Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

maniut

Recommended Posts

Witam,

Czy jest mi ktos w stanie wytlumaczyc problem z autokonsumpcja energii?

Mam instalacje 4.5 kW. Wlaczona grzalka 3kWH w bojlerze, piekarnik, plyta indukcyjna, telewizor..grubo ponad 5kW. Jak to jest, ze mimo wszystko wylacza mi falownik? Macherzy z PGE powiedzieli ze prad z instalacjii i tak plynie "do zbiornika" i stamtad do uzytkownikow i jak sasiad za duzo do "zbiornika " wpusci to wywali intalacje u wszystkich na linii. Jak sie to ma zatem do autokonsumpcji?

Na logike, jak konsumuje co produkuje to nic mi wywalac nie powinno. Czy sie myle? Czy moze mam cos zle z intalacja?

Z gory dziekuje za rzeczowa odpowiedz. Dodam, ze problem zglaszalem do PGE, napiecie niby oobnizyli, potem znowu dziadowsko zaczelo to dzialac, zglosilem problem, dostalem pismo ze u nich wszysko ok i zebym zwiekszyl autokonsumpcje......

• Like 1

Witam,

Czy jest mi ktos w stanie wytlumaczyc problem z autokonsumpcja energii?

Mam instalacje 4.5 kW. Wlaczona grzalka 3kWH w bojlerze, piekarnik, plyta indukcyjna, telewizor..grubo ponad 5kW. Jak to jest, ze mimo wszystko wylacza mi falownik? Macherzy z PGE powiedzieli ze prad z instalacjii i tak plynie "do zbiornika" i stamtad do uzytkownikow i jak sasiad za duzo do "zbiornika " wpusci to wywali intalacje u wszystkich na linii. Jak sie to ma zatem do autokonsumpcji?

Na logike, jak konsumuje co produkuje to nic mi wywalac nie powinno. Czy sie myle? Czy moze mam cos zle z intalacja?

Z gory dziekuje za rzeczowa odpowiedz. Dodam, ze problem zglaszalem do PGE, napiecie niby oobnizyli, potem znowu dziadowsko zaczelo to dzialac, zglosilem problem, dostalem pismo ze u nich wszysko ok i zebym zwiekszyl autokonsumpcje......

Może bez Twojej energii wysyłanej do sieci napięcie w sieci jest za wysokie z innego powodu.

Twój falownik z powodu za wysokiego napięcia się wyłączy niezależnie czy wysyłasz do sieci czy nie.

Wystarczy że napięcie jest za wysokie.

Pierwsza sprawa, to napięcia kiedy falownik nie pracuje. Dodatkowo wyłącz wtedy wszystkie prądożerne urządzenia, by nie zniekształcić odczytu

Napięcia wtedy sprawdź bezpośrednio na falowniku.

Aplikacja ma poślizg w dostępie do danych.

Kolejna, jakie przewody lecą z falownika do rozdzielni i z rozdzielni do licznika prądu ZE.

Jeśli już są wysokie napięcia, to przez zbyt cienkie przewody i do tego ich długość powoduje, że falownik musi trochę mocniej podbić napięcie.

To 253V średnio jakie falownik może podawać w określonym czasie.

Może być 256V i więcej , ale potem musi spaść, by średnia wyszła 253V.

A dodatkowo, kiedy falownik się już wyłączy, to by ruszyć, napięcie w sieci nie może być większe od 250V.

Podaj dane.

Bez nich, nie można nic stwierdzić.

Edytowane przez klaudiusz_x