asaledr 12.09.2023 00:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2023 Czy warto inwestować 2tys na kosę spalinową Sthila czy lepiej sobie kupić chińczyka Demona za 500 zł i to samo będę miał? Koszenie 20 arów w sezonie tak co 2 tygodnie koszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 12.09.2023 04:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2023 Stihl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 12.09.2023 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2023 Kup sobie Chińskiego NAC-a a nie będziesz żałował ,dostałem na gwiazdkę kiedyś takiego i super działa ,zapalanie to bajka leciutko pociągniesz raz i pyka ,mam też dwie husqwarny co prawda ciutkę starsze ale odpalanie tego to katorka i aby to odpalić trzeba nogą na tym stać bo kompresja nie pozwala a w NAC jest jakiś odprężnik no i za jednego stila masz 4 inne a mając na uwadze że te stile prawdopodobnie też są robione w Chinach to w takim razie po co przepłacać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gik 12.09.2023 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2023 (edytowane) Tu się z Frofo007 zgadzam. Choć to też nie reguła. Jednak firmowe produkty są lepszej jakości. Niby to samo... często obudowa na pierwszy rzut oka podoba. Jednak waży nieco więcej, może mieć inny plastik. Lepszy jakościowo. Który kosztuje więcej, generuje więcej odpadów Co przekłada się na wyższe koszty produkcji. Ogólnie co do częsci... są też różne sorty. Z porządną kontrolą jakości a są też tańsze... które zwyczajnie były jako "odpad" Ale na potrzeby innej firmy są "wystarczające" Temat rzeka, praktyk w fabrykach u producentów jest na prawdę dużo. Jest pendrive za 2zł i za 20zł.... Niby to samo. Po co przepłacać. A sprobuj przekopiować kilkaset zdjęc. Ze wszystkim tak jest. Ale to nie reguła. Często ta cena zawiera nieproporcjonalnie dużo marketingu dlatego kosztuje aż 4x więcej. Trudno ocenić Ja mam partnera... był tymczasowy- używany (nie wiem ile). Na potrzeby wyrównania trawnika po budowie... kamienie, gruz... śmieci. No i mimo braku troski o niego. Przeżył to wszystko. Filtry powietrza tylko wymieniane, bo już nawet nie odpalał. Leci dalej z robotą. 5 lat ponad. Edytowane 12 Września 2023 przez Gik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 12.09.2023 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2023 Kupujcie chińczyki bo tanie są. Nawet goguś poleca A później będziecie narzekać że nas "zjedli" za nasze własne pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 12.09.2023 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2023 Ja kilka lat temu kupiłem Makite z silnikiem 4-suvowym Subaru i do dzisiaj działa bez zarzutu. Po zimie odpada za pierwszym pociągnięciem. Wczoraj miałem wątpliwą przyjemność zabawy z z kosą NAC. Dramat. Larmo takie, że głowa chce odpaść. Z resztą ja wszystko wole markowe tak jak inni wolą wszystko chińskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 15.09.2023 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2023 Używam taniego Victusa od 2007 roku. Do koszenia ponad 20 arów, teren mocno nierówny. Nie co 2 tygodnie, raczej co 5-6. Nie mam uwag. Kupiłem 2 czy 3 nowe głowice, zmieniłem raz kabel do świecy, czasem wcisnę smar grafitowy i tyle obsługi przez 16 lat. W serwisie nie bywała, żadnych regulacji, wymian itd, bo tania. Jakoś nie chce się zajechać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dawid_P_ 16.09.2023 04:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2023 (edytowane) Ja wyleczyłem się z tanich chińskich narzędzi. Jeżeli Cię stać to warto dopłacić. Ja też posiadam Makitę 4suw.Malutko pali i po 4 sezonach na 25 arów bez naprawy. Edit: Hehe, moja spalinowa pilarka nac NAC-CST52-45-06AC, pali trzy baki na jeden mojej Shindaiwy 501sx. Na dodatek co kilka przepalonych baków trzeba wiecznie coś regulować czyścić itd. Następna rzecz to np łańcuch. Oryginał Oregon koszt trzech chinczyków, ale tnie bez ostrzenia owiele dłużej.Do podkaszarki używam oryginalny trójkąt makity który był w zestawie. Żyłkę też kupuję zbrojną, nie najtańszą. Nie oceniam, powtórzę tylko, że jeżeli mnie stać to kupuję markowe. Inna klasa urzytkowania, komfortu i pracy. Przyjemność za którą trzeba zapłacić. To nie ma się zwrócić, to ma służyć. To są tylko moje prywatne spostrzeżenia, nie oceniam. Na marginesie mówiąc w kilka dni Shindaiwa pocięła tyle co nać za swój cały żywot u mnie Ta piła to szatan. Pozdrawiam Dawid Edytowane 16 Września 2023 przez Dawid_P_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 16.09.2023 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2023 A ja wręcz odwrotnie , kosztują naprawdę grosze a gwarancja na 3 lata ,mam kilka w tym piła el której nijak nie da się zajechać a przechlastała chyba z 200 kubików drewna ,podkaszarka NAC działa jak nowa od dobrych kilku lat to samo piła spalinowa NAC ,mam tez dwie huswarny ale mało używam bo nieporęczne tzn startowanie ich to masakra więc wolę nac leciutko pociągnę za sznurek i pyka , ja wolę 3 sprzęty niż jeden w tej samej cenie ktoś uważa inaczej to też dobrze i tego się trzymajmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 16.09.2023 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2023 Ta pilarka co pocięła 200 metrów drewna to nac ? Jaki model ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaledr 17.09.2023 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2023 Panowie a jak z olejami do mieszanki jest? Wyróżniamy mineralny, syntetyczny i półsyntetyczny tak? I który jest jakby najlepszy a który najgorszy? Do takich nowych kos co się stosuje który z tych co wymieniłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 18.09.2023 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2023 Panowie a jak z olejami do mieszanki jest? Wyróżniamy mineralny, syntetyczny i półsyntetyczny tak? I który jest jakby najlepszy a który najgorszy? Do takich nowych kos co się stosuje który z tych co wymieniłem? Pewnie tyczy się to wszystkich markowych silników czy to w kosach czy piłach. Jak kupowałem swoją piłę Oleo-mac to sprzedawca powiedział mi, że tylko pełny syntetyk. W pile mieszkam 1:50. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 18.09.2023 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2023 Ja wyleczyłem się z tanich chińskich narzędzi. Jeżeli Cię stać to warto dopłacić. Ja też posiadam Makitę 4suw.Malutko pali i po 4 sezonach na 25 arów bez naprawy. Edit: Hehe, moja spalinowa pilarka nac NAC-CST52-45-06AC, pali trzy baki na jeden mojej Shindaiwy 501sx. Na dodatek co kilka przepalonych baków trzeba wiecznie coś regulować czyścić itd. Następna rzecz to np łańcuch. Oryginał Oregon koszt trzech chinczyków, ale tnie bez ostrzenia owiele dłużej.Do podkaszarki używam oryginalny trójkąt makity który był w zestawie. Żyłkę też kupuję zbrojną, nie najtańszą. Nie oceniam, powtórzę tylko, że jeżeli mnie stać to kupuję markowe. Inna klasa urzytkowania, komfortu i pracy. Przyjemność za którą trzeba zapłacić. To nie ma się zwrócić, to ma służyć. To są tylko moje prywatne spostrzeżenia, nie oceniam. Na marginesie mówiąc w kilka dni Shindaiwa pocięła tyle co nać za swój cały żywot u mnie Ta piła to szatan. Pozdrawiam Dawid Widzę w co po niektórych salon szyldy Shindaiwa. Masz rozeznanie czy te nowe maszyny nadal są takie trwałe jak stare modele? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaledr 18.09.2023 16:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2023 A czy to dobry olej do Demona będzie https://allegro.pl/oferta/olej-do-mieszanki-stihl-hp-1l-czerwony-dwusow-9819046507?utm_source=dsp&utm_medium=ads ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siinski 20.09.2023 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2023 (edytowane) Miałem podobny dylemat , podobną powierzchnie do koszenia i kilku znajomych którzy koszą zawodowo. I za poleceniem ich wybrałem Stihla. Kiedy widzi się ekipy koszące pobocza to zazwyczaj używają Stihla bądź Husqwarnę z przewagą tego pierwszego. Po zbliżającym się z wolna do końca sezonie koszenia jestem z FS 240 bardzo zadowolony. Koszenie nią to bajka ,warunek dobra żyłka .Moc 2,3 konia jest w sam raz na moje potrzeby , ogród jeszcze nie urządzony , do koszenia to co przez 6 lat budowy wyrosło i się zazieleniło , koszenie raz w miesiącu. Zbiorniczek 0,75 l wystarcza na półtora godziny pracy . Plusem Stihla jest nasycenie kraju dealerami i serwisami , dostępność części przez wiele, wiele lat i jakość . Co do pochodzenia to kosy do FS 235 produkowane są w Chinach , od FS 240 produkowane są w Niemczech . Widać to po cenach bo FS 235 od 240 jest kilkaset zł tańsza mimo podobnej mocy. Bardzo dobrą opinię mają też FS 250 , FS 360 , FS 460, FS 560 które w EU zostały zastąpione przez bardziej ekologiczne modele z ..1 na końcu . Jednak te mniej ekologiczne nadal są produkowane w Niemczech na rynki poza UE a na Marketpleace Fb znajdziesz osoby które przywożą je z Ukrainy w dobrych cenach , aczkolwiek bez FV. Generalnie jest koniec sezonu na koszenie , dobry moment na zakup w mocno negocjowalnych cenach. Nawet kiedy ja kupowałem w początku maja, kiedy to sezon startował kupując na zaprzyjaźnioną firmę którą ów dealer obsługiwał szło urwać kilkaset zł z ceny . W sam raz aby dokupić Stihlowską przyłbicę pleksi z nausznikami Peltora i porządny pas/szelki Advance który daje duży komfort koszenia . I z owymi zakupami zmieścić się w cenie sugerowanej samej kosy Edytowane 20 Września 2023 przez siinski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts