Ratpaw 11.09.2023 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2023 U mnie na dole ław są elementy w kształcie takich trapezów (bez górnego boku):[ATTACH=CONFIG]466253[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 11.09.2023 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2023 U mnie na dole ław są elementy w kształcie takich trapezów (bez górnego boku):[ATTACH=CONFIG]466253[/ATTACH] Trapezów ja nie widzę masz pręty prostopadłe do ławy, nazwałbym to typowym rozwiązaniem. Mozna dyskutowac czy haki sa niezbędne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 11.09.2023 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2023 Trapezów ja nie widzę masz pręty prostopadłe do ławy, nazwałbym to typowym rozwiązaniem. Mozna dyskutowac czy haki sa niezbędne. O te haki mi chodziło. Projektant twierdził, że niezbędne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mefistox 11.09.2023 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2023 Po co takie rozwiązanie nie wiem. Może miał to być schron hitlera na 300 lat. Przy okazji wykryłem bubel w projekcie, architekt adaptujący potwierdził nieprawdę. Mój dom w projekcie jest na piasku i nie ma potrzeby chronić od wody. wypas co? wychodzi na to, że budowlańcy robiąc szerszą ławę, przypadkowo pomogli. Kwestia jak ją zazbroili pozostaje dyskusyjna, natomiast mam teraz zagwozdkę jak zabezpiczeczyć fundament przed dostawaniem się wody pod niego (to zagrożenie na lessie). no i jeden z geologów polecał zrobić badanie samodzielnie gruntu (jednego z parametrów lessu) w laboratorium, wg drugiego nie trzeba, bo skoro domy w koło stoja... Póki co na moment wstrzymuję budowę, chyba jakieś jedno badanie gruntu zrobię. muszę się od środka podkopać pod fundament w dwóch miejscach najlepiej. szczerze, to jestem tym zmęczony, a jescze się nie zazcęło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mefistox 11.09.2023 12:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2023 (edytowane) Jeszcze jedna wątpliwość mnie naszła. jedna z ław, wcale nie centralna, taka powiedzmy położona 1/3 od wejścia do budynku ma 2 stopy. Jedna stopa ma 140 cm szerokości, druga zaraz obok ma 130 cm. Praktyycznie zazbrojona tylko na środku. Z tego wyjdzie komin. No i pod słupa na rogu zrobili niezgodnie z projektem dobre 150 cm na 150 cm żywego betonu, wysoko na dużo więcej (30 cm?) niż reszta ław. Tam jest blok betonu 150 na 150 na 100 jak nic. ogromny. z niego wychodzi zbrojenie pod słup tarasu. Nie ściągnie mi to konstrukcji w dół??? nie przechyli budynku? kazać im to rozkuć? Przecież to bęzdie siadać bardziej niż reszta (nie przez szerokość, a przez wysokość i wagę). Edytowane 11 Września 2023 przez Mefistox Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 11.09.2023 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2023 No i pod słupa na rogu zrobili niezgodnie z projektem dobre 150 cm na 150 cm żywego betonu, wysoko na dużo więcej (30 cm?) niż reszta ław. Tam jest blok betonu 150 na 150 na 100 jak nic. ogromny. z niego wychodzi zbrojenie pod słup tarasu. Nie ściągnie mi to konstrukcji w dół??? nie przechyli budynku? kazać im to rozkuć? Przecież to bęzdie siadać bardziej niż reszta (nie przez szerokość, a przez wysokość i wagę). Jakas mega samowola na tej Twojej budowie panuje. Musisz nad tym towarzystwem zapanować. Zacznij wymagać od kierownika. 1,5m3 betonu nie powinno ściągnąc w dół jak to piszesz domu, ale lanie takich stóp to marnotrawstwo twoich pieniedzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mefistox 11.09.2023 13:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2023 To był ostatni transport więc tam wylali :/ no mam nadzieje, że nie ściągnie, to B25 już jest! i na lessie :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mefistox 11.09.2023 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2023 Grubość strzemion jest ważna.. Rozstaw również. Brak informacji o przekroju wieńca, ale po szerokości ławy wychodzi na to, że może mieć 50cm więc musi był zrobione z 6 prętów żebrowanych 12mm, po trzy na poziom łączone strzemionami z lewej i z prawej strony, tak, że środkowy pręt jest wspólny dla obu strzemion Klasa betonu jest podstawą prawidłowej wytrzymałości fundamentów. Dbx, czyli jeśli przy szerokości ławy 80 cm dali te wieńce 50 albo 60 cm, ale tylko z 4 drutów 12mm, to zbrojenie w zasadzie nie będzie przenosić rozciągania i popękają ściany? U mnie budynek na pewno będzie osiadal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mefistox 11.09.2023 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2023 Jak patrzę na zdjęcia, to szczerze, wg mnie na 99% dali mniej niż 50 cm, bardziej to wygląda na 40 na może 30, ale ręki nie dam sobie uciąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 12.09.2023 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2023 (edytowane) Na zdjęciu rysunku projektu, pokazującym przekrój ławy, jest wyraźnie napisany wymiar zbrojenia: 50x30 i strzemiona co 20cm. Biorąc pod uwagę konieczną otulinę z betonu, ławy powinny mieć 60cm szer. Tak się już głupio przyjęło, że ścianki fundamentowe stawia się na osi ławy czyli, że zbrojenie ławy musi też być położone w osi. Zauważ też i to, jak wygląda cały przekrój ławy, czyli ile betonu wystaje poza zbrojenie. Z tego co widać na zdjęciach, zbrojenie ucieka od osi na boki. Poza tym, na zdjęciach widać wyraźnie i to jest ważna sprawa, że wykop pod ławy, jest za płytki. Norma mówi, że ława ma być posadowiona na głębokości 1,3m ze względu na strefę przemarzania. Na oko wykop może mieć 80cm, dlatego też wierzch ławy jest tak wysoko. Czytając rysunek przekroju ławy, kolejna do wykonania jest ścianka fundamentowa. I teraz, może ona być z bloczków betonowych, może ona być wylana z betonu ale po uprzednim wykonaniu szalunku. Zauważ, że na rysunku ławy, na samej górze, jest zaznaczony zbrojony wieniec betonowy. Ale, teraz, przed rozpoczęciem stawiania ścianki fundamentowej musisz wytyczyć/sprawdzić przekątne by można było poprawnie wytyczyć osie ścianek fundamentowych, by uniknąć stawiania ścinek w trapez albo inną figurę Oczywiście ścianki fundamentowe i wierzch ławy w dalszej kolejności, musisz zaizolować. W zasadzie, można budować dalej, bo to co widać na zdjęciach jest mimo wszystko, dalekie od tragedii. Wg. mnie istotny jest za płytki wykop i spieprzone zbrojenie, ale zakładam, że da się z tym żyć. Teraz wszystko zależy od tego, co sam postanowisz. Widujemy budowy, które w porównaniu z twoją, wywołują o wiele większe emocje. Choć, za płytko posadowiona ława daje do myślenia. Sprawdź jak to wygląda w projekcie byś mógł coś sensownego w tym temacie wymyślić i mieć mocny argument w razie czego. Edytowane 12 Września 2023 przez dbx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts