Krzyyychuuu 26.09.2023 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2023 Witam, Remontuję stary dom po dziadkach. W zakresie prac jest wykonanie sufitu podwieszanego na stropie drewnianym. Wykonawca "zapomniał" w salonie położyć folii paroizolacyjnej przed przykręceniem płyt GK do stelażu. Poddasze u góry przez pierwszy rok będzie nieużytkowe, więc i nieogrzewane. Dlatego strop drewniany będzie zaizolowany termicznie pianą PUR 20 cm. Moje pytanie brzmi, czy zjawisko dyfuzji pary wodnej przy przenikaniu ciepła z pomieszczenia ciepłego do chłodnego nie będzie na tyle szkodliwa, żeby mogłoby to zaszkodzić konstrukcji drewnianej stropu? Jeśli tak, to czy można to w jakiś sposób naprawić na tym etapie, przed położeniem piany PUR ale nie odkręcając płyt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 26.09.2023 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2023 Moje pytanie brzmi, czy zjawisko dyfuzji pary wodnej przy przenikaniu ciepła z pomieszczenia ciepłego do chłodnego nie będzie na tyle szkodliwa, żeby mogłoby to zaszkodzić konstrukcji drewnianej stropu? Może i prawdopodobnie będzie szkodzić. Mam teraz z takim przypadkiem do czynienia, czyli powolnym butwieniem drewna na poddaszu, do którego przedostawała się para wodna z pomieszczeń. Jeśli tak, to czy można to w jakiś sposób naprawić na tym etapie, przed położeniem piany PUR ale nie odkręcając płyt? Można spróbować położyć mocną folię metalizowaną. Zależy jak wygląda to podłoże na poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzyyychuuu 26.09.2023 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2023 (edytowane) Może i prawdopodobnie będzie szkodzić. Mam teraz z takim przypadkiem do czynienia, czyli powolnym butwieniem drewna na poddaszu, do którego przedostawała się para wodna z pomieszczeń. Można spróbować położyć mocną folię metalizowaną. Zależy jak wygląda to podłoże na poddaszu. Sytuacja wygląda tak, że podłoże na poddaszu to pełno wieszaków i stelaży od strony płyty GK. Może jakaś folia w płynie? Lub natrysk cieniutkiej warstwy pianki PUR zamkniętokomórkowej jeszcze przed otwartokomórkową? Pytanie jeszcze czy po roku. jeśli poddasze będzie już użytkowe i temperatury będą podobne, to czy wciąż drewno będzie butwieć? Edytowane 26 Września 2023 przez Krzyyychuuu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 26.09.2023 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2023 Tzn? Wystają jakieś szpilki, mocowania? Mozesz wkleić zdjęcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzyyychuuu 26.09.2023 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2023 Może jakaś folia w płynie? Lub natrysk cieniutkiej warstwy pianki PUR zamkniętokomórkowej jeszcze przed otwartokomórkową?Ewentualnie między belkami połozyć na stelaże folię, a przy wieszakach i pod belkę pianka PUR zamkniętokomórkowa? Pytanie jeszcze czy po roku. jeśli poddasze będzie już użytkowe i temperatury będą podobne, to czy wciąż drewno będzie butwieć? https://photos.app.goo.gl/n9ZWK6o3FwQxwXFu6 https://photos.app.goo.gl/E5bTKGHFjjFfwcDW8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 26.09.2023 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2023 Czyli bezpośrednio chcesz dać PUR na płyty GK? Nie rób tego. Jeśli poddasze ma być użytkowe, to strop będzie musiał być wyciszony. Więc już lepiej położyć wełnę na płyty (nie za wiele, żeby ich nie uszkodzić czy wygiąć). Przez rok nic się nie stanie drewnu, nawet jakbyś dał PUR - całe poddasze jest bardzo przewiewne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzyyychuuu 26.09.2023 13:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2023 Czyli bezpośrednio chcesz dać PUR na płyty GK? Nie rób tego. Jeśli poddasze ma być użytkowe, to strop będzie musiał być wyciszony. Więc już lepiej położyć wełnę na płyty (nie za wiele, żeby ich nie uszkodzić czy wygiąć). Przez rok nic się nie stanie drewnu, nawet jakbyś dał PUR - całe poddasze jest bardzo przewiewne. Myślę jednak, dla świętego spokoju głowy aby dać folie od góry na poddaszu bezpośrednio na płytę. Tak aby zawijała się pod jedną belkę (30 cm szerokości z tymi wzmacniającymi) oraz przestrzeń między belkami - do wieszaków grzybkowych. Pomyśleć tylko nad łączeniem folia do foli w miejscu wieszaków żeby był to monolit. Jesli chodzi o wyciszenie, to planowałem zrobić tak by bezpośrednio na górę belek połozyć membramę paropszepuszczalną, zrobić póxniej kratownicę z łat 60 x 40 na sztorc w poprzek belek co 30-40 cm, między łatwy ulokować paski wełny w celu wyciszenia, i dopiero na to deskę podłogowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 26.09.2023 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2023 (edytowane) Dla świętego spokoju możesz dać poroizolacji, ale bardzie dla ochrony płyt GK, bo w przypadku wykroplenia wilgoci te płyty będą miały zacieki. Woda może spłynąć po metalowych wieszakach. Po co tutaj folia paroprzepuszczalna? Przecież te deski ew. zatrzymają więcej pary wodnej niż membrana. Zobacz w sieci jak się wycisza takie stropy - paski wełny grubości 40 mm nic nie dadzą. Zerknij na rozwiązanie ślepego pułapu. Edytowane 26 Września 2023 przez Ratpaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzyyychuuu 27.09.2023 13:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2023 Dla świętego spokoju możesz dać poroizolacji, ale bardzie dla ochrony płyt GK, bo w przypadku wykroplenia wilgoci te płyty będą miały zacieki. Woda może spłynąć po metalowych wieszakach. Po co tutaj folia paroprzepuszczalna? Przecież te deski ew. zatrzymają więcej pary wodnej niż membrana. Zobacz w sieci jak się wycisza takie stropy - paski wełny grubości 40 mm nic nie dadzą. Zerknij na rozwiązanie ślepego pułapu. Folia paroprzepuszczalna służyć mi miała po to by moc na co położyć te paski wełny. Ale jeśli to ma nie działać to już nieaktualne. Jesli chodzi o paroizolację to kazałem wykonawcom odkręcać płyty, położyć folię i przykręcić na nowo. Dobrze, że wspomniałeś o tym ślepym pułapie. Muszę to przemyśleć i jakoś rozplanować w swoim przypadku. Może to tutaj zastosować paski membramy na zszywki między belkami tak, aby między płytą gk a ociepleniem PUR było tak 5-10 cm odstępu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 27.09.2023 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2023 Dobrze, że wspomniałeś o tym ślepym pułapie. Muszę to przemyśleć i jakoś rozplanować w swoim przypadku. Może to tutaj zastosować paski membramy na zszywki między belkami tak, aby między płytą gk a ociepleniem PUR było tak 5-10 cm odstępu? Skoro pogoniłeś wykonawcę i będzie paroizolacja pod płytami GK, to już żadnej więcej membrany nie potrzeba, może co najwyżej na deskach tworzących ścianę na poddaszu. Jeśli dasz ślepy pułap, to na nim możesz dać PUR albo wełnę albo zasypać jakimś granulatem, np piaskiem. Piasek dodaje masy do stropu i go wygłusza. Trzeba o takich przypadkach poczytać głębiej, ja się tylko spotkałem z gotowymi stropami, ale nie widziałem projektów (i uzasadnienia od projektanta). Ślepy pułap robi się tak, że wkrętami ciesielskimi dokręcasz łaty do belek nośnych stropu, na łatach kładziesz odpowiedniej wytrzymałości deski albo płyty i masz. Już tu możesz zrobić odległości do płyt GK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzyyychuuu 28.09.2023 08:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2023 Skoro pogoniłeś wykonawcę i będzie paroizolacja pod płytami GK, to już żadnej więcej membrany nie potrzeba, może co najwyżej na deskach tworzących ścianę na poddaszu. Jeśli dasz ślepy pułap, to na nim możesz dać PUR albo wełnę albo zasypać jakimś granulatem, np piaskiem. Piasek dodaje masy do stropu i go wygłusza. Trzeba o takich przypadkach poczytać głębiej, ja się tylko spotkałem z gotowymi stropami, ale nie widziałem projektów (i uzasadnienia od projektanta). Ślepy pułap robi się tak, że wkrętami ciesielskimi dokręcasz łaty do belek nośnych stropu, na łatach kładziesz odpowiedniej wytrzymałości deski albo płyty i masz. Już tu możesz zrobić odległości do płyt GK. Ślepy pułap tam był przez ponad 100 lat przed remonetm, gdy był tam strych. Warstwowo wyglądało to tak, że od góry była glina 8 cm na równo z górą belek, potem obrzyny 7 cm spoczywające na wspomnianych łatach, 7 cm pustki powietrznej i na samym dole deski, trzcina, tynk https://photos.app.goo.gl/tBbSJcuyZ46H5e6FA https://photos.app.goo.gl/Z5zX3xYYfRPQUz7B6 Myślę, że sciągając tą glinę i obrzyny spokojnie odciążyłem strop 55 m2 o jakieś 7 ton jak nie 10... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 28.09.2023 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2023 Ślepy pułap tam był przez ponad 100 lat przed remonetm, gdy był tam strych. Warstwowo wyglądało to tak, że od góry była glina 8 cm na równo z górą belek, potem obrzyny 7 cm spoczywające na wspomnianych łatach, 7 cm pustki powietrznej i na samym dole deski, trzcina, tynk https://photos.app.goo.gl/tBbSJcuyZ46H5e6FA https://photos.app.goo.gl/Z5zX3xYYfRPQUz7B6 Myślę, że sciągając tą glinę i obrzyny spokojnie odciążyłem strop 55 m2 o jakieś 7 ton jak nie 10... Ta glina (polepa) była tam dla termoizolacji, nie dla wygłuszenia. Będziesz musiał o nie zadbać. Poszukaj może wełnę akustyczną. Najgorzej będzie z belkami, bo drewno okładziny, położone bezpośrednio na nich przeniesie każdy dźwięk uderzeniowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzyyychuuu 20.11.2023 09:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2023 Ta glina (polepa) była tam dla termoizolacji, nie dla wygłuszenia. Będziesz musiał o nie zadbać. Poszukaj może wełnę akustyczną. Najgorzej będzie z belkami, bo drewno okładziny, położone bezpośrednio na nich przeniesie każdy dźwięk uderzeniowy. Odświeżając ten wątek zacząłem się zastanawiać, przy przed przykręceniem łat do legarów nie dać pod łaty jakieś akustyczne podkładki filcowe w ramach wygłuszenia? Dla przypomnienia: Belki są oddalone od siebie o 70-90 cm. Jest to za mała odległość żeby bezpośrednio na nich robić podłoge. Dlatego prostopadle do nich, na nie w odległościach co 40 cm będą przykręcone łaty 60 x 40 i dopiero na nich podłoga. Wciąż jednak jest problem z potencjalnym wygłuszeniem stąd pomysł z filcem. Zaizolowałem od góry pianą PUR ten strop. jest jeszcze parę ładnych centymetrów na dodatkową izolację - w tym akustyczną i nad nią się również zastanawiam. Przy okazji remontu postawiłem kominek i wybudowałem nowy komin, zanim dekarz wymienił dach to trochę zaciekało. W lato, przez ok 2 tygodnie był odsłonięty (przykryty przemakającą plandeką) wycięty kwadrat w miejscu komina. A obok niego belka stropowa (już po wzmocnieniu i impregnacji Fobos M4). Niektóre z tych belek mają w sobie wyżłobienia w których była umieszczona glina. Ta glona namokła i tak do tej pory była sobie mokra.Oczyściłem namoczoną belkę z gliny , ponownie zaimpregnowałem Fobosem i licze na to, że żadne procesu biodegradacji tam nie nastąpiły.... https://photos.app.goo.gl/E6DTwvmHRo85JT9SA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 20.11.2023 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2023 Generalnie dobrze kombinujesz, filc jest OK, znajomy podkładał paski "mięsistej" wykładziny dywanowej, stosuje sie też neopren. Poszukaj albo popytaj na jakimś forum o budownictwie drewnianym czym najlepiej wygłuszyć podłogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 20.11.2023 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2023 Odświeżając ten wątek zacząłem się zastanawiać, przy przed przykręceniem łat do legarów nie dać pod łaty jakieś akustyczne podkładki filcowe w ramach wygłuszenia? https://allegro.pl/oferta/tasma-akustyczna-pod-kontrlaty-profile-30mm-x-30m-14215375154?bi_s=ads&bi_m=listing:desktop:query&bi_c=N2IwY2JkZmUtNjkzMy00YWFjLWE2MjQtY2ZjM2VhYzJiZDRhAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=1d8c5dd4-7ad3-4c03-a17e-ed3335c1edd9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts