stos 19.09.2023 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2023 Masz rację. https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/kodeks-cywilny-16785996/ks-3-tyt-11-dz-2 W Necie można znaleźć przykładowy formularz zgłoszenia usunięcia wady w oparciu o rękojmię. Są ta wszystkie § na które trzeba się powołać aby to byłą wiążące dla sprzedawcy. https://konsument.umtychy.pl/rekojmia-wzory-pism-reklamacyjnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Petronelli 19.09.2023 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2023 Dziękuję wszystkim za rady. Jutro podejmę kolejną próbę rozmowy z właścicielem, która jeżeli nie przyniesie wizyty serwisu to skorzystam z prawa rękojmi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 19.09.2023 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2023 Dziękuję wszystkim za rady. Jutro podejmę kolejną próbę rozmowy z właścicielem, która jeżeli nie przyniesie wizyty serwisu to skorzystam z prawa rękojmi. Jeśli chcesz cokolwiek załatwić to w pierwszej kolejności wyślij te list z reklamacją opartą na rękojmi. Odczekaj dwa tygodnie i jeśli sprzedawca w tym czasie się nie odezwie z reakcją na Twoje propozycje będziesz w znacznie lepszej sytuacji przetargowej. Zwyczajnie będzie musiał wykonać to o co w liście wnioskowałeś. Jak sprzedawcę wcześniej poinformujesz o chęci skorzystania z rękojmi, on się przygotuje i spowoduje że niewiele załatwisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 19.09.2023 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2023 Petronelli zrób tak jak napisał stos.Nie informuj Konceptusa o swoich zamiarach korzystania z rękojmi.Już mieli swój czas na załatwienie problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof_x 20.09.2023 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2023 Ciekawe jaka jest szansa że czytają ten wątek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Petronelli 20.09.2023 10:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2023 Ciekawe jaka jest szansa że czytają ten wątek? Zapewne tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Petronelli 20.09.2023 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2023 Dostałem dzisiaj taką wiadomość odnośnie powodu jaki sprawia iż wzrasta ciśnienie. "Przeanalizowałem dane z ekranu serwisowego i skonsultowałem z naszym chłodziarzem. Jedynym wyjściem aby zmusić pompę do pracy z wysoką temperaturą powrotu z ogrzewania byłoby przeregulowanie jej do parametrów "gorących". Normalnie pompy ustawiamy z optymalizacją na zimę, dla temp dolnego źródła rzędu 5C, powrót z co 25-30 C, wyjście na CO 30-35C - dla tych parametrów wyciskamy jak najwyższy COP. Jeśli dobierzemy ustawienia pod temperatury wysokie, COP zimą będzie niższy. Regulacjami może da się zmusić pompę do pracy z temperaturą wody zasilającej o 2-4 C wyższą. Spadnie moc i sprawność w całym zakresie pracy. Wysoka temperatura dolnego źródła w komplecie z wysoką temperaturą wody zasilającej pompę wymusza wyższe ciśnienia. Najprostszym wyjściem byłoby przemieszczenie dolnej grzałki o jedną pozycję w górę, oraz zmiana sposobu sterowania - pompa ciepła ogrzewa najpierw a grzałka dogrzewa do wyższej temperatury. System w którym bufor jest nagrzewany najpierw grzałką a potem dogrzewany pompą ciepłą wymagałby pompy ciepła obliczonej i wykonanej pod te konkretne parametry, raczej na innym czynniku, typu R134." Nie korzystam z grzałek w buforze do jego dogrzewania przed załączeniem się pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 20.09.2023 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2023 Dostałem dzisiaj taką wiadomość odnośnie powodu jaki sprawia iż wzrasta ciśnienie. "Przeanalizowałem dane z ekranu serwisowego i skonsultowałem z naszym chłodziarzem. Jedynym wyjściem aby zmusić pompę do pracy z wysoką temperaturą powrotu z ogrzewania byłoby przeregulowanie jej do parametrów "gorących". Normalnie pompy ustawiamy z optymalizacją na zimę, dla temp dolnego źródła rzędu 5C, powrót z co 25-30 C, wyjście na CO 30-35C - dla tych parametrów wyciskamy jak najwyższy COP. Jeśli dobierzemy ustawienia pod temperatury wysokie, COP zimą będzie niższy. Regulacjami może da się zmusić pompę do pracy z temperaturą wody zasilającej o 2-4 C wyższą. Spadnie moc i sprawność w całym zakresie pracy. Wysoka temperatura dolnego źródła w komplecie z wysoką temperaturą wody zasilającej pompę wymusza wyższe ciśnienia. Najprostszym wyjściem byłoby przemieszczenie dolnej grzałki o jedną pozycję w górę, oraz zmiana sposobu sterowania - pompa ciepła ogrzewa najpierw a grzałka dogrzewa do wyższej temperatury. System w którym bufor jest nagrzewany najpierw grzałką a potem dogrzewany pompą ciepłą wymagałby pompy ciepła obliczonej i wykonanej pod te konkretne parametry, raczej na innym czynniku, typu R134." Nie korzystam z grzałek w buforze do jego dogrzewania przed załączeniem się pompy. Jeżeli nie korzystasz z grzałek to problem jest właściwie rozpoznany przez serwis? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Petronelli 20.09.2023 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2023 Jeżeli nie korzystasz z grzałek to problem jest właściwie rozpoznany przez serwis? Jak widać w wiadomości zapewne tak, jednakże nie rozwiązany na poziomie, którym być powinien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 20.09.2023 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2023 Coś tam piszą o wysokiej temperaturze dolnego źródła. To jakie masz odczyty teraz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Petronelli 20.09.2023 17:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2023 Coś tam piszą o wysokiej temperaturze dolnego źródła. To jakie masz odczyty teraz? 14 wejście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 20.09.2023 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2023 To nie jest jakaś wysoka wartość. U mnie latem pracowała nawet 18°C na wejściu i grzałka do 50°C bez problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Petronelli 20.09.2023 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2023 To nie jest jakaś wysoka wartość. U mnie latem pracowała nawet 18°C na wejściu i grzałka do 50°C bez problemów Widzisz, tym bardziej potwierdzasz, że jest jakiś problem u mnie z pompą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Petronelli 20.09.2023 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2023 To nie jest jakaś wysoka wartość. U mnie latem pracowała nawet 18°C na wejściu i grzałka do 50°C bez problemów Masz podlicznika na pompę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domelek 20.09.2023 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2023 u mnie też 17/18 na wejściu i bez problemu grzeje wode do 50C - pompa na 407C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 20.09.2023 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2023 Masz podlicznika na pompę? Mam. Kończę pierwsze 12 miesięcy. Dom zbudowany wg WT2021. Szkielet drewniany. Ogrzewanie w posadzce akumulacyjne, mam 12cm jastrychu betonowego. Grzeję głównie w drugiej taryfie. Według świadectwa energetycznego. Eu=24,05; Ek=13,56; Ep=40,68. OZC wychodziło 5.3kW dla 22C@-20C Dolne źródło na -2m ppt ale poziomo bo im nie udało się zrobić odwiertów pionowych. Powierzchnia 133m², III strefa klimatyczna, 100% ogrzewania podłogowego, rodzina 2+2, dla CWU głównie prysznice i czasem wanna, zadana temperatura 22°C Zużycie na poziomie 2650kWh wg podlicznika Orno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Petronelli 21.09.2023 04:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2023 Mam. Kończę pierwsze 12 miesięcy. Dom zbudowany wg WT2021. Szkielet drewniany. Ogrzewanie w posadzce akumulacyjne, mam 12cm jastrychu betonowego. Grzeję głównie w drugiej taryfie. Według świadectwa energetycznego. Eu=24,05; Ek=13,56; Ep=40,68. OZC wychodziło 5.3kW dla 22C@-20C Dolne źródło na -2m ppt ale poziomo bo im nie udało się zrobić odwiertów pionowych. Powierzchnia 133m², III strefa klimatyczna, 100% ogrzewania podłogowego, rodzina 2+2, dla CWU głównie prysznice i czasem wanna, zadana temperatura 22°C Zużycie na poziomie 2650kWh wg podlicznika Orno W Orno nie ma aplikacji mobilnej? Czy możesz sprawdzić cykl grzania CWU do 50*C? Czy jest on podczas jednego załączenia pompy, czy tak jak u mnie poprzez taktowanie, z wyłączeniami z powodu ciśnienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Petronelli 21.09.2023 04:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2023 u mnie też 17/18 na wejściu i bez problemu grzeje wode do 50C - pompa na 407C Masz pompę Konceptusa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 21.09.2023 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2023 W Orno nie ma aplikacji mobilnej? Czy możesz sprawdzić cykl grzania CWU do 50*C? Czy jest on podczas jednego załączenia pompy, czy tak jak u mnie poprzez taktowanie, z wyłączeniami z powodu ciśnienia? Ten model licznika który mam na bank nie ma łączności z wifi. Może inne modele ją posiadają. Sprawdziłem ten cykl i grzeje za jednym razem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 21.09.2023 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2023 Jeżeli sytuacja pojawiła się po 6 miesiącach pracy, a wcześniej nie występowała, to mały skraplacz raczej należałoby wykluczyć. Bo jak rozumiem byłby to problem od początku jej pracy. Tak, gdyby był za mały skraplacz (duuużo za mały) to problem występowałby od początku. Podałem jedynie dwie najbardziej prawdopodobne przyczyny 32 barów na skraplaniu przy podanych temperaturach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts