marcin171 12.09.2023 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2023 Jako, że to mój pierwszy post na forum chciałbym się przywitać z szanowny gronem Zburzyłem stary komin z kamienia wapiennego i gliny ponieważ był w słabym stanie technicznym. Kuchnia kaflowa również została rozebrana. Chcemy w jej miejsce wstawić coś wolnostojącego z płaszczem wodnym aby móc ogrzewać dom oprócz kotła elektrycznego dlatego potrzebujemy postawić nowy komin. Tutaj powstaje pytanie czy możemy postawić nowy komin systemowy na miejsce zburzonego nad stropem starego i wykorzystać istniejącą część przewodu kominowego w ścianie poniżej stropu czy raczej zacząć od poziomu podłogi w rogu gdzie stała kuchnia kaflowa? Wolelibyśmy postawić cześć na strychu żeby zaoszczędzić miejsce w pokoju. Mam nadzieję, zdjęcia pokażą dobrze sytuację. Jaka średnica komina potrzebna jest do takiego pieca jeśli jego odpływ spalin ma 120mm? 160 wystarczy? W linku przykładowy piec który bierzemy pod uwagę. Z góry dziękujemy za cenne rady ☺️ https://allegro.pl/oferta/kociol-piec-koza-co-plaszcz-wodny-10kw-kuchnia-12837849387 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 12.09.2023 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2023 (edytowane) Mądrzej było najpierw spytać, potem robić. Zburzyłeś solidną, historycznie sprawdzoną konstrukcję, by postawić budzącą sporo wątpliwości w kontakcie ze spalinami pochodzącymi ze spalania drewna....... Edytowane 12 Września 2023 przez Kominki Piotr Batura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin171 12.09.2023 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2023 Było go szkoda ale dom stał niezamieszkały przez lata z cieknącym dachem. W glinie wychowało się kilka ładnych pokoleń owadów. Kamienie odejmowałem rękami.Pomysł jest taki żeby go odbudować jako komin systemowy. Dałeś mi do myślenia tymi zdjęciami ale komina z kamienia już nie ma i trzeba postawić nowy. Może było za mocno hajcowane i ceramika popękała? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 13.09.2023 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2023 Było go szkoda ale dom stał niezamieszkały przez lata z cieknącym dachem. W glinie wychowało się kilka ładnych pokoleń owadów. Kamienie odejmowałem rękami. Pomysł jest taki żeby go odbudować jako komin systemowy. Dałeś mi do myślenia tymi zdjęciami ale komina z kamienia już nie ma i trzeba postawić nowy. Może było za mocno hajcowane i ceramika popękała?To są fajne kominy, ale nie do kominków...Lubia stałą , nie za wysoką temperaturę pracy, a kominki to szokowe obciążenie, często powyżej zakresu sugerowanych temperatur. To nie wina komina, tylko wkładu kominkowego... https://blog.kominki-batura.pl/358/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 13.09.2023 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2023 To są fajne kominy, ale nie do kominków...Lubia stałą , nie za wysoką temperaturę pracy, a kominki to szokowe obciążenie, często powyżej zakresu sugerowanych temperatur. To nie wina komina, tylko wkładu kominkowego... https://blog.kominki-batura.pl/358/ Nie myślałeś, żeby napisać książkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 14.09.2023 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2023 Nie myślałeś, żeby napisać książkę? Cały czas piszę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin171 14.09.2023 08:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2023 Poczytałem trochę na ten temat i może rzeczywiście trzeba by rozpalać i palić z głową mając komin systemowy. Dlatego ponawiam pytanie czy postawienie go na poddaszu od miejsca gdzie stał kamienny ma rację bytu? Poniżej stropu wykorzystywany byłby istniejący kanał w ścianie przez co nie byłoby możliwości aby płomienie sięgały ceramiki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 14.09.2023 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2023 Poczytałem trochę na ten temat i może rzeczywiście trzeba by rozpalać i palić z głową mając komin systemowy. Dlatego ponawiam pytanie czy postawienie go na poddaszu od miejsca gdzie stał kamienny ma rację bytu? Poniżej stropu wykorzystywany byłby istniejący kanał w ścianie przez co nie byłoby możliwości aby płomienie sięgały ceramiki.Płomień z drewna to nie z węgla. 3-5 m dla niego to nie problem. Chwila nieuwagi i pozamiatane. Poza tym nie musi być płomień. Gazy mają też wysoką temperaturę....Buduj z pustaków, ale do środka daj stal stopową 0,6 mm z gatunki 1.4404. Bez wełny. Stal przedłóż na cały komin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 15.09.2023 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2023 Poczytałem trochę na ten temat i może rzeczywiście trzeba by rozpalać i palić z głową mając komin systemowy. Dlatego ponawiam pytanie czy postawienie go na poddaszu od miejsca gdzie stał kamienny ma rację bytu? Poniżej stropu wykorzystywany byłby istniejący kanał w ścianie przez co nie byłoby możliwości aby płomienie sięgały ceramiki. Brałeś pod uwagę postawienie komina z cegły, czy widzisz naokoło tylko nowoczesność i gotowe rurki udające kominy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin171 17.09.2023 04:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2023 Brałeś pod uwagę postawienie komina z cegły, czy widzisz naokoło tylko nowoczesność i gotowe rurki udające kominy? W momencie pisania posta raczej nie. Komin systemowy wydawał się rozwiązaniem idealnym. Miało być prosto i szybko. Po postach kolegi Kominki Piotr Batura czar prysł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts