Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana kierownika budowy

gorog85

Recommended Posts

Dzień dobry,

Zwracam się do Was o pomoc, bo jestem bezsilny wobec mojego kierownika budowy. Inwestycja fizycznie zakończona (a tym samym przekazane wszystkie dokumenty do kierownika) ponad 5 lat temu. Od tej pory, możecie wierzyć, lub nie, wydzwaniam do niego i pytam o stan rzeczy. Telefon odbiera średnio jeden na 40. W odpowiedzi słyszę, że już za chwilę, już za tydzień, bo jeszcze coś wypadło. 5 lat!!!!!!! Oczywiście nowe koszty z tytułu świadectwa energetycznego, czy przedawnienia oświadczeń. Najchętniej opisałbym go z imienia i nazwiska, aby przestrzec przed tym człowiekiem innych inwestorów. Do rzeczy. Czy zmiana kierownika budowy na tym etapie, tj samego odbioru jest możliwa? Chyba nie pozostaje mi nic innego.

Pozdrawiam.

Może najpierw zacznij od znalezienia kierownika który podejmne się wyprostowania tego bagna które tu opisujesz. Potem już z górki. :D:D:D Razem z nowym kierownikiem odbierasz dokumenty od starego kierownika i następuje przekazanie budowy poprzez wpisy do dziennika budowy, inwentaryzację obu na budowie itp.

Dzień dobry,

Zwracam się do Was o pomoc, bo jestem bezsilny wobec mojego kierownika budowy. Inwestycja fizycznie zakończona (a tym samym przekazane wszystkie dokumenty do kierownika) ponad 5 lat temu. Od tej pory, możecie wierzyć, lub nie, wydzwaniam do niego i pytam o stan rzeczy. Telefon odbiera średnio jeden na 40. W odpowiedzi słyszę, że już za chwilę, już za tydzień, bo jeszcze coś wypadło. 5 lat!!!!!!! Oczywiście nowe koszty z tytułu świadectwa energetycznego, czy przedawnienia oświadczeń. Najchętniej opisałbym go z imienia i nazwiska, aby przestrzec przed tym człowiekiem innych inwestorów. Do rzeczy. Czy zmiana kierownika budowy na tym etapie, tj samego odbioru jest możliwa? Chyba nie pozostaje mi nic innego.

Pozdrawiam.

Przez internet wyślij opis zdarzenia do PZITB przynależnego do terenu w którym budujesz.

Przed tym, poinformuj kierownika że to zrobisz.

Jest mało prawdopodobne, by spał spokojnie.

Co do zgłoszenia to raczej do Okręgowej Izby Inżynierów Budownictwa. Niestety gorog85 muszę cię zmartwić. Jeżeli od 5 lat nic się nie dzieje na budowie i nie została zgłoszona jako zakończona, to w świetle prawa pozwolenie na budowę wygasło :sad:

wystarczy że będą wpisy w dzienniku budowy, terminy nie dłuższe niż 3 lata