Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zezwolenie na budowę a droga dojazdowa z ogrodzeniem?

john800

Recommended Posts

Witam.

Zamierzam się budować w niedalekiej przyszłości nie mniej jednak występuje teoretyczny problem z drogą dojazdową do mojej działki otóż, posiadam ustanowioną służebność przez sąd, w postanowieniu przyznano mi drogę konieczną dojazdową która to wiedzie przez posesje 2 sąsiadów, każdy z nich udostępnia 1.5m posesji pod drogę konieczna więc w sumie droga ma ustawowe 3m szerokości, problem polega na tym że faktycznie przejezdne jest tylko 2.7 metra bo ogrodzenie jednego z sąsiadów wchodzi w skład tej drogi; 30cm znajduje się pod ogrodzeniem sąsiada i za nim, droga ta jest naniesiona na mapie wraz z zaznaczonym ogrodzeniem które ja przecina z prawej strony aż do końca tej drogi.

Czy otrzymam zgodne na budowę skoro faktycznie przejezdne jest 2.7 metra? Czy urzędnika nie interesuje to ogrodzenie? bo droga na mapie jest jako 3 metrowa

Wspomniane ogrodzenie nie zostało wybudowane po ustanowieniu służebności, istniało tam od PRLU razem z tą drogą bo ona też istniała od dawna ale nie była zalegalizowana i wynosiła 2.7m bo tyle wystarczało aby po niej jeździć zwykłym samochodem, sąd nie nakazał sąsiadowi przesuwać ogrodzenia ale jakby poszerzył drogę do 3 metrów.

Aha to dobrze, bo obawiałem się że w prawie istnieje jakiś przepis że ta droga musi być realnie przejezdna, bo troche nie jest, np koparka ma problemy tam wjechać a geodeta jak tyczył te drogę to do sąsiada nie mógł wejść ale jakoś wyznaczył, te 3 metry jest w teorii. W postanowieniu jest napisane że ogrodzenie stale istnieje ale że i tak każdy daje 1.5 pod droge i tyle.

• 2 months później...
... w sumie droga ma ustawowe 3m szerokości, problem polega na tym że faktycznie przejezdne jest tylko 2.7 metra ...

- do działek budowlanych musi być zapewniona droga i dojście o szerokości sumarycznej nie mniejszej niż 5m ( co wynika z przepisów budowlnaych

- jeśli nie ma 5m : działka nie jest działką budowlaną ! i nie można na niej realizować budynków z jej zagospodarowaniem.

- jeżeli Urząd dopatrzy się braku wymaganej szerokości dojścia i dojazdu do działki ( minimum 5m ) - nie wyda Pozwolenia na Budowę do czasu zapewnienia wymaganej prawnie szerokości.