszesz na wątki? Mnie mocno zastanawia to zbrojenie co autor mial na myśli. Z którego roku ma uprawnienia autor projektu? Czy to ktoś z doświadczeniem czy mlody projektant? Masz kontakt z projektantem? Zapytaj go jakie zadanie pełnią te pręty pionowe od "strzemion" co to daje tej konstrukcji. Te podłużne 4-5można próbować jakoś tłumaczyć[próbować] te poprzeczne dlaczego to #10? Dlaczego otwarte? Jeszcze co do zbrojenia podlużnego , czy w gruncie sa jakieś "dziury" nie nośne obszary? Zbrojenie belki dołem tak sugeruje. Zbroi się element po stronie rozciąganej, ale ława "leży" na gruncie po co 4-5prętów?? Kosmiczne rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mefistox 11.09.2023 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2023 Czemu piszesz na wątki? Mnie mocno zastanawia to zbrojenie co autor mial na myśli. Z którego roku ma uprawnienia autor projektu? Czy to ktoś z doświadczeniem czy mlody projektant? Masz kontakt z projektantem? Zapytaj go jakie zadanie pełnią te pręty pionowe od "strzemion" co to daje tej konstrukcji. Te podłużne 4-5można próbować jakoś tłumaczyć[próbować] te poprzeczne dlaczego to #10? Dlaczego otwarte? Jeszcze co do zbrojenia podlużnego , czy w gruncie sa jakieś "dziury" nie nośne obszary? Zbrojenie belki dołem tak sugeruje. Zbroi się element po stronie rozciąganej, ale ława "leży" na gruncie po co 4-5prętów?? Kosmiczne rozwiązanie. Wiesz, myślałem, że jeden się zamknie, a chciałem poruszyć nowe kwestie, po czym zlało się jedno w drugie, poproszę adminów może o scalenie. Autor projektu wg strony PIIB ma uprawnienia z 2012 roku, na oczy go nie widziałem, bo to projekt z neta. a mój architekt to też pipa, bo przy adaptacji nie dopytywał mnie o grunty itd. Grunt jest lessowy, w drugim wątku widać, jak to wygląda. W lessie potrafią być pustki, potrafią się robić leje itd, ale tego żadna siła nie zatrzyma i nie robi się to raczej z wody opadowej. To co wychodzi w górę, to jest na oko ściana fundamentowa wychodząca z ławy, zakończona wieńcem. albo nie zrozumiałem części pytania (pręty pionowe "od strzemion"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 11.09.2023 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2023 Ściana jest nad ławą to jest jasne, ale te pręty nazwę je U siedzą w lawie ich końce stoją pionowo. Te końce to zwyczajna strata kasy one nic nie trzymają i nic nie dają. No może stanowią jakieś zbrojenie przeciw skurczowe, ale to jest za mały element by takie było potrzebne. Wychodzi że projektant ma 10 lat doświadczenia, hmmm jestem ciekawy co miał na myśli tworzac takie zbrojenie. Osobiście nie spotakłem tego typu rozwiązań i nie bardzo potrafię zrozumieć po co to. Może ktoś potrafi to jakoś wytłumaczyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts