Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa Konceptus

Petronelli

Recommended Posts

• Odpowiedzi 193
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak z ciekawości Petronelli, ile czasu pracuje Twoja pompa na dobe żeby ogrzać dom?

Pytam bo ja mam dom 200m2, ściany 20cm grafit, podłoga 20cm styro, w skosach celuloza 35cm, sufit 40cm, wentylacja grawitacyjna i do tego mam pompe 13,2 kW, 9 sond i powiem szczerze mam wrażenie że jest to mocno na styk.

W domu w pierwszym roku utrzymywałem 21,5 zeby nie meczyć pompy bo wilgotno itd, w tym roku 22 stopnie i pompa zeby to osiągnąc musi pracować przy obecnych temperaturach dzień -4, noc -7 okolo 10h. Jak cieplej za oknem np 0 w nocy i minimalny plus w dzień to wystarczy 5-6h pracy.

Pytam bo ten sezon zdecydowanie zimniejszy i jak każdy (chyba) użytkownik gruntówki z niepokojem patrze na temperatury dolnego źródła. Obecnie po skończonym grzaniu rano dolne żródło ma 7.0 - 4.0. Do jakiej najniższej wartości to u Ciebie zeszło i czy jak np dojdzie do 1.0 - -2.0 to czy to jest dramat czy w gruntówkach jest to normalne?

W zeszłym roku najniżej zeszło u mnie do okolo 3.0 - 0.0.

Nie kupowałem pompy od Adama, dlatego kontaktuje się tylko z producentem.

Kotłownia działa, ale samo wykonanie pozostawia pewien niedosyt.

Tak, wiem o tym ale Adam często publikował posty na temat PC.

Wg danych podanych na stronie sprzedawcy PC Konceptus Adam jest firmowym serwisantem

https://konceptus.com.pl/firma-kontakt/

Tak z ciekawości Petronelli, ile czasu pracuje Twoja pompa na dobe żeby ogrzać dom?

Pytam bo ja mam dom 200m2, ściany 20cm grafit, podłoga 20cm styro, w skosach celuloza 35cm, sufit 40cm, wentylacja grawitacyjna i do tego mam pompe 13,2 kW, 9 sond i powiem szczerze mam wrażenie że jest to mocno na styk.

W domu w pierwszym roku utrzymywałem 21,5 zeby nie meczyć pompy bo wilgotno itd, w tym roku 22 stopnie i pompa zeby to osiągnąc musi pracować przy obecnych temperaturach dzień -4, noc -7 okolo 10h. Jak cieplej za oknem np 0 w nocy i minimalny plus w dzień to wystarczy 5-6h pracy.

Pytam bo ten sezon zdecydowanie zimniejszy i jak każdy (chyba) użytkownik gruntówki z niepokojem patrze na temperatury dolnego źródła. Obecnie po skończonym grzaniu rano dolne żródło ma 7.0 - 4.0. Do jakiej najniższej wartości to u Ciebie zeszło i czy jak np dojdzie do 1.0 - -2.0 to czy to jest dramat czy w gruntówkach jest to normalne?

W zeszłym roku najniżej zeszło u mnie do okolo 3.0 - 0.0.

Pompa na Twój dom jest w moim przekonaniu zbyt dużej mocy. Myślę, że spokojnie wystarczyła by móc 8 kW, a być może mniejsza. Ja na swój dom 235 M2 i same grzejniki, gorzej ocieplony, mam 8 kW i 5 sond.

Jeżeli chodzi o czas pracy u mnie, to niestety przy obecnych temperaturach jest to około 17-18 h. Wg OZC powinienem mieć pompę o mocy 10kW i taka mała moc jaką posiadam, była świadomym wyborem. Producent chciał mi wcisnąć, celowo używam tego słowa, pompę z 12-14 sondami, odpowiednio 14,4-16,8 moc urządzenia. Ja miałem w zamiarze posiadania drugiego źródła ciepła, więc nie bałem się o to czy ta moc wystarczy, aby dogrzać dom w największe mrozy. W zeszłym roku było coś chyba -18 i temperatura była osiągana jaką chcieliśmy w domu, jedynie brakło mocy, aby przy jednoczesnym ogrzewaniu domu, osiągnąć pożądaną (50 *C) na CWU.

Temperatura DZ przy zasilaniu bufora 37-43 *C na CO zeszła do minusów na wyjściu i wtedy aby DZ wytrzymało, od stycznia grzałem temperaturą zasilania bufora 50 *C na CO. Wytrzymało nie zamarzło. Podobno to rozwiązanie z sondami ma możliwość szybszej regeneracji DZ, niż w głębszych odwiertach jakie są popularniejsze, czyli 90-100m. Z tego co mówił właściciel, to okolice 0 na zasilaniu i jeszcze przez kilka dni można ciągnąć energię z ziemii.

Co do ilości godzin przepracowanych sprężarki, to oczywiście najlepiej jakby to było najmniej, aleroku podobno bardziej istotne jest ile ma startów, czyli czy nie taktuje. W necie piszą, że 1-2 starty na godzinę to jest dopuszczalne i bardziej to bym poobserwował jak u Ciebie wygląda i próbował poszukać ustawień, które spowodują dłuższy czas pracy pompy.

Ja w tym roku założyłem mieszacz na wyjściu z bufora, sterowany pogodowo, i osiągnąłem lepszy komfort cieplny w domu oraz wyższą temperaturę na CWU. Niestety nie mam możliwości ustawienia histerezy w pompie i to nie pozwala mi zbalansować tych wszystkich ustawień do w miarę optymalnej pracy pompy.

Myślę, że gdybym miał drugie źródło ogrzewania wtedy faktycznie sensownie wziąć mniejszą pompę i jak wystarczy to OK a jak nie to się dogrzeje drugim źródłem.

Wiedząc, że planuje ogrzewać i grzać CWU tylko pompą chciałem mieć zapas. Tak bardzo uwierzyłem w pompę ciepłą, że w buforze nie mam nawet grzałki. Już teraz wiem, że muszę ją założyć na wypadek awarii pompy lub wyczerpania DZ.

Odnośnie braku możliwości ustawienia histerezy na pompie to było to moje pierwsze pytanie tuż po instalacji bo wydało mi się to bardzo słabe, że pompa ma histereze 1 stopień (w przypadku CWU z cyrkulacją powoduje to niepotrzebne starty pompy w ciągu dnia). Z tego co się orientuje konkurencja posiada możliwość ustawienia conajmniej 3 trybów: komfort, zwykły, eco i zasadniczo te tryby polegają jedynie na tym że histereza jest inna. Niestety wprowadzenie takiej funkcji chyba nie jest teraz priorytetem dla producenta.

Myślę, że gdybym miał drugie źródło ogrzewania wtedy faktycznie sensownie wziąć mniejszą pompę i jak wystarczy to OK a jak nie to się dogrzeje drugim źródłem.

Wiedząc, że planuje ogrzewać i grzać CWU tylko pompą chciałem mieć zapas. Tak bardzo uwierzyłem w pompę ciepłą, że w buforze nie mam nawet grzałki. Już teraz wiem, że muszę ją założyć na wypadek awarii pompy lub wyczerpania DZ.

Odnośnie braku możliwości ustawienia histerezy na pompie to było to moje pierwsze pytanie tuż po instalacji bo wydało mi się to bardzo słabe, że pompa ma histereze 1 stopień (w przypadku CWU z cyrkulacją powoduje to niepotrzebne starty pompy w ciągu dnia). Z tego co się orientuje konkurencja posiada możliwość ustawienia conajmniej 3 trybów: komfort, zwykły, eco i zasadniczo te tryby polegają jedynie na tym że histereza jest inna. Niestety wprowadzenie takiej funkcji chyba nie jest teraz priorytetem dla producenta.

Często polecane na forum muratora OZC, pozwoliłby Ci zaoszczędzić ładnych parę tysięcy,przy wydatkowaniu kilkuset złotych. Ja właśnie tak do tego podszedłem i zaoszczędzone środki wydać na grzałki, które przydały się w przypadku trzykrotnej awarii pompy oraz kilkukrotnie zeszłej zimy na dogrzanie CWU do temperatury akceptowalnej przez płeć piękną

Celując w deltę rzędu 5*C, ja bym średnicy wewnętrznej mniejszej niż 25mm nie użył. Czyżby średnica rur na jakie patrzysz u siebie wzbudzała Twój niepokój?

Rura z pompy do bufora jest karbowana, a jej średnica zewnętrzna to 25mm, wewnętrzna będzie w okolicach 20 mm, lub nawet 19 mam.

Wzbudza mój niepokój bo karbowana raczej nie powinna być aby nie dławić przepływów, a i średnia raczej za mała

Rura z pompy do bufora jest karbowana, a jej średnica zewnętrzna to 25mm, wewnętrzna będzie w okolicach 20 mm, lub nawet 19 mam. (...)

Przecież wystarczy jedno spojrzenie na temperatury wyjście/powrót (skraplacza) by ocenić przepływ. Masz termometry w buforze, a na tych w PC też zaoszczędzono ?

Jaka jest maksymalna temperatura na wyjściu podawana przez tego, kto tę PC skonstruował ?

Masz jakąś dokumentację z podanymi jej osiągami ?

Przecież wystarczy jedno spojrzenie na temperatury wyjście/powrót (skraplacza) by ocenić przepływ. Masz termometry w buforze, a na tych w PC też zaoszczędzono ?

Jaka jest maksymalna temperatura na wyjściu podawana przez tego, kto tę PC skonstruował ?

Masz jakąś dokumentację z podanymi jej osiągami ?

Mam podawane różne wartości na wyświetlaczu pompy. Czy jest tam wyjście powrót skraplacza? Nie wiem.

Maksymalna temperatura wyjścia z pompy do bufora, jaką mogę ustawić jest 55*C. Dokumentacja do pompy jest, ale nie zawiera tak szczegółowych informacji do jakich jesteśmy przyzwyczajeni zakupując nowe urządzenie.

Mam podawane różne wartości na wyświetlaczu pompy. Czy jest tam wyjście powrót skraplacza? Nie wiem.

Maksymalna temperatura wyjścia z pompy do bufora, jaką mogę ustawić jest 55*C. Dokumentacja do pompy jest, ale nie zawiera tak szczegółowych informacji do jakich jesteśmy przyzwyczajeni zakupując nowe urządzenie.

Skraplacz jest wymiennikiem, w którym po jednej stronie jest ogrzewana przepływająca przez niego woda, a po drugiej stronie przepływa gorący czynnik chłodniczy.

Czyli wyjście/powrót skraplacza = wyjście/powrót PC.

Jako użytkownik powinieneś znać temperaturę wody opuszczającej PC i temperaturę wody powracającej do PC.

Wtedy będziesz wiedział czy delta GZ ma np. 5*C, 10*C czy 15*C.

Dyskusja o temperaturach bez znajomości tychże temperatur jest sensu pozbawioną.

Jeśli jakaś instalacja z "gruntówką" nie posiada pomiaru temperatur DZ i GZ lub ma tylko 1 termometr po stronie DZ i jeden po stronie GZ, to przecież lepiej dodać brakujące termometry, niż snuć domysły na temat tego co się w tej instalacji dzieje.

Skraplacz jest wymiennikiem, w którym po jednej stronie jest ogrzewana przepływająca przez niego woda, a po drugiej stronie przepływa gorący czynnik chłodniczy.

Czyli wyjście/powrót skraplacza = wyjście/powrót PC.

Jako użytkownik powinieneś znać temperaturę wody opuszczającej PC i temperaturę wody powracającej do PC.

Wtedy będziesz wiedział czy delta GZ ma np. 5*C, 10*C czy 15*C.

Dyskusja o temperaturach bez znajomości tychże temperatur jest sensu pozbawioną.

Jeśli jakaś instalacja z "gruntówką" nie posiada pomiaru temperatur DZ i GZ lub ma tylko 1 termometr po stronie DZ i jeden po stronie GZ, to przecież lepiej dodać brakujące termometry, niż snuć domysły na temat tego co się w tej instalacji dzieje.

To wszystko o czym piszesz jest na ekranie wywołanym kodem 1505 na sterowniku.

Są temperatury DZ, jest temperatura sprężarki, jest temp powrotu wody do PC, jest temperatura zasilania na wymienniku ciepła.

[ATTACH=CONFIG]467281[/ATTACH]

@adam_mk widzisz co tu wypisują i .... nie grzmisz?

Sugerujesz, że adam_mk od środka widzi tę firmę w różowych barwach, że wszystko tam idealnie działa, a produkty jak tylko wyjadą (pewnie po intensywnych testach) do klienta zaczynają się psuć? Znasz chociaż jeden taki przypadek na rynku?

@Ratpaw

Nic nie sugeruję. Budzi tylko moje zdziwienie milczenie Adama. W końcu nadal jest reprezentantem firmy /na stronie WWW/, tym samym na FM.

Nie wiem, czy ma profil płatny na FM, ale reprezentantem oficjalnie chyba jednak nie jest, bo na każde zapytanie odpowiada przekierowaniem do kogoś innego. Tak czy siak za wszystko odpowiedzialny jest właściciel, który ma w pompce serwisowanie sprzętu, ale jak go zapytałem o ofertę, to dostałem od ją ręki (na pompy).

@Ratpaw

Nic nie sugeruję. Budzi tylko moje zdziwienie milczenie Adama. W końcu nadal jest reprezentantem firmy /na stronie WWW/, tym samym na FM.

On tylko albo aż robi dla nich PC, nie jest 'reprezentantem' bo nie jest do tego umocowany, z tego co mi wiadomo.

Zamiast go wzywać dzwońcie prosto do firmy