Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa Konceptus

Petronelli

Recommended Posts

- zeby zagrzać CWU do 50 stopni przy instalatorach wyglądało to tak samo, praca pompy, zbyt wysokie ciśnienie i przerwa (instalatorzy stwierdzili ze tak ma być)

- Jeśli pompa ma zagrzać CWU do 48 stopni to wyłączy się minimum raz z powodu zbyt wysokiego ciśnienia

Tak więc nie wygląda to najlepiej jeśli co drugi dzień myślę o dołożeniu grzałki do bufora.

Tak stwierdzili instalatorzy z firmy Konceptus?

• Odpowiedzi 193
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak stwierdzili instalatorzy z firmy Konceptus?

Tak to stwierdzenie instalatorów Konceptusa.

Czyli czytając ten wątek stwierdzam, że to co mam nie działa poprawnie i jeśli nie grzeje do 50 stopni bez wyłączenia się to coś jest błędnie zrobione?

Edytowane przez espeen
  • Like 1

U mnie sytuacja wygląda następująco.

Wg Waszych zaleceń wysłałem pismo listem poleconym, które nie zostało odebrane. Wyczytałem, że może być też droga mailową, co też uczyniłem. Na odpowiedź z maila czekałem kilka dni , gdzie zostałem poinformowany, że nie trzeba było wysyłać tego pisma o naprawę urządzenia w ramach rękojmi, bo można było zadzwonić.

Z tym że ja ten problem zgłaszałem od kilku miesięcy i nie było relacji producenta polegającej na sprawdzeniu o co chodzi.

W mailu dostałem zapewnienia o pojawieniu się u mnie w ciągu kilku dni kompetentnych osób w celu oceny sytuacji. To było z ponad miesiąc temu. Cisza! Żaden rycerz na białym koniu z Konceptusa się nie pojawił.

Jak widzę to nie tylko u mnie ten problem występuje i z tego co zauważyłem to tylko w okresie letnim, bo obecnie zniknął. Kiedyś była taka sugestia ze strony właściciela, że na tym czynniku, jeżeli z ziemi przychodzi ciepłe i do pompy z bufora wraca też zbyt wysoka temperatura to wtedy pojawia się problem. Jednakże uważam, że to świadczy o ułomności tego urządzenia i jest to jego wada, która powinna być usunięta. Tym bardziej jeżeli nie występuje ona i wszystkich, co potwierdził Ex.......w swoich próbach.

i efekt powinien być taki, że firma odejdzie w zapomnienie.

Byłoby dobrze gdyby jeszcze jakimś cudem utrzymała się 8 lat na rynku bo tyle mi zostało gwarancji. Już teraz widzę, że to gwarancja mocno teoretyczna bo co mi z tego, że zgłoszę problem w środku sezonu grzewczego jak oni się odezwą do mnie za rok.

Edytowane przez espeen

Byłoby dobrze gdyby jeszcze jakimś cudem utrzymała się 8 lat na rynku bo tyle mi zostało gwarancji. Już teraz widzę, że to gwarancja mocno teoretyczna bo co mi z tego, że zgłoszę problem w środku sezonu grzewczego jak oni się odezwą do mnie za rok.

Kupiłbyś drugi raz tę pompę?

Edytowane przez Ratpaw

Życzę, oby działała przez te kolejne lata bezawaryjnie i tanio.

i efekt powinien być taki, że firma odejdzie w zapomnienie.

Więcej niż pewne jest , że z takim sposobem prowadzenia działalności, nie będą w stanie utrzymać się na rynku.

Pomysł może był i dobry, ale biznes rządzi się swoimi prawami i nawet jeżeli masz dobry produkt, to bez odpowiedniego go opakowania nie będzie możliwy rozwój firmy i badań nad ulepszaniem produktu.

Trudno jest mi sobie wyobrazić w obecnych czasach takie podejście do klienta, gdzie to powinno być priorytetem.

Czy ich urządzenie oraz kosze są warte uwagi? Szczerze mówiąc nie wiem.

Za cały rok zużyłem około 6600 kWh na co i CWU. Dom 235 M2 same grzejniki, cztery dorosłe osoby, głównie prysznic, temperatura w domu 21.7 C i noc 20.8 C. Z Ozc wyszło , że na CO potrzebuję 15000 kWh, a z CWU 22500 kWh. W lato na CWU szło około 140 kWh.

Czy to dużo czy mało ? Trudno ocenić na zasadzie porównania, bo u nas CWU grzane do 50 C , a widziałem, że niektórym wystarczy 42-45C. I tych czynników jest mnóstwo.

Przypuszczam, że gdyby to dobrze opakowali to mogliby coś osiągnąć, a tak jak jest obecnie, to prędzej kłódkę na drzwiach powieszą.

Kupiłbyś drugi raz tę pompę?

Niestety nie.

Przyznam, że pierwsze wrażenia były dobre ale szybko się to skończyło bo okazało się, że:

- zaczęła cieknąć

- nie grzała (tzn pracowała ale nie mogła w ogóle podnieść temperatury wody w buforze, źle zamontowali wejście z pompy do bufora - za nisko lub za wysoko)

- coś tam pokręcili i zaczęła grzać ale tak dobrze że zabiłaby dolne źródło w miesiąc (okolo 10 stopni różnicy na wejściu i wyjściu)

- coś tam pokręcili i przy serwisie było dobrze ale przestała grzać (pobierała niespełna stopień z dolnego źródła)

- ktoś tam przyjechał i lekko przykręcił jeden zawór przed buforem zeby zaczęła grzać (oczywiście nie pomogło)

- zaczęła cieknąć po raz drugi

- rozsypała się i dostałem zamienna pompe na czas serwisu

- panowie nie spieszyli sie z naprawa do czasu az padła pompa serwisowa, wtedy przywieźli starą pompe ale zasadniczo nic w niej nie naprawili

- znowu ciekło (podłożyłem sobie coś tam pod nią bo serwis do dzisiaj nie przyjechał uszczelnić, na szczęście już cudownie przestało cieknąć)

- zawiesza się jak chce, czasem nie załapie ze ma się załączyć i efekt jest taki ze np idziesz się kąpać a woda lodowata (restart i czekamy 1h 30 min na kąpiel)

Mogę wymieniać dalej bo to nie koniec....

Niestety nie.

Przyznam, że pierwsze wrażenia były dobre ale szybko się to skończyło bo okazało się, że:

- zaczęła cieknąć

- nie grzała (tzn pracowała ale nie mogła w ogóle podnieść temperatury wody w buforze, źle zamontowali wejście z pompy do bufora - za nisko lub za wysoko)

- coś tam pokręcili i zaczęła grzać ale tak dobrze że zabiłaby dolne źródło w miesiąc (okolo 10 stopni różnicy na wejściu i wyjściu)

- coś tam pokręcili i przy serwisie było dobrze ale przestała grzać (pobierała niespełna stopień z dolnego źródła)

- ktoś tam przyjechał i lekko przykręcił jeden zawór przed buforem zeby zaczęła grzać (oczywiście nie pomogło)

- panowie nie spieszyli sie z naprawa do czasu az padła pompa serwisowa, wtedy przywieźli starą pompe ale zasadniczo nic w niej nie naprawili

- znowu ciekło (podłożyłem sobie coś tam pod nią bo serwis do dzisiaj nie przyjechał uszczelnić, na szczęście już cudownie przestało cieknąć)

- zawiesza się jak chce, czasem nie załapie ze ma się załączyć i efekt jest taki ze np idziesz się kąpać a woda lodowata (restart i czekamy 1h 30 min na kąpiel)

Jezu, to po prostu nie działa. Właściciel ma w d*pie swoją firmę?

To mi przypomina lata 90-te, gdzie janusze biznesu wchodzili na rynek ze swoimi oknami, kotłami gazowymi, blachodachówką, convectorami itd itp

Prawie wszystkie wyginęły albo zostały wyparte z rynku.

Czy dobrze kojarzę, że adam_mk jest konstruktorem tych pomp?

Niestety nie.

- zaczęła cieknąć

To się nadaje do zwrotu kosztów zakupu. Ja też miałam problem z cieknącą płynem z DZ w pompie, gdzie dopiero za trzecim razem usunięto usterkę.

Jak długo użytkujesz już tą pompę?

Jezu, to po prostu nie działa. Właściciel ma w d*pie swoją firmę?

To mi przypomina lata 90-te, gdzie janusze biznesu wchodzili na rynek ze swoimi oknami, kotłami gazowymi, blachodachówką, convectorami itd itp

Prawie wszystkie wyginęły albo zostały wyparte z rynku.

Czy dobrze kojarzę, że adam_mk jest konstruktorem tych pomp?

Właściciel chyba nie umie prowadzić biznesu, z tego co zauważyłem podczas całego procesu zakupu.

Adam_mk na pewno pomagał w rozwiązaniu pewnych problemów podczas konstruowania pompy, z tego co mi mówił. Nie wiem czy był od początku jej budowy. Jeżeli zaś konstrukcja wygląda, tak jak kotłownia jaką mi zrobił, to zaczynam się bać.

Przy okazji też zapytam o średnicę rur jaka powinna być od pompy do bufora, przy mocy urządzenia 8kW?

Jak długo użytkujesz już tą pompę?

Pompe zainstalowano w kwietniu 2022 i na szczęście nie wprowadzałem się od razu tylko dopiero w październiku bo do października wystąpiło 90% usterek, o których wspominam. Gdybym wprowadził się zaraz po instalacji to myślę, że bardzo szybko kupił bym normalną pompę a do Konceptusa wystąpił o zwort kosztów zakupu.

Od kiedy się wprowadziłem to główny problem to:

- zawieszanie się pompy

- taktowanie przy grzaniu CWU (przy czym ja grzeje do okolo 55 stopni więć prawdopodobnie jest to szczyt możliwości tej pompy i musi sie wyłączyć kilka razy)

- czasem cieknie, czasem nie, aż strach wzywać serwis bo jak widzę jak oni wycieki naprawiają to jeśli działa wole nie ruszać

- od roku jadą na serwis do mnie i za każdym raze mnie zwodzą że w przyszłym tygodniu, kolejnym i kolejnym (zasadniczo to nie wiem czy ta firma jeszcze funkcjonuje)

Ciesze się, że jest już pare osób na forum, które mam te pompy i można zapytać czy u Was działa lub nie działa.

Nie piszę tutaj żeby robić antyreklamę ale wydaje mi się, że warto wiedzieć jak wygląda taka pompa tym bardziej że obecnie nie kosztuje mało.

Pompe zainstalowano w kwietniu 2022 i na szczęście nie wprowadzałem się od razu tylko dopiero w październiku bo do października wystąpiło 90% usterek, o których wspominam. Gdybym wprowadził się zaraz po instalacji to myślę, że bardzo szybko kupił bym normalną pompę a do Konceptusa wystąpił o zwort kosztów zakupu.

Od kiedy się wprowadziłem to główny problem to:

- zawieszanie się pompy

- taktowanie przy grzaniu CWU (przy czym ja grzeje do okolo 55 stopni więć prawdopodobnie jest to szczyt możliwości tej pompy i musi sie wyłączyć kilka razy)

- czasem cieknie, czasem nie, aż strach wzywać serwis bo jak widzę jak oni wycieki naprawiają to jeśli działa wole nie ruszać

- od roku jadą na serwis do mnie i za każdym raze mnie zwodzą że w przyszłym tygodniu, kolejnym i kolejnym (zasadniczo to nie wiem czy ta firma jeszcze funkcjonuje)

Ciesze się, że jest już pare osób na forum, które mam te pompy i można zapytać czy u Was działa lub nie działa.

Nie piszę tutaj żeby robić antyreklamę ale wydaje mi się, że warto wiedzieć jak wygląda taka pompa tym bardziej że obecnie nie kosztuje mało.

Tutaj, w moim przekonaniu, nie chodzi o zrobienie komuś antyreklamy, tylko o przekazanie faktów, które mogą być dla potencjalnych kupców pompy pomocne przy podjęciu decyzji zakupowych.

Gdybym właśnie miał wcześniej te informacje to zastanowilbym się kilka razy nad zakupem u nich pompy. Przyznam, że decyzja o zakupie była kierowana moim bardzo dobrym zdaniem o adam_mk i również ceną.

Adam_mk na pewno pomagał w rozwiązaniu pewnych problemów podczas konstruowania pompy, z tego co mi mówił. Nie wiem czy był od początku jej budowy. Jeżeli zaś konstrukcja wygląda, tak jak kotłownia jaką mi zrobił, to zaczynam się bać.

A teraz Adam nic nie chce pomóc?

Z kotłownią też jest coś nie tak?