Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w podjęciu planu finansowego

Recommended Posts

Witam,

Budowę domu zaczynam w lutym 2024- dom w Lipiennikach 3

Czy mógłby mi ktoś podać mniej więcej na swoim przykładzie jaką decyzję by podjeli?

Mam w gotówce 300tyś, SSZ według wyliczeń wyjdzie na poziomie 270tyś

żona chce wziąć kredyt hipoteczny na 30lat rata 3tyś+ 400tyś zł

Ja jestem za tym, żeby wziąć gotówkowy 230tyś na 8lat rata 4tyś

Razem z tym co mam było by 530tyś, jestem w stanie rocznie odkładać +/- 60tyś

Co byłbym wstanie zrobić za 260tyś po stanie SSZ ? Deweloperkę + coś jeszcze?

Co byście wybrali ?

Co byście wybrali ?

Rozwiązanie o niższym oprocentowaniu zwracając uwagę, by można było wcześniej bezpłatnie/tanio nadpłacać.

Pamiętaj, że tak długo, jak oprocentowanie jest poniżej inflacji nie opłaca się spłacanie kredytu.

https://forum.muratordom.pl/entry.php?133003

A ile trzeba będzie wydać za 3-4 lata to zgadywanka. Możesz założyć, że minimum ze 30% więcej, niż Ci się wydaje gdy w kalkulacjach już uwzględniasz inflację. Bo i nie przewidzisz wszystkich wydatków, i ceny też będą inne.

Rozwiązanie o niższym oprocentowaniu zwracając uwagę, by można było wcześniej bezpłatnie/tanio nadpłacać.

Pamiętaj, że tak długo, jak oprocentowanie jest poniżej inflacji nie opłaca się spłacanie kredytu.

https://forum.muratordom.pl/entry.php?133003

A ile trzeba będzie wydać za 3-4 lata to zgadywanka. Możesz założyć, że minimum ze 30% więcej, niż Ci się wydaje gdy w kalkulacjach już uwzględniasz inflację. Bo i nie przewidzisz wszystkich wydatków, i ceny też będą inne.

Jak wiadomo kredyt gotówkowy jest łatwiej nadpłacać niż hipoteczny tym bardziej w stosunku 8lat-10lat do 30lat

• Like 1

Witam,

Budowę domu zaczynam w lutym 2024- dom w Lipiennikach 3

Czy mógłby mi ktoś podać mniej więcej na swoim przykładzie jaką decyzję by podjeli?

Mam w gotówce 300tyś, SSZ według wyliczeń wyjdzie na poziomie 270tyś

żona chce wziąć kredyt hipoteczny na 30lat rata 3tyś+ 400tyś zł

Ja jestem za tym, żeby wziąć gotówkowy 230tyś na 8lat rata 4tyś

Razem z tym co mam było by 530tyś, jestem w stanie rocznie odkładać +/- 60tyś

Co byłbym wstanie zrobić za 260tyś po stanie SSZ ? Deweloperkę + coś jeszcze?

Co byście wybrali ?

Wybierz tańsze finansowanie (hipoteczny). Możesz nadpłacać taki kredyt. Od warunków umowy zależy w jakiej wysokości i czy możesz spłacić przed upływem 5 lat.

Koszty budowy netto na podstawie aktualnych na III kwartał 2023 kosztorysów szczegółowych dla wskazanego projektu to minimum 550-600 tys. netto do stanu deweloperskiego.

Z powyższego wynika, że w cenach na dziś nie będziesz miał wystarczających środków na wybudowanie domu do stanu deweloperskiego. A gdzie inflacja, gdzie poduszka 20% na nieprzewidziane sytuacje, fuszerki, oszustów etc.? A jeśli dodasz rekuperację, klimatyzację, rozbudujesz inne instalacje (np. nisko-prądową, monitoring, czy jakiś smart home), to zabraknie dużo.

Dodaj jeszcze koszt wykończenia i zagospodarowania działki + nadzór, formalności, przyłącza etc. Realnie nie mniej niż 800 tys. Te planowane 530 tys. z oszczędności i pożyczki to mało.

PS Byś nie skończył jak Pan z tego kanału:

Sam buduję dom - bez kredytu

Zaczynał budowę przede mną, miał budować sam, za cash. Efekt taki że nie buduje sam, nie wyjdzie taniej niż mi i jest na etapie wieńca na parterze xD

Edytowane przez Sativum