Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa Konceptus

Petronelli

Recommended Posts

• Odpowiedzi 193
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A może zwyczajnie padł przetwornik ciśnienia lub elektronika? Wystarczy podłączyć manometry do układu chłodniczego i porównać wskazanie sterownika z ciśnieniem rzeczywistym.

I tutaj dochodzimy do sedna. Bo aby to sprawdzić, nie trzeba nadprzyrodzonych mocy ,tylko chęć wysłania serwisu do sprawdzenia poprawności działania poszczególnych składowych pompy.

Jednak ta firma od 3 miesiący zgłaszania problemu nie chce go zweryfikować,tylko pozostaje w strefie domysłu. A dzieli nas 60 minut czasu poświęconego na dojazd.

I tutaj dochodzimy do sedna. Bo aby to sprawdzić, nie trzeba nadprzyrodzonych mocy ,tylko chęć wysłania serwisu do sprawdzenia poprawności działania poszczególnych składowych pompy.

Jednak ta firma od 3 miesiący zgłaszania problemu nie chce go zweryfikować,tylko pozostaje w strefie domysłu. A dzieli nas 60 minut czasu poświęconego na dojazd.

Jeżeli firma Konceptus ignoruje problem to może zatrudnij niezależnego serwisanta który, na Twój koszt, zrobi stosowną ekspertyzę.

Jeżeli wina leży po Twojej stronie to będziesz wiedział co i jak na własny koszt naprawić, zmienić.

Jeżeli jest błąd w instalacji to masz dobre podstawy do dalszych działań.

Technicznych i prawnych.

Jeżeli firma Konceptus ignoruje problem to może zatrudnij niezależnego serwisanta który, na Twój koszt, zrobi stosowną ekspertyzę.

Jeżeli wina leży po Twojej stronie to będziesz wiedział co i jak na własny koszt naprawić, zmienić.

Jeżeli jest błąd w instalacji to masz dobre podstawy do dalszych działań.

Technicznych i prawnych.

Zamysł dobry, jednakże nic w instalacji nie zmieniałem, ani nie użytkuję urządzenia inaczej niż zalecenie producenta, więc mojej winy bym się tutaj nie doszukiwał.

Czy wina leży po stronie producenta? Jedynie taką, że nie sprawdzam co jest przyczyną takiego wadliwego działania pompy.

Jeżeli są inne przyczyny wynikające z tego, że firma popełniła błąd w konstrukcji pompy, to na to jest gwarancja i nie mam z tym problemu. Zdarza się. Choć doświadczenia wcześniejsze każą mi mieć duże obawy co dalej...stąd też napisałem tutaj na grupie.

Nie masz co dalej czekać i kolejny raz prosić firmą Konceptus o naprawę systemu.

Mają jakieś konkretne rozwiązanie które Tobie odpowiada i pasuje do normalnego użytkowania ?

Czas płynie i zbliża się zima ...

Rozwiązania na tu i teraz , tak jak powinno się to załatwić...nie ma.

• 2 weeks później...
Ostatnia rozmowa mailową skończyła się deklaracją konsultacji w firmie na temat problemu i nastała cisza. Generalnie moja cierpliwość jest na ukończeniu.

Zauważyłem że w kontaktach z biurem należy być konsekwentnym i upierdliwym ;)

Sam dzięki temu rozwiązałem dwa problemy.

Pierwszy to zawieszanie się PC po grzaniu CWU. Dostałem nowy software (tam był problem) oraz niestandardowo jeszcze mam moduł który restartuje PC w przypadku jego zawieszenia

Drugi to problem z dolnym źródłem a konkretnie brakiem przepływu w jednej z pętli. Wykonano u mnie prace ziemne i zastąpiono niedrożną sondę nową

Napisz coś więcej o tym DZ: jaki rodzaj, jaki uzysk (też jednostkowy), jaka moc, jaki koszt :rolleyes:

Co do parametrów DZ, budynku i PC to najlepiej spójrz w moją stopkę. Tam jest chyba większość informacji których szukasz.

Nie bardzo rozumiem o jaki "uzysk" pytasz?

Koszt jakieś 2 lata temu gdy podpisywałem umowę to na wymieniony zestaw to było 33kPLN. Teraz widzę że taki sam to prawie 48kPLN

Czy skorzystaliście z dolnych źródeł od Koncepsusa czy sami je robiliście?

Ja mam pięć sond na głębokość 8 m. Jeden sezon za mną, gdzie start 1 października był z temperaturą gruntu 14.8 st.

Kolejne miesięczne zużycie, grudzień. Podajcie swoje z opisem budynku oraz temperatur i jaka pompa :).

Grudzień zużycie co+cwu 1183 kWh pompa + 10 kWh grzałki w buforze. Pompa gruntową Konceptus 8 kW , 5 sond po 8 metrów głębokości , grzeje bufor 500 litrów z wężownicą 5.4m do CWU. CWU do 50 stopni 6-9 i 16-22.

Ogrzewam dom o powierzchni ogrzewanej 228 m2. Ocieplony 15 cm styro na ścianach w kropki, w dachy na skosach 26 cm wełny, a na stropie 40 cm stryo oraz wełny, grunt 10 cm styropiany. W domu jest wentylacja z reku, temperatura nawiewu 17.5 stopnia, utrzymywana temperatura dzień 21,5, noc 20.5 stopnia. W całym domu są 100% grzejniki Kermi Thermx2

OZC 10 kW

Dolne źródło w zależności od temperatury zasilania, ma obecnie 2.6/0 - 3.3/0.7.

Zastanawiam się, jak to możliwe, że 5 sond po 8 metrów każda, jest w stanie sprostać ogrzaniu domu o powierzchni 228m2? Grzejniki w całym domu...

One mają 8m wysokości ale to jest przecież spirala o długości 100mb każda. Inna sprawa że gdyby to miało być jedyne źródło ciepła to trochę mało na taki budynek. Ale jak pamiętam to Petronelli traktuje PC jako drugie źródło bo tam w buforach pracują grzałki z COP1, napędzane nadprodukcją z PV

One mają 8m wysokości ale to jest przecież spirala o długości 100mb każda. Inna sprawa że gdyby to miało być jedyne źródło ciepła to trochę mało na taki budynek. Ale jak pamiętam to Petronelli traktuje PC jako drugie źródło bo tam w buforach pracują grzałki z COP1, napędzane nadprodukcją z PV

Nie jest tak, że pompa to drugie źródło.

Pompa jest głównym źródłem ogrzewania domu i w zeszłym sezonie tylko przy największych mrozach musiałem dogrzewać grzałkami bufor, aby osiągnąć odpowiednią temperaturę do CWU. Tak naprawdę ta pompa ma troszkę za małą moc aby wygospodarować jej tyle by móc zagrzać CWU do odpowiedniej temperatury.

Jeżeli chodzi o dolne źródło, to od stycznia grzałem bufor z temperaturą jego zasilania 50 *C, aby DZ wytrzymało cały sezon.

Także grzałki w buforze posłużyły mi w największe mrozy do dogrzania CWU oraz podczas awarii pompy .