Ratpaw 25.10.2023 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2023 Na stronie Konceptusa nie widziałem takiej oferty. Możliwe że dostałeś ofertę na mniejszą liczbę sond - może na dwie sondy Heliko ? Każda sonda po 1,2 kW. Facet powiedział, że mogą zejść z mocą samej pompy dzięki innej sprężarce. Nie wiem czy to prawda. Sond Heliko nie biorę pod uwagę, chcę zrobić DZ na koszach (trzy sztuki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 25.10.2023 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2023 Takie propozycje to jest testowanie własnych pomysłów za pieniądze klienta. Sondy Heliko to nie jest geometrycznie rozlazła odmiana pionowych koszy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 25.10.2023 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2023 Takie propozycje to jest testowanie własnych pomysłów za pieniądze klienta. Sondy Heliko to nie jest geometrycznie rozlazła odmiana pionowych koszy ? Sondy Heliko to pionowe, spiralne sondy. Kosze to rozlazła wersja Heliko, jak już. Do Heliko potrzeba wiercenia w gruncie, tak na oko 40 x 800 cm. Ja wolę zamówić koparkę, która wykopie dół na 3,5 m na kosz, który sam mogę skręcić na konstrukcji drewnianej z łat. Mam obliczone dokładne wymiary koszy, tylko to zrobić i wprowadzić do budynku. Ale DZ-tem zajmę się, gdy nadejdzie taka konieczność, póki co można hajcować drewnem w kopciuchu, trzeba też zużyć wspaniały wenezuelski węgiel, bo jeszcze się zmarnuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 25.10.2023 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2023 Twój kosz jaką będzie miał średnicę ? Kosz Heliko 40 x 800 cm to jest jakiś specjalny wynalazek? Chyba ma w miarę normalne wymiary? Kupiłeś wenezuelskie czarne złoto ? To się pali czy musisz podlać Pb95 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 25.10.2023 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2023 Zobacz tu wszystko jest. Ja żadnego węgla nie kupuję, wujek kupił i teraz żałuje, bo ten syf strasznie kopci. Tak to jest jak się ogląda niewłaściwe kanały TV i kupuje pod wpływem emocji. Mam nadzieję, że choć trochę szczujnie sobie odpuszczą i przestaną straszyć Putinem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 26.10.2023 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2023 (edytowane) Sondy Heliko to pionowe, spiralne sondy. Kosze to rozlazła wersja Heliko, jak już. Do Heliko potrzeba wiercenia w gruncie, tak na oko 40 x 800 cm. Ja wolę zamówić koparkę, która wykopie dół na 3,5 m na kosz, który sam mogę skręcić na konstrukcji drewnianej z łat. Mam obliczone dokładne wymiary koszy, tylko to zrobić i wprowadzić do budynku. Ale DZ-tem zajmę się, gdy nadejdzie taka konieczność, póki co można hajcować drewnem w kopciuchu, trzeba też zużyć wspaniały wenezuelski węgiel, bo jeszcze się zmarnuje Sondy heliko to kosze, tylko taką nazwę handlową sobie wymyślił Konceptus Dostałem ofertę na moce od 2,4 kW. Ale od Konceptus? Nie miałem pojęcia że takie małe robią W tych pompach najsłabszym ogniwem jest elektronika? Może nie najsłabszym ale niektóre jednostki wymagają aktualizacji softu Edytowane 26 Października 2023 przez exetterenak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 26.10.2023 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2023 (edytowane) Zobacz tu wszystko jest. Dziękuję Kolumna geotermalna RAUGEO - pal fundamentowy o podwójnej funkcji Edytowane 26 Października 2023 przez d7d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 26.10.2023 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2023 Może nie najsłabszym ale niektóre jednostki wymagają aktualizacji softu Najsłabszym ogniwem jest firma i jej serwis ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 26.10.2023 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2023 Najsłabszym ogniwem jest firma i jej serwis ? Jeżeli rozpatrujemy przypadek kolegi petronelli to tak Jeżeli rozpatrujemy mój przypadek to nie Dalej uważam że można z nimi załatwić sprawy przez telefon i normalnie serwisować sprzęt. Nie mam pojęcia dlaczego tak ociągają się z oceną i naprawą tego problemu z grzaniem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 26.10.2023 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2023 Może to zależy od wagi problemu i bieżącej sytuacji w firmie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Petronelli 26.10.2023 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2023 Może to zależy od wagi problemu i bieżącej sytuacji w firmie ? Tak, to to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 26.10.2023 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2023 Sondy heliko to kosze, tylko taką nazwę handlową sobie wymyślił Konceptus Przez Heliko rozumiem sondy spiralne i zdaje się oni też tak je nazywają. Przez kosze rozumiem GWC Geo Calix od Uponoru, a właściwie polskie kopie, opisane tu na forum. Ale od Konceptus? Nie miałem pojęcia że takie małe robią Tak, od nich. Może nie najsłabszym ale niektóre jednostki wymagają aktualizacji softu Więc w czym problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 26.10.2023 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2023 Przez Heliko rozumiem sondy spiralne i zdaje się oni też tak je nazywają. Przez kosze rozumiem GWC Geo Calix od Uponoru, a właściwie polskie kopie, opisane tu na forum. Heliko to kosze energetyczne, tylko że mniejsze Tak jak w cytowanym przez Ciebie artykule: https://instsani.pl/technik-urzadzen-i-systemow-energetyki-odnawialnej/vademecum-energetyki-odnawialnej/pompy-ciepla/dolne-zrodla-ciepla/sondy-spiralne-wymienniki-gruntowe-koszowe/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 26.10.2023 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2023 (edytowane) Dziękuję Kolumna geotermalna RAUGEO - pal fundamentowy o podwójnej funkcji Nigdy nie lubiłem Rehau za ich "produkty" w rodzaju antybakteryjnych rur ze srebrem w środku i innych wynalazków w cenie złota. Teraz jeszcze bardziej nie lubię. Ja bym nie wpadł na to, aby posadowienie budynku narażać na przemrożenie. Edytowane 26 Października 2023 przez Ratpaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 27.10.2023 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2023 Nie sądzę aby kosze, pale energetyczne i dalej pale fundamentowe (czy jak to zwał) były narażone na przemarzanie.Przecież tam będzie panować w przybliżeniu taka sama temperatura jak w zwykłych sondach czy koszach.Na tej głębokości ciepło idzie z wnętrza ziemi a nie z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 27.10.2023 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2023 Nie o to chodzi. Ilość pali w posadowieniu to jedno, a ilość sond do DZ-tu co innego. Jak można te dwie rzeczy łączyć? W pewnych przypadkach może o być ta sama ilość, ale przecież nie musi. Mój kolega miał przypadek zbyt małego dobrania ilości sond w gruntówce i podobno ziemia mu zamarzała. Musiał dowiercać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 28.10.2023 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2023 Też słyszałem o takich przypadkach ale jest to błąd projektowy i może wykonawczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 22.11.2023 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2023 Kolego @Petronelli jakieś pozytywne wieści z tym przypadkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
espeen 30.11.2023 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2023 Zanim opowiem jak to u mnie działa jedno wyjaśnienie, moja pompa ma źle działające termometry na buforze wiec temperatury o których mówie trzeba traktować w przybliżeniu (producent jedzie je wymienić od grudnia 2022 i nie dotarł w dalszym ciągu) - Moja pompa konceptus jest ustawiona tak, że w ciągu dnia mam ustawione CWU na 41 stopni (komfortowo da sie wziąć prysznic wiec pewnie jest to troche wyższa temperatura ale patrz. nie działają termometry)- do kąpieli nagrzewam bufor do 50 stopni (tak jest ustawione na pompie ale realnei bedzie to 55 stopni) i zeby osiągnąć tą temperature pompa potrzebuje okolo 70 minut i 4-5 wyłączeń z powodu zbyt wysokiego ciśnienia lub sprężarka osiąga 100 stopni- zeby zagrzać CWU do 50 stopni przy instalatorach wyglądało to tak samo, praca pompy, zbyt wysokie ciśnienie i przerwa (instalatorzy stwierdzili ze tak ma być)- Jeśli pompa ma zagrzać CWU do 48 stopni to wyłączy się minimum raz z powodu zbyt wysokiego ciśnienia Tak więc nie wygląda to najlepiej jeśli co drugi dzień myślę o dołożeniu grzałki do bufora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 30.11.2023 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2023 Zanim opowiem jak to u mnie działa jedno wyjaśnienie, moja pompa ma źle działające termometry na buforze wiec temperatury o których mówie trzeba traktować w przybliżeniu (producent jedzie je wymienić od grudnia 2022 i nie dotarł w dalszym ciągu) - Moja pompa konceptus jest ustawiona tak, że w ciągu dnia mam ustawione CWU na 41 stopni (komfortowo da sie wziąć prysznic wiec pewnie jest to troche wyższa temperatura ale patrz. nie działają termometry) - do kąpieli nagrzewam bufor do 50 stopni (tak jest ustawione na pompie ale realnei bedzie to 55 stopni) i zeby osiągnąć tą temperature pompa potrzebuje okolo 70 minut i 4-5 wyłączeń z powodu zbyt wysokiego ciśnienia lub sprężarka osiąga 100 stopni - zeby zagrzać CWU do 50 stopni przy instalatorach wyglądało to tak samo, praca pompy, zbyt wysokie ciśnienie i przerwa (instalatorzy stwierdzili ze tak ma być) - Jeśli pompa ma zagrzać CWU do 48 stopni to wyłączy się minimum raz z powodu zbyt wysokiego ciśnienia Tak więc nie wygląda to najlepiej jeśli co drugi dzień myślę o dołożeniu grzałki do bufora. To co opisujesz wygląda jak przypadek kolegi Petronelli. U niego również następuje wyłączenie z powodu wysokiego ciśnienia i grzanie na raty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts