Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć, piszę do was z pytaniami o odrolnienie działki.

1 Posiadam działkę rolną o oznaczeniu w planie MN (zabudowa jednorodzinna) i gruntem o symbolu RIIIb, zastanawiam sie czy muszę wyłączyć z produkcji rolnej całą działkę czy tylko miejsce które w przyszłości będą zabudowane garażem, altanką, drogą utwardzona.

2 Aktualnie nie planuje budować domu a działkę przeznaczyć jako działkę rekreacyjną będzie a niej garaż i altanka i tu nachodzi pytanie czy wyłączenie 500m2 jest darmowe( czy to dotyczy tylko jeżeli zacznę budować dom) a potem reszta części płatna po ok. 260 000zł x 0,1ha = 26 000zł jednorazowo( i po 2,600zł przez 10 lat) na jakiej zasadzie urząd wycenia grunt który odejmuje od tej kwoty?

3 Czy jest ktoś w stanie przedstawić swoje koszta które poniosł na swoim przykładzie?

4 Czy potrzebny jest architekt do stworzenia ( Projekt zagospodarowania działki wraz z zestawieniem powierzchni z zaznaczoną powierzchnią gruntów) ?

Wyłączenie do 500m kw jest darmowe gdy uzyskasz decyzje o wyłączeniu z prod. rolnej, wyłączenie jest częścią projektu (PZT) czyli nie wyłączysz przed uzyskaniem PnB, a na rekreacyjny nie uzyskasz Pozw. na Budowę. Na MN zabudowa rekreacyjna? 1. Nie dokonasz odbioru, 2. EGiB nie ujawni czyli kicha. Edytowane przez Bertha
  • Like 1

Byłem w urzędzie, Pani w 2 minuty wyjaśniła to lepiej jak wszystkie fora internetowe i niejasne przepisy. Wyliczenie kosztów to rodzaj gruntu (3b) 262 305 za 1 ha. Mam działkę 1100m2 i wyłączam 500m2 za które będę musiał zapłacić: 262 305 x 0.05 = 13 115,25 i od ceny wartości gruntu( z aktu notarialnego) 110k wychodzi ujemnie czyli nie zapłacę 1 raty(należność) a potem przez 10 lat co rok będę płacił 1/10 tej kwoty czyli ok. 1300zł. reszta działki zostawiona na darmowe zwolnienie które przysługuje tylko jeżeli budujemy dom. Musiałem dołaczyć mapkę( ja dołączyłem wyrys z mapki ewindecyjnej) na którym narysowałem linie i policzyłem ilość metrów kwadratowych.

@Bertha a da się to jakość obejść żeby mieć altankę albo jakieś zadaszenie po prostu? Może daszek przymocowany do garażu lub markiza?

Obiekt tymczasowy na 120 dni, potem nowe formalności (mapa do zgłoszenia z nową lokaliacją) przestawiasz o 5 m i 120 dni, itd.itd,...

Jeśli nie budujesz z kredytem: Załatwiasz dokumenty, uzyskujesz PnB (takie jak ma być, bo nic już nie zmienisz), wieszasz tabliće budowlaną i stawiasz kontener = zaplecze budowy czyli pakamera vel kanciapa. Jeden wpis w DB na dwa lata..... ale to głupia metoda bo raczej drogo...

Takie widzialem, może ktos ma lepsze pomysły?