Albercik Chrzanów 30.09.2023 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2023 Witam. Mam bardzo ciekawą sprawę. Przynajmniej dla mnie. Narazie nie będę pisał w czym problem, bo nie chcę nikogo naprowadzać ani zagmatwać sprawy. Mam do was zatem pytanko - ze ściany wystają dwie rury - woda ciepła i zimna. Na nich są zaworki. Do zworka z zimną wodą wkręcam wąż/rurkę i łączę z drugim zaworkiem. Czyli weżykiem/rurką łączę te dwa zawory. Odkręcam wodę zimną i odkręcam wodę ciepłą. Co się stanie? Jeżeli ma to znaczenie, to jest to blok. Do bloku dochodzi zimna woda z wodociągów oraz ciepła woda z PEC ( centralne ogrzewanie ). I zimna woda jest podgrzewana tą ciepłą wodą z PEC i w ten sposób mamy wodę ciepłą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 30.09.2023 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2023 Woda zimna i woda ciepła jest z wodociągów.Podgrzewanie wody jest ciepłem z PEC.Jak połączysz i otworzysz oba zaworki to będzie dążyć do wyrównania ciśnień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.09.2023 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2023 Odkręcam wodę zimną i odkręcam wodę ciepłą. Co się stanie? Zależy od ciśnienia statycznego w obydwu rurach. Jak nie ma poboru w całym bloku i odkręcisz zawory to ciśnienie się wyrówna (a jest spora szansa, że na ciepłej jest wyższe, bo przed wejściem wody do wymiennika powinien być zawór zwrotny i naczynie przeponowe więc jeżeli woda została podgrzana, rozszerzyła się, wzrosło ciśnienie i jest wyższe, niż w wodzie zimne - więc trochę wody popłynie z rury wody ciepłej, do zimnej. Ciśnienie się wyrówna i przepływ ustanie. Sytuacja się komplikuje, gdy są pobory - bo przepływ w rurze zmienia ciśnienie statyczne. Jak u kogoś pralka czy zmywarka pobiera zimną wodę, to ciśnienie statyczne w tej rurze maleje i ciągle będzie przepływ z wody ciepłej do zimnej (patrz Równanie Bernoulliego). Generalna zasada jest taka, że woda będzie płynęła w kierunku pionu, w którym jest większy przepływ. Przy założeniu, że średnice rur są te same i nie ma zaworów zwrotnych innych, niż na wejściu do wymiennika w węźle cieplnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Albercik Chrzanów 01.10.2023 08:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2023 Dziękuję za odpowiedzi. Więc teraz sytuacja. W kabinie prysznicowej mam panel prysznicowy. Są trzy pokrętła - nastawienie wypływu wody ( słuchawka, deszczownica, itd ), termostat ( całkiem w lewo woda zimna, całkiem w prawo ciepła i pomrodze są cyferki 1 - 5 ( czyli temperatura wody - 1 woda najchłodniejsza ( nie zimna ) i 5 woda gorąca ( wtedy zatrzymuje sie licznik zimnej wody ), oraz puszczenie wody. I teraz tak - wody nie puszczam, a termostat nastawiam na pozycję 1. Słychać jak zaczyna lecieć woda ( szumi ) mimo, że nie wypływa ona ani z panelu ani spod panelu ( nie ma żadnych wycieków z tyłu panelu, sufit w suszarni jest suchuteńki - łazienka jest nad suszarną ) i oba liczniki się kręcą. Ciekawy gdzie podziewa się woda zaczałem drążyć temat i okazało się, że licznik wody zimnej kręci się normalnie w prawo, a licznik wody ciepłej kręci się do tyłu...Z tą samą prędkością co licznik wody zimnej. I im bardziej przekręcam termostat w prawo, w kierunku cyfr 2,3, tym wolniej do tyłu kręci się licznik wody ciepłej. A na 4 praktycznie stoi. Na 5 zaczyna sie kręcić do przodu, a licznik wody zimnej się zatrzymuje. O co chodzi? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 01.10.2023 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2023 Kaizen napisał co i jak. Kiedy experymentujesz? W nocy (teoretycznie zero poboru przez innych) czy w dzień = pobór czyli fałszywe wyniki. Ile czasu testujesz - kilka minut może zajmować wyrównanie ciśnień między obwodami wody ciepłej i zimnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Albercik Chrzanów 01.10.2023 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2023 Sprawdzałem to wieczorem. Mogę sprawdzić np. o 23 czy o 24 żeby nie było praktycznie żadnego poboru. W naszej klatce jest 12 mieszkań i główny licznik wody jest na te 12 mieszkań, z czego 2 mieszkania są puste. Mieszkańcy to w 80% ludzie starsi, u których jest już ciemno o 20:00. O 23 czy 24 raczej juz nikt nie korzysta z wody, bo wszyscy śpią, więc jak sprawdzę to np. o 23 czy 24, to 99% że nikt z wody nie korzysta w tym czasie. Sprawdzimy i zobaczymy czy będze tak samo.Wodę miałem na panelu włączoną przez jakieś 20 minut, więc chyba dość długo. Kaizen pisał, że powinno być raczej odwrotnie - że woda ciepła wypcha wodę zimną i powinno się ciśnienie wyrównać. A u mnie woda zimna wypycha wodę ciepłą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 01.10.2023 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2023 Wodę miałem na panelu włączoną przez jakieś 20 minut, więc chyba dość długo. Kaizen pisał, że powinno być raczej odwrotnie - że woda ciepła wypcha wodę zimną i powinno się ciśnienie wyrównać. A u mnie woda zimna wypycha wodę ciepłą. Pasuje to moich przypuszczeń. Ile litrów przepłynęło przez te 20 minut? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marsze 01.10.2023 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2023 Jest jeszcze pompa cyrkulacyjna która wymusza krążenie ciepłej wody w rurach. Moim zdaniem przy każdej baterii termostatycznej a już na pewno przy bidetce powinny być zamontowane zawory zwrotne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Albercik Chrzanów 01.10.2023 15:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2023 Nie mam pojęcia ile litrów przepłynęło, bo nie pomyślałem, żeby sprawdzić. Ale napewno tyle samo iltrów zimnej wody licznik nabił ile cofnął ciepłej d7d - pisałeś, że woda będzie dążyć do wyrównania ciśnień. Dla wyjaśnienia, z wodociągów mamy tylko wodę zimną. I ta zimna jest podgrzewana u nas w kotłowni przez wodę ciepłą z PEC, czyli z c.o. Ale żeby ponad 20 minut? I czy to normalne, żeby licznik ciepłej wody się cofał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 01.10.2023 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2023 Tak, woda z wodociągów bo z innego źródła raczej nie może być. PEC tylko ją podgrzewa. Liczniki wody powinny mieć blokady na cofanie liczników. Licznik wody ma radiowy odczyt? Pytałem ile litrów z ciekawości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Albercik Chrzanów 02.10.2023 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2023 Licznik nie ma radiowego odczytu. Wody podczas tych 20 minut dużo nie popłynęło, bo licznik nie krtęci sie szybko. Jakieś 10 litrów może. Mniej więcej. I tyle samo ubyło z licznika wody ciepłej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts