Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Położenie okna w murze

Recommended Posts

W jaki sposób umiejscowić okno w murze?Mur wygląda tak od środka:

tynk cementowo wapienny <> cegła <> pustka powietrzna wypełniona wełną <> pustak żużlobetonowy <> tynk cementowo wapienny. Okno drewniane softline 88mm. Dom jest z 1988r. Okna stare skrzyniowe były. Chodzi o to, że ma dojść ocieplenie, a parapety ceramiczne typu S mają tylko 35cm.

Ktoś może polecić program do modelowania takich rzeczy? Tak aby można było wymodelować takie coś?

https://www.pasivnidomy.cz/detaily/osteni-okna-balkonovych-dveri-slavona-progression-stineni-screeny-203

To nie jest specjalnie przydatne:

https://www.ift-montageplaner.de/ift/

Jakie parapety inne niż ceramiczne warto rozważyć?

Ja nie mam kasy na 20cm ocieplenia. Ma być 10cm z lambdą 31.Teraz szukam PIR z lambdą 22, tylko nie znam cen. Te parapety najkrótsze mają 16cm.

Tak naprawdę trzeba przyjąć, że one mają realnie mniej jako że producent liczy długość do brzuszka, a nie do miejsca gdzie skapuje woda. Można przyjąć in minus 1 cm.

tynki 1,5cm

cegła 12cm

pustak ok. 20,21cm

pustka 8cm

Łącznie tego jest ok 45cm.

Jak to wysunę na zewnątrz to mam spory parapet od wewnątrz. Ultra spory. Profil jest 88mm ale pod parapet jest frezowanie. Jak te 88mm odejmę od 45 to mam ponad 36 cm parapetu wewnątrz.

Ja nie mam kasy na 20cm ocieplenia. Ma być 10cm z lambdą 31.Teraz szukam PIR z lambdą 22, tylko nie znam cen.

To możesz trochę szukać, bo PIR przeznaczony do ociepleń metodą ETICS ma dwustronnie welon, na który nakłada się klej. Ten welon powoduje wzrost lambdy do 0,025, a w przypadku cienkich płyt nawet 0,027. Nie masz kasy na 20 cm EPSu, a szukasz PIR? I po co Ci 0,031, lepiej dać 0,032 albo 0,033, ale grubszą niż 10 cm warstwę.

Napisałem, że nie znałem cen. Już wiem, że są istotnie inne za PIR. Już wiem, że rzeczywiście ta lambda jest inna. Ale z kalkulatora U przegrody mi wychodzi, że 8cm PIR i lambda 0,026 może być tylko kwota oczywiście jest inna. Nie miałem takiej świadomości.

Wstępem do problemu jest długość parapetu i położenie okna. Parapet ma tylko 35cm. Już przy 10cm EPS nie wystarczy długości tej kształtki typu S przy położeniu okna w warstwie ocieplenia.

Oczywiście masz prawdopodobnie rację i warto dać więcej z gorszą lambdą. Jeżeli 10cm styro jest za dużo pod kształtkę, to tym bardziej większe grubości nie podejdą.

W tym, że ściana jest trzywarstwowa a okno ma być w płaszczyźnie ocieplenia. Nie wiem jaką masz ścianę. Z grubsza ma być tak przed termomodernizacją.

http://www.raportsekocenbud.pl/artykul/n/pokaz/news/jak-montowac-okna-w-scianie-trojwarstwowej/

Po termomodernizacji nie wiem, dlatego zapytałem.

Myślę, że poradzę sobie z tym

https://windows.lbl.gov/therm-software-downloads

Czy ktoś modeluje w tym programie coś lub ktoś ma wiedzę w zakresie obsługi tego programu?

Już mam Therma i literaturę. Właśnie mi przyszła:

https://shop.ift-rosenheim.de/wytyczne-do-montazu-okien-i-drzwi-zewnetrznych

Ktoś chce kupić konkretny produkt i zastosować konkretne rozwiązanie. Nikt nie panikuje. Chodzi o to, że inwestorka chce ceramiczne parapety typu S. Nie istnieją inne dłuższe aniżeli 35cm. To, że blaszane/aluminiowe są istotnie dłuższe, to ja wiem. Problem jest sztuczny tylko jeżeli dopuszcza się rozwiązanie inne aniżeli ceramiczne.

Szkoda mi klawiatury. Nie uwzględniasz chronologii i nic nie rozumiesz. Pytanie było o położenie okna w murze tak aby się dało parapet S zainstalować.

Następnie kombinacje z PIR bez świadomości ceny materiału. Nie sprawdzałem cen. Klikałem w program. Uwzględniłem docelowe U ściany (do spełnienia WT2021) bez świadomości kosztów ! Można to spełnić dla zastanej przegrody dla 8cm PIR lambda 26, a można dla 10cm EPS grafitowy lambda 31.

Ceramiczne wychodzą mniej więcej tak jak ALU malowane na konkretny kolor RAL. Najtańsza jest stal. Zarysujesz ocynk i masz korozje, do malowania z marnym skutkiem od nowa.Nie dla mnie

Edytowane przez dejfit

Jak dodasz ocieplenie na zewnątrz to już nie masz ściany trójwarstwowej tylko de facto 2. Ta pustka to gówno nie ocieplenie. Licujesz okno na zewnątrz, dajesz 10cm czegokolwiek żeby spełnić warunki dotacji, robisz parapet 16cm i gra gitara.

A te okna to z drutu? Ja bym dał jakieś z cienko złożoną rama żeby większy prześwit był.

Edytowane przez marvinetal