Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż wentylator w każdym pokoju

Recommended Posts

Witam,

chciał bym zapytać czy jest to dobre rozwiązanie aby w każdym pokoju zamontować wentylator wyciągowy np EBERG EMAX GROW 100 EC który ma wbudowany regulator prędkości i zrobić coś na zasadzie wentylacji mechanicznej. Myślałem nad wykonaniem otworów w ścianach fi110 na zewnątrz budynku i zamontowaniu takich wentylatorów. Czy jest to dobry pomysł :)

Myślałem nad tym, ale chcę na początek wentylator włączać automatycznie w cyklach np 15 min wentylator wyciąga powietrze i postój 10-15 min, ten wentylator co podałem ma też dużą możliwość regulacji prędkości. Bardzo chętnie poznam Pana @Elfir zdanie na ten temat, to jest taki mój eksperymentalny pomysł na wentylację :) zwróciłem się się na tym forum aby poznać opinie doświadczonych osób :)

W zimie nie mam problemu z temperaturą teraz co powiem to niektórzy powiedzą ile 25 stopni :) nawet powiem w drugą stronę piec ma za mały odbiór i się przegrzewa :) poza tym rekuperator pobiera więcej prądu niż wentylator przynajmniej tak mi się wydaje :) i chciałem trochę poeksperymentować :)

Czy jest to dobry pomysł :)

Nie.

1. Masz 2x większy strumień wentylacyjny, niż gdy w jednych pomieszczeniach masz nawiewniki, w innych wywiew. A to oznacza 2x większe przesuszenie w sezonie grzewczym i 2x większe straty ciepła na wentylacji.

2. Masz nawiew zimnego powietrza w łazience. To niezdrowe, nieprzyjemne i robi się problem z utrzymaniem temperatury, bo standardowo wpada tam powietrze ogrzane w innych pomieszczeniach do 21* czy więcej, a tu będzie wpadało o temperaturze często ujemnej a system grzewczy i przy tych +21* często ma problem.

3. Wydasz kilka tysięcy na wentylatory, kilka tysięcy na nawilżacze i wiele złotówek na prąd do nich. To się zwyczajnie nie opłaca. Lepiej i taniej zrobić rekuperację z odzyskiem ciepła i wilgoci.

W zimie nie mam problemu z temperaturą teraz co powiem to niektórzy powiedzą ile 25 stopni :) nawet powiem w drugą stronę piec ma za mały odbiór i się przegrzewa :) poza tym rekuperator pobiera więcej prądu niż wentylator przynajmniej tak mi się wydaje :) i chciałem trochę poeksperymentować :)

Możesz mieć i 35 stopni co nie zmieni faktu że z okna w zimie będzie nawiewać poniżej zera i jak ktoś będzie siedział w pobliżu to poczuje. Przykładowy reku mitsu - pobór energii: 5.5W-20W a twój wentyl 16.5W. Żadna różnica. Eksperymentować trzeba z głową.

Kto powiedział że mam nawiew zimnego powietrza w łazience :) nie mam tam nawiewnika :) w sezonie grzewczym przy ogrzewaniu podłogowym nie mieszanym wilgotność na poziomie 40% :) wszędzie temp. 24-25 stopnie :) dom już jest wybudowany a temat jest odnośnie wentylacji, wentylatorów bez rekuperacji bo też tak można, wiem że wszędzie jest napisane montuj rekuperator ale kto mi zabronić zrobić inne rozwiązanie, inne niż u wszystkich. Pytałem czy zda egzamin zamontowanie wentylatora wyciągowego w każdym pomieszczeniu (odpowiedni dobór szybkości wyciągania powietrza do ilości powtórzeń) oraz trochę matematyki do obliczenia wywiewanego powietrza :) nie jestem specjalistą ale matematyki nie da się oszukać :)

Racja eksperymenty z głową ale tak samo jak niedawno się dziwili jak to nie masz grzejnika pod oknem jak to tak może być :) ano może być i całkiem spoko to działa albo jak słyszę nie rób podłogówki w sypialni bo powinno być chłodniej :) fizyka, matematyka, dokumentacje, DTR oraz myślenie :)

Kto powiedział że mam nawiew zimnego powietrza w łazience :) nie mam tam nawiewnika :)

Skoro w każdym pokoju będziesz miał wywiew (obecnie tylko nawiewniki jak rozumiem, z których powietrze przelatuje przez pokój, korytarz i wylatuje wywiewem w kuchni i łazienkach, co jest standardem), to skąd ma się wziąć powietrze do wywiewu w łazience?

w sezonie grzewczym przy ogrzewaniu podłogowym nie mieszanym wilgotność na poziomie 40% :)

To znaczy, że wentylacja nie działa. To nie dlatego chcesz montować wentylatory?

Wilgotność względna w sezonie grzewczym nie zależy od rodzaju ogrzewania, a od temperatury powietrza, produkcji wilgoci i wydajności wentylacji (oraz odzysku wilgoci oczywiście, jeżeli wentylacja to potrafi).

https://forum.muratordom.pl/entry.php?132087

https://forum.muratordom.pl/entry.php?132520

https://forum.muratordom.pl/entry.php?132565

Edytowane przez Kaizen

@Kaizen miał bym prośbę jak byś mógł podpowiedzieć jak najlepiej w takim razie to zrobić jak mój pomysł jest kiepski z wentylatorami a rekuperacja nie wchodzi w grę

Wentylacja mechaniczna wywiewna - czyli wywiewy w łazienkach i kuchni z wentylatorami, a nawiewniki standardowo. Ale to dla rozrzutnych. Rekuperacja z odzyskiem ciepła i wilgoci jest bezkonkurencyjna zarówno ekonomicznie jak i pod względem komfortu.

Przyznam szczerze że myślałem na początku o rekuperatorach ściennych potem dopiero wpadłem na pomysł wentylacji wywiewnej ale wracając do reku ściennych bo tylko takie bym mógł zamontować, patrzyłem reku prana tylko mnie trochę koszt przeraził. Jak już mowa o rekuperatorach ściennych prosił bym o jakieś informacje czy też w każdym pomieszczeniu taki reku trzeba zamontować i może macie jakieś sprawdzone ale niższej cenie niż prana

A jeszcze pytanie @Kaizen co do wentylacji wywiewnej, rozumie z wentylatorami wywiewnymi łazienka, kuchnia a gdzie by musiał być umieszczony na poddaszu tylko w łazience?

Tam, gdzie w projekcie masz kominy wentylacyjne. To "tylko" ich wspieranie, bo do działania wymagają różnicy temperatur której latem nie ma, więc nie dzialają.