Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mieszkanie 2poziomowe śmierdząca woda na piętrze.

Barnabasz

Recommended Posts

Witam,

Jestem szczęśliwym posiadaczem mieszkania od miesiąca. Mieszkanie jest 2 poziomowe - piec gazowy jest na dole natomiast łazienka jest na górze.

Problem jest z tym, że woda w prysznicu po chwili zaczyna śmierdzieć zgniłym jajem nieważne ciepła/zimna. Blok to plomba z 2006 roku także nie jest jakiś specjalnie stary. Odziwo w łazience mamy umywalkę oraz pralkę - woda z tamtych przyłączy nie śmierdzi. Czy może mi ktoś doradzić co z tym mogę zrobić ? Są jakieś rozwiązania na to ?

Zanieś próbkę wody do ekspertyzy. Podwyższona obecność żelaza i mangan którym często towarzyszy siarkowodór i tym samym zapach zgniłych jaj.

W zależności od tego należało by zamontować filtr lub nawet odżelaziacz.

Należy także sprawdzić sam zbiornik podgrzewacza lub zasobnik wodny kotła gazowego czy wymianie nie podlega anoda magnezowa.

Po drugie to należy nastawić w kotle cykliczne podgrzewanie wody do temperatury powyżej 60*C czyli tzw. legionellę, dla likwidacji tych bakterii gromadzących się w stojącej wodzie podgrzewanej do niskich temperatur.

• Like 1

Witam,

Jestem szczęśliwym posiadaczem mieszkania od miesiąca. Mieszkanie jest 2 poziomowe - piec gazowy jest na dole natomiast łazienka jest na górze.

Problem jest z tym, że woda w prysznicu po chwili zaczyna śmierdzieć zgniłym jajem nieważne ciepła/zimna. Blok to plomba z 2006 roku także nie jest jakiś specjalnie stary. Odziwo w łazience mamy umywalkę oraz pralkę - woda z tamtych przyłączy nie śmierdzi. Czy może mi ktoś doradzić co z tym mogę zrobić ? Są jakieś rozwiązania na to ?

Zajrzyj do odpływu.

To takie coś w posadzce kabiny gdzie wpływa woda.

Należy także sprawdzić sam zbiornik podgrzewacza lub zasobnik wodny kotła gazowego czy wymianie nie podlega anoda magnezowa.

.

Ale mu śmierdzi tylko z prysznica, z pozostałych urządzeń nie.

Więc problem jest na odgałęzieniu do prysznica

Zanieś próbkę wody do ekspertyzy. Podwyższona obecność żelaza i mangan którym często towarzyszy siarkowodór i tym samym zapach zgniłych jaj.

W zależności od tego należało by zamontować filtr lub nawet odżelaziacz.

Po drugie to należy nastawić w kotle cykliczne podgrzewanie wody do temperatury powyżej 60*C czyli tzw. legionellę, dla likwidacji tych bakterii gromadzących się w stojącej wodzie podgrzewanej do niskich temperatur.

Gdyby ta anoda była do wymiany to by chyba w całym domu waliło w sensie we wszystkich kranach itp ? A tutaj tylko i wyłącznie śmierdzi w wannie. Piec gazowy który posiadam nie ma chyba, żadnego zasobnika na wodę ( zwykły wiszący mały piec 2 obiegowy) . Jak można ustawić takie cykliczne "przegrzanie" chyba z automatu nie z abardzo - ręcznie raz na jakiś czas przegrzać ?

Dodam, że woda śmierdzi zarówno zimna jak i ciepła.

Kolejna sprawa, która mnie martwi z moim piecem. Nie wiem czy tutaj mogę pisać czy lepiej wybrać inny dział. Co 2-3 dni muszę dobijać ciśnienie wody bo spada. Z tego co czytałem to nie jest normalne. Przejrzałem krany, grzejniki żadnego wycieku nie widać ... i jeżeli to coś w środku ścian to jak mam się zabrać ? Nie będę rozwalał połowy ścian, aby znaleźć jakiś wyciek. Z tym można żyć czy prędzej czy później może być gorzej ? Nie wiem co mam robić po prostu - spółdzielnia jakoś może zaradzić z tym czy ich to nie będzie obchodziło ?

Edytowane przez Barnabasz

Gdyby ta anoda była do wymiany to by chyba w całym domu waliło w sensie we wszystkich kranach itp ? A tutaj tylko i wyłącznie śmierdzi w wannie. Piec gazowy który posiadam nie ma chyba, żadnego zasobnika na wodę ( zwykły wiszący mały piec 2 obiegowy) . Jak można ustawić takie cykliczne "przegrzanie" chyba z automatu nie z abardzo - ręcznie raz na jakiś czas przegrzać ?

Dodam, że woda śmierdzi zarówno zimna jak i ciepła.

Raz piszesz w "prysznicu" teraz w "wannie".... too weź nalej do spustu wanny całą butelkę Kreta w płynie.

Odczekaj tyle ile pisze, zakorkuj wannę, napełnij wodą na głębokość 15cm i odkorkuj puszczjąc wodę. Albo zastosuj Melt, bo możesz mieć w odpływie szczura, to Melt go rozpuści.

Piec można ustawić ręcznie podnosząc temperaturę. Jak wodę nagrzeje, obniżasz do zadanej poprzedniej temperatury.

Ale, jeżeli jest "piec 2 obiegowy" to wytłumacz skąd jest ciepła woda? Czy jest oddzielny zasobnik na cwu? Bo coś to pokręcone jest.

Raz piszesz w "prysznicu" teraz w "wannie".... too weź nalej do spustu wanny całą butelkę Kreta w płynie.

Odczekaj tyle ile pisze, zakorkuj wannę, napełnij wodą na głębokość 15cm i odkorkuj puszczjąc wodę. Albo zastosuj Melt, bo możesz mieć w odpływie szczura, to Melt go rozpuści.

Piec można ustawić ręcznie podnosząc temperaturę. Jak wodę nagrzeje, obniżasz do zadanej poprzedniej temperatury.

Ale, jeżeli jest "piec 2 obiegowy" to wytłumacz skąd jest ciepła woda? Czy jest oddzielny zasobnik na cwu? Bo coś to pokręcone jest.

Mam wanne z kabiną prysznicową. Nie śmierdzi z odpływu, tylko śmierdzi woda którą napełniam wanne lub gdy używam prysznica - bateria wannowo prysznicowa. A jak już mówiłem obok mam oddzielny kran do umywalki oraz do pralki i tam woda nie ma żadnego zapachu. Tylko woda do baterii do wanny wali jajem. Nie wiem już co mam z tym zrobić.

No posiadam piec Valliant turbo tec pro - małe sprostowanie bo może się mylę. Ten piec grzeje mi wodę w kranach oraz grzeje wodę do grzejników - 2 funkcyjny. Nie mam żadnego zasobnika.

Mam wanne z kabiną prysznicową. Tylko woda do baterii do wanny wali jajem. Nie wiem już co mam z tym zrobić.

"JASNOWIDCZA PORADA" dbx@

Zmień baterię która pośmierduje lub samą słuchawkę. :yes:

A tak na serio to zorientuj się czy na 100% jest to tylko prysznic.

Kabina w wannie lub brodziku tworzy zamkniętą przestrzeń przez co zapachy mogą być bardziej wyczuwalne.

Może winny jest osad z kamienia na kabinie lub wannie który cuchnie gdy dostanie wilgoci.