Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zburzyłem stary komin i...

Recommended Posts

Jako, że to mój pierwszy post na forum chciałbym się przywitać z szanowny gronem :hug:

Zburzyłem stary komin z kamienia wapiennego i gliny ponieważ był w słabym stanie technicznym. Kuchnia kaflowa również została rozebrana. Chcemy w jej miejsce wstawić coś wolnostojącego z płaszczem wodnym aby móc ogrzewać dom oprócz kotła elektrycznego dlatego potrzebujemy postawić nowy komin. Tutaj powstaje pytanie czy możemy postawić nowy komin systemowy na miejsce zburzonego nad stropem starego i wykorzystać istniejącą część przewodu kominowego w ścianie poniżej stropu czy raczej zacząć od poziomu podłogi w rogu gdzie stała kuchnia kaflowa? Wolelibyśmy postawić cześć na strychu żeby zaoszczędzić miejsce w pokoju.

Mam nadzieję, zdjęcia pokażą dobrze sytuację.

Jaka średnica komina potrzebna jest do takiego pieca jeśli jego odpływ spalin ma 120mm? 160 wystarczy?

W linku przykładowy piec który bierzemy pod uwagę.

Z góry dziękujemy za cenne rady ☺️

https://allegro.pl/oferta/kociol-piec-koza-co-plaszcz-wodny-10kw-kuchnia-12837849387

20230812-121804.jpg

20230812-171321.jpg

20230826-132802.jpg

20230827-090437.jpg

20230827-165816.jpg

20230910-132708.jpg

Mądrzej było najpierw spytać, potem robić. Zburzyłeś solidną, historycznie sprawdzoną konstrukcję, by postawić budzącą sporo wątpliwości w kontakcie ze spalinami pochodzącymi ze spalania drewna....... Edytowane przez Kominki Piotr Batura

Było go szkoda ale dom stał niezamieszkały przez lata z cieknącym dachem. W glinie wychowało się kilka ładnych pokoleń owadów. Kamienie odejmowałem rękami.

Pomysł jest taki żeby go odbudować jako komin systemowy. Dałeś mi do myślenia tymi zdjęciami ale komina z kamienia już nie ma i trzeba postawić nowy. Może było za mocno hajcowane i ceramika popękała?

• Like 1

Było go szkoda ale dom stał niezamieszkały przez lata z cieknącym dachem. W glinie wychowało się kilka ładnych pokoleń owadów. Kamienie odejmowałem rękami.

Pomysł jest taki żeby go odbudować jako komin systemowy. Dałeś mi do myślenia tymi zdjęciami ale komina z kamienia już nie ma i trzeba postawić nowy. Może było za mocno hajcowane i ceramika popękała?

To są fajne kominy, ale nie do kominków...Lubia stałą , nie za wysoką temperaturę pracy, a kominki to szokowe obciążenie, często powyżej zakresu sugerowanych temperatur. To nie wina komina, tylko wkładu kominkowego... ;)

https://blog.kominki-batura.pl/358/

To są fajne kominy, ale nie do kominków...Lubia stałą , nie za wysoką temperaturę pracy, a kominki to szokowe obciążenie, często powyżej zakresu sugerowanych temperatur. To nie wina komina, tylko wkładu kominkowego... ;)

https://blog.kominki-batura.pl/358/

Nie myślałeś, żeby napisać książkę?

Poczytałem trochę na ten temat i może rzeczywiście trzeba by rozpalać i palić z głową mając komin systemowy. Dlatego ponawiam pytanie czy postawienie go na poddaszu od miejsca gdzie stał kamienny ma rację bytu? Poniżej stropu wykorzystywany byłby istniejący kanał w ścianie przez co nie byłoby możliwości aby płomienie sięgały ceramiki.

Poczytałem trochę na ten temat i może rzeczywiście trzeba by rozpalać i palić z głową mając komin systemowy. Dlatego ponawiam pytanie czy postawienie go na poddaszu od miejsca gdzie stał kamienny ma rację bytu? Poniżej stropu wykorzystywany byłby istniejący kanał w ścianie przez co nie byłoby możliwości aby płomienie sięgały ceramiki.
Płomień z drewna to nie z węgla. 3-5 m dla niego to nie problem. Chwila nieuwagi i pozamiatane. Poza tym nie musi być płomień. Gazy mają też wysoką temperaturę....Buduj z pustaków, ale do środka daj stal stopową 0,6 mm z gatunki 1.4404. Bez wełny. Stal przedłóż na cały komin.

Brałeś pod uwagę postawienie komina z cegły, czy widzisz naokoło tylko nowoczesność i gotowe rurki udające kominy?

Brałeś pod uwagę postawienie komina z cegły, czy widzisz naokoło tylko nowoczesność i gotowe rurki udające kominy?

W momencie pisania posta raczej nie. Komin systemowy wydawał się rozwiązaniem idealnym. Miało być prosto i szybko. Po postach kolegi Kominki Piotr Batura czar prysł

• Like 1