Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa Konceptus

Petronelli

Recommended Posts

Na stronie Konceptusa nie widziałem takiej oferty.

Możliwe że dostałeś ofertę na mniejszą liczbę sond - może na dwie sondy Heliko ?

Każda sonda po 1,2 kW.

Facet powiedział, że mogą zejść z mocą samej pompy dzięki innej sprężarce. Nie wiem czy to prawda. Sond Heliko nie biorę pod uwagę, chcę zrobić DZ na koszach (trzy sztuki).

• Odpowiedzi 193
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Takie propozycje to jest testowanie własnych pomysłów za pieniądze klienta.

Sondy Heliko to nie jest geometrycznie rozlazła odmiana pionowych koszy ? ;)

Sondy Heliko to pionowe, spiralne sondy. Kosze to rozlazła wersja Heliko, jak już. Do Heliko potrzeba wiercenia w gruncie, tak na oko 40 x 800 cm. Ja wolę zamówić koparkę, która wykopie dół na 3,5 m na kosz, który sam mogę skręcić na konstrukcji drewnianej z łat. Mam obliczone dokładne wymiary koszy, tylko to zrobić i wprowadzić do budynku. Ale DZ-tem zajmę się, gdy nadejdzie taka konieczność, póki co można hajcować drewnem w kopciuchu, trzeba też zużyć wspaniały wenezuelski węgiel, bo jeszcze się zmarnuje :lol2:

Sondy Heliko to pionowe, spiralne sondy. Kosze to rozlazła wersja Heliko, jak już. Do Heliko potrzeba wiercenia w gruncie, tak na oko 40 x 800 cm. Ja wolę zamówić koparkę, która wykopie dół na 3,5 m na kosz, który sam mogę skręcić na konstrukcji drewnianej z łat. Mam obliczone dokładne wymiary koszy, tylko to zrobić i wprowadzić do budynku. Ale DZ-tem zajmę się, gdy nadejdzie taka konieczność, póki co można hajcować drewnem w kopciuchu, trzeba też zużyć wspaniały wenezuelski węgiel, bo jeszcze się zmarnuje :lol2:

Sondy heliko to kosze, tylko taką nazwę handlową sobie wymyślił Konceptus

Dostałem ofertę na moce od 2,4 kW.

Ale od Konceptus? Nie miałem pojęcia że takie małe robią

W tych pompach najsłabszym ogniwem jest elektronika?

Może nie najsłabszym ale niektóre jednostki wymagają aktualizacji softu

Edytowane przez exetterenak

Najsłabszym ogniwem jest firma i jej serwis ?

Jeżeli rozpatrujemy przypadek kolegi petronelli to tak

Jeżeli rozpatrujemy mój przypadek to nie

Dalej uważam że można z nimi załatwić sprawy przez telefon i normalnie serwisować sprzęt. Nie mam pojęcia dlaczego tak ociągają się z oceną i naprawą tego problemu z grzaniem

• Like 1

Sondy heliko to kosze, tylko taką nazwę handlową sobie wymyślił Konceptus

Przez Heliko rozumiem sondy spiralne i zdaje się oni też tak je nazywają. Przez kosze rozumiem GWC Geo Calix od Uponoru, a właściwie polskie kopie, opisane tu na forum.

Ale od Konceptus? Nie miałem pojęcia że takie małe robią

Tak, od nich.

Może nie najsłabszym ale niektóre jednostki wymagają aktualizacji softu

Więc w czym problem?

Przez Heliko rozumiem sondy spiralne i zdaje się oni też tak je nazywają. Przez kosze rozumiem GWC Geo Calix od Uponoru, a właściwie polskie kopie, opisane tu na forum.

Heliko to kosze energetyczne, tylko że mniejsze ;)

Tak jak w cytowanym przez Ciebie artykule:

https://instsani.pl/technik-urzadzen-i-systemow-energetyki-odnawialnej/vademecum-energetyki-odnawialnej/pompy-ciepla/dolne-zrodla-ciepla/sondy-spiralne-wymienniki-gruntowe-koszowe/

Nigdy nie lubiłem Rehau za ich "produkty" w rodzaju antybakteryjnych rur ze srebrem w środku i innych wynalazków w cenie złota. Teraz jeszcze bardziej nie lubię. Ja bym nie wpadł na to, aby posadowienie budynku narażać na przemrożenie.

Edytowane przez Ratpaw

Nie sądzę aby kosze, pale energetyczne i dalej pale fundamentowe (czy jak to zwał) były narażone na przemarzanie.

Przecież tam będzie panować w przybliżeniu taka sama temperatura jak w zwykłych sondach czy koszach.

Na tej głębokości ciepło idzie z wnętrza ziemi a nie z góry.

Nie o to chodzi. Ilość pali w posadowieniu to jedno, a ilość sond do DZ-tu co innego. Jak można te dwie rzeczy łączyć? W pewnych przypadkach może o być ta sama ilość, ale przecież nie musi.

Mój kolega miał przypadek zbyt małego dobrania ilości sond w gruntówce i podobno ziemia mu zamarzała. Musiał dowiercać.

• 4 weeks później...

Zanim opowiem jak to u mnie działa jedno wyjaśnienie, moja pompa ma źle działające termometry na buforze wiec temperatury o których mówie trzeba traktować w przybliżeniu (producent jedzie je wymienić od grudnia 2022 i nie dotarł w dalszym ciągu)

- Moja pompa konceptus jest ustawiona tak, że w ciągu dnia mam ustawione CWU na 41 stopni (komfortowo da sie wziąć prysznic wiec pewnie jest to troche wyższa temperatura ale patrz. nie działają termometry)

- do kąpieli nagrzewam bufor do 50 stopni (tak jest ustawione na pompie ale realnei bedzie to 55 stopni) i zeby osiągnąć tą temperature pompa potrzebuje okolo 70 minut i 4-5 wyłączeń z powodu zbyt wysokiego ciśnienia lub sprężarka osiąga 100 stopni

- zeby zagrzać CWU do 50 stopni przy instalatorach wyglądało to tak samo, praca pompy, zbyt wysokie ciśnienie i przerwa (instalatorzy stwierdzili ze tak ma być)

- Jeśli pompa ma zagrzać CWU do 48 stopni to wyłączy się minimum raz z powodu zbyt wysokiego ciśnienia

Tak więc nie wygląda to najlepiej jeśli co drugi dzień myślę o dołożeniu grzałki do bufora.

Zanim opowiem jak to u mnie działa jedno wyjaśnienie, moja pompa ma źle działające termometry na buforze wiec temperatury o których mówie trzeba traktować w przybliżeniu (producent jedzie je wymienić od grudnia 2022 i nie dotarł w dalszym ciągu)

- Moja pompa konceptus jest ustawiona tak, że w ciągu dnia mam ustawione CWU na 41 stopni (komfortowo da sie wziąć prysznic wiec pewnie jest to troche wyższa temperatura ale patrz. nie działają termometry)

- do kąpieli nagrzewam bufor do 50 stopni (tak jest ustawione na pompie ale realnei bedzie to 55 stopni) i zeby osiągnąć tą temperature pompa potrzebuje okolo 70 minut i 4-5 wyłączeń z powodu zbyt wysokiego ciśnienia lub sprężarka osiąga 100 stopni

- zeby zagrzać CWU do 50 stopni przy instalatorach wyglądało to tak samo, praca pompy, zbyt wysokie ciśnienie i przerwa (instalatorzy stwierdzili ze tak ma być)

- Jeśli pompa ma zagrzać CWU do 48 stopni to wyłączy się minimum raz z powodu zbyt wysokiego ciśnienia

Tak więc nie wygląda to najlepiej jeśli co drugi dzień myślę o dołożeniu grzałki do bufora.

To co opisujesz wygląda jak przypadek kolegi Petronelli. U niego również następuje wyłączenie z powodu wysokiego ciśnienia i grzanie na raty